GK Questions - Basic General Knowledge Questions and Answers

5 years ago 1.4M Views

basic general knowledge, Basic general Knowledge questions and answers | gk questions,  general knowledge questions and answers,Basic gk related questions and answers, Basic general knowledge questions and  quizzes, quiz on gk, important general knowledge questions, important gk questions, general knowledge questions and  answers related to basic gk, ssc cgl gk questions, ssc sample papers,gk questions for ssc,gk questions for ssc cgl, gk  for IAS, GK for RAS, basic general knowledge related questions and answers,questions and quizzes, quiz on physics,  important general knowledge, important gk for ssc cgl.

These are very important GK Questions for all competitive exams like IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams and all state-related exam. Practice with this huge collection of Basic General Knowledge Questions and Answers.

You can attempt gk questions for fun too. There are a lot of General Knowledge questions on this site. after reading the article go to below links to read more. 

Now I am providing you very useful basic general knowledge questions and answers for SSC Exams, Rajasthan Police and many other Competitive Exams.



GK Questions 2018 - Basic General Knowledge questions and answers


1. Which crop is sown on the largest area in India?  

A.  Rice
B.  Wheat
C.  Sugarcane
D.  Maize


Ans .A


2. The value of Gold is determined in  

A.  Rome
B.  Washington
C.  Teheran
D.  London


Ans .D


Indian Geography GK Questions




3. The state which has the largest number of sugar mills in India is  

A.  Bihar
B.  Haryana
C.  Punjab
D.  Uttar Pradesh


Ans .D


4. First University in India was founded at  

A.  Bombay
B.  Chennai
C.  Calcutta
D.  Delhi


Ans .C


5. Tajmahal is on the banks of  

A.  Ganges
B.  Jamuna
C.  Tapti
D.  Cauvery


Ans .B




Indian Constituion Questions and Answers



6. The currency notes are printed in  

A.  New Delhi
B.  Nasik
C.  Nagpur
D.  Bombay


Ans .B


7. Which is the Land of the Rising Sun?  

A.  Japan
B.  Australia
C.  China
D.  Taiwan


Ans .A


8. The largest ocean in the world is  


A.  The Indian Ocean
B.  The Antarctic
C.  The Atlantic Ocean
D.  The Pacific Ocean


Ans .D




General Science GK Questions and Answers



9. The Kalahari Desert is in  

A.  India
B.  Chile
C.  South Africa
D.  Saudi Arabia


Ans .C


10. Mica is available abundantly in  

A.  Bihar
B.  Haryana
C.  Karnataka
D.  Rajasthan


Ans .A


These questions are useful for any competitive exam like IAS, bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams and all state related exams.

Gk 2018: Basic General Knowledge questions and answers

11. Second World war began in  

A.  1931
B.  1935
C.  1937
D.  1938


Ans .D




12. Kancheepuram was once the capital of  

A.  Pandiyas
B.  Cholas
C.  Cheras
D.  Pallavas


Ans .D



General Awareness Questions and Answers


13. Chief Justice of the Supreme Court can hold office until the age of  

A.  58
B.  60
C.  65
D.  62


Ans .C


14. The largest gland in the human body is  

A.  Liver
B.  Adrenal
C.  Pituitary
D.  None of the above


Ans .A


15. The chemical name of common salt is  

A.  Potassium Chloride
B.  Sodium Chloride
C.  Calcium Carbonate
D.  Sodium Carbonate


Ans .B



General GK Questions Answers


16. In the Parliamentary system of India, the Executive is subordinate to  

A.  The Press
B.  The Judiciary
C.  The Legislature
D.  None of these


Ans .C


17. The Election Commission can be removed by  

A. The President
B. The Parliament
C. Home Minister
D. Prime Minister


Ans .B


18. The system of dual citizenship exists in  

A.  India
B.  France
C.  United Kingdom
D.  USA


Ans .D


19. Who are the guardians of Fundamental rights?  

A.  Parliament
B.  The President
C.  The Prime Minister
D.  Supreme Court and High Court


Ans .D



Sports GK Questions and Answers


20. The President of the Constituent Assembly was  

A.  Dr. K.M. Munshi
B.  Dr. Rajendra Prasad
C.  Jawaharlal Nehru
D.  Dr. B.R. Ambedkar


Ans .B


21. Who among the following got the Bharat Ratna award before becoming the president of India?  

A.  R Venkataraman
B.  Dr. Rajendra Prasad
C.  DR Zakir Hussian
D.  W Giri


Ans .D


A.  Martin Luther King
B.  Mother Terasa
C.  Khan Abdul Ghaffar Khan
D.  Aubin Mehta


Ans .C


23. When did Mother Teresa win the Nobel Peace Prize?  

A.  1975
B.  1979
C.  1981
D.  1982


Ans .B



Basic GK Questions and Answers


24. Which one of the following glasses is used in bullet proof screens?  

A.  Soda glass
B.  Pyrex glasss
C.  Jena glass
D.  Reinforced glass


Ans .D


25. Which substance is used to retard the setting action of cement?  

A.  CaO
B.  AlO
C.  CaSO.2HO
D.  NaO + KO


Ans .C


26. The mineral in which India depends largely on imports is  

A.  Iron Ore
B.  Bauxite
C.  Mica
D.  Mercury


Ans .D


27. The last Mughal Emperor was  

A.  Akbar
B.  Bahadur Shah
C.  NoorJehan
D.  Babur


Ans .B


28. The state which leads in agricultural production is  

A.  Haryana
B.  Punjab
C.  Karnataka
D.  Tamil Nadu


Ans .B


29. The longest mountain range in the world is  

A.  The Alps
B.  The Himalayas
C.  The Andes
D.  The Rockies


Ans .C


30. The most populous city in the world is  

A. Paris
B. London
C. Peking
D. Tokyo


Ans .D


Choose from these tabs.

You may also like

About author

Exams guru

he is keen observer of all govt exams. He loves to write articles and offer advice to students.

Read more articles

  Report Error : GK Questions - Basic General Knowledge Questions and Answers

Please Enter Message
Error Reported Successfully