**IIT JEE **Practice Question and Answer

8## Q: Mr. Shankar spends 25% of his monthly salary on household expenditure, 20% of the remaining on children’s education, and the remaining is equally invested in three different schemes. If the amount invested in each scheme is Rs.5600, what is the monthly salary of Shankar ? 760 05b5cc74fe4d2b4197774fb30

5b5cc74fe4d2b4197774fb30- 1Rs. 34000false
- 2Rs. 31245false
- 3Rs. 24315false
- 4Rs. 28000true

- Show Answer
- Workspace
- Discuss
- Report Error
- SingleChoice

## Answer : 4. "Rs. 28000"

Explanation :

Answer: D) Rs. 28000 Explanation: Let the monthly salary of Shankar be = Rs.xAmount invested on expenditure = 25% = x/4;Remaning amount = 3x/4;Amount invested on children education = 20% i.e = 3x/20;Remaining amount = 3x/4 - 3x/20 = 3x/5;Remaining amount invested in three different schemes i.e is 1/3(3x/5) => x/5 = 5600Therefore x = 28000Hence, Monthly salary of Shankar is Rs. 28,000.

## Q: What was the day of the week on 17th June, 1998 ? 2227 65b5cc761e4d2b4197774fd16

5b5cc761e4d2b4197774fd16- 1Mondayfalse
- 2Tuesdayfalse
- 3Wednesdaytrue
- 4Fridayfalse

- Show Answer
- Workspace
- Discuss
- Report Error
- SingleChoice

## Answer : 3. "Wednesday"

Explanation :

Answer: C) Wednesday Explanation: 17th June, 1998 = (1997 years + Period from 1.1.1998 to 17.6.1998)Odd days in 1600 years = 0Odd days in 300 years = 197 years has 24 leap years + 73 ordinary years.Number of odd days in 97 years ( 24 x 2 + 73) = 121 = 2 odd days.Jan. Feb. March. April. May. June.(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 17) = 168 days168 days = 24 weeks = 0 odd day.Total number of odd days = (0 + 1 + 2 + 0) = 3.Given day is Wednesday.

## Q: If the true discount on sum due 2 years hence at 14% per annum be Rs. 168, the sum due is ? 3071 45b5cc723e4d2b4197774f6a4

5b5cc723e4d2b4197774f6a4- 1Rs.948false
- 2Rs.876false
- 3Rs.768true
- 4Rs.658false

- Show Answer
- Workspace
- Discuss
- Report Error
- SingleChoice

## Answer : 3. "Rs.768"

Explanation :

Answer: C) Rs.768 Explanation: P.W. = 100×T.DR×T = 100×16814×2 = 600. Sum = (P.W. + T.D.) = Rs. (600 + 168) = Rs. 768.

## Q: In a class of 180, where girls are twice the number of boys, Rupesh[a boy] ranked 34th from the top. If there are 18 girls ahead of Rupesh, how many boys are after him in rank? 910 05b5cc7f3e4d2b41977751ec0

5b5cc7f3e4d2b41977751ec0- 145false
- 244true
- 360false
- 4can't be determinedfalse

- Show Answer
- Workspace
- Discuss
- Report Error
- SingleChoice

## Answer : 2. "44"

Explanation :

Answer: B) 44 Explanation: No. of boys up to the 34th rank = 34-18 = 16 Total no of boys = 180x1/2+1 = 60 number of boys after the rank of Rupesh = 60 - 16 = 44

## Q: In a class of 50 students M is eighth from top. H is 20th from bottom. How many students are there between M and H? 618 05b5cc7f3e4d2b41977751ebb

5b5cc7f3e4d2b41977751ebb- 122true
- 223false
- 324false
- 4can't be determinedfalse

- Show Answer
- Workspace
- Discuss
- Report Error
- SingleChoice

## Answer : 1. "22"

Explanation :

Answer: A) 22 Explanation: M is 8th from the top. H is (50 - 20 + 1 =) 31 st from the top. Number of students between M and H = (31 - 8- 1=)22

## Q: In a row of thirty boys, R is fourth from the right end and W is tenth from the left end . How many boys are there between R and W? 609 05b5cc7f3e4d2b41977751eb6

5b5cc7f3e4d2b41977751eb6- 115false
- 216true
- 317false
- 4can't be determinedfalse

- Show Answer
- Workspace
- Discuss
- Report Error
- SingleChoice

## Answer : 2. "16"

Explanation :

Answer: B) 16 Explanation: W = 10th from the left R = 4th from the right = (30 - 4 + 1= ) 27th from left No of boys between R and W = (27 - 10) - 1 = 16

## Q: Three persons A, B and C are standing in a queue. There are five persons between A and B and eight persons between B and C. If there be three persons ahead of C and 21 persons behind A, what could be the minimum number of persons in the queue? 742 05b5cc7f2e4d2b41977751eac

5b5cc7f2e4d2b41977751eac- 141false
- 240false
- 328true
- 427false

- Show Answer
- Workspace
- Discuss
- Report Error
- SingleChoice

## Answer : 3. "28"

Explanation :

Answer: C) 28 Explanation: Three persons A, B, C can be arranged in a queue in six different ways, ie ABC, CBA, BAC, CAB, BCA, ACB. But since there are only 3 persons ahead of C, so C should be in front of the queue. Thus, there are only two possible arrangements, ie CBA and CAB. We may consider the two cases as under: Case I: ←3C↔8B↔5A→21 Clearly, number of persons in the queue = (3+1+8+1+5+1+21=) 40 Case II: ←3C A↔5B Number of persons between A and C = (8 - 6) = 2 ∵[C↔8B A→21B] Clearly number of persons in the queue = (3+1+2+1+21) = 28 Now, 28 < 40. So, 28 is the minimum number of persons in the queue.

## Q: What should come next in the following number series? 9 8 7 6 5 4 3 2 1 8 7 6 5 4 3 2 1 7 6 5 4 3 2 1 551 05b5cc7f2e4d2b41977751ea7

5b5cc7f2e4d2b41977751ea7- 19false
- 28false
- 37false
- 46true

- Show Answer
- Workspace
- Discuss
- Report Error
- SingleChoice

## Answer : 4. "6"

Explanation :

Answer: D) 6 Explanation: Here the series is: 987654321, 87654321, 7654321, 65...