SSC Practice Question and Answer

Q: 1 Which one is the second glacial source of river Ganga, other than Gangotri glacier.q 13 0

  • 1
    Yamunotri
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Satopanth
    Correct
    Incorrect
  • 3
    Gogarbham
    Correct
    Incorrect
  • 4
    Gupta Kasi
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 2. "Satopanth"
Explanation :

Q: 2 Which river integrates into The Great Desert of India. 14 0

  • 1
    Sutlej
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Beas
    Correct
    Incorrect
  • 3
    Ravi
    Correct
    Incorrect
  • 4
    Luni
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 4. "Luni"
Explanation :

Q: 3 The Indian city which experiences longest period of sunlight during summer is 8 0

  • 1
    Jaipur
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Sri Nagar
    Correct
    Incorrect
  • 3
    Mumbai
    Correct
    Incorrect
  • 4
    Kochi
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 2. "Sri Nagar"
Explanation :

Q: 4 Which of the following State has the lowest Infant Mortality Rate (IMR). 8 0

  • 1
    Kerala
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Goa
    Correct
    Incorrect
  • 3
    Punjab
    Correct
    Incorrect
  • 4
    Maharashtra
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 1. "Kerala"
Explanation :

Q: 5 Stand-UP India Scheme relates to encouraging. 4 0

  • 1
    Small exporters
    Correct
    Incorrect
  • 2
    SC/ST entrepreneurs
    Correct
    Incorrect
  • 3
    Women entrepreneurs
    Correct
    Incorrect
  • 4
    SC/ST students to study abroad
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 2. "SC/ST entrepreneurs"
Explanation :

Q: 6 ASHA means 4 0

  • 1
    Accredited Social Health Activist
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Accredited Socialist Health Association
    Correct
    Incorrect
  • 3
    Accredited Social Health Association
    Correct
    Incorrect
  • 4
    Accredited Social Health Assistant
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 1. "Accredited Social Health Activist"
Explanation :

Q: 7 When was the Federation of the Indian Chamber of Commerce and industries (FICIC) form. 4 0

  • 1
    1923
    Correct
    Incorrect
  • 2
    1925
    Correct
    Incorrect
  • 3
    1927
    Correct
    Incorrect
  • 4
    1930
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 3. "1927"
Explanation :

Q: 8 Which one of the following is elected as the national microbe of India. 4 0

  • 1
    Bacillus Thurigiensis
    Correct
    Incorrect
  • 2
    Lactobacillus
    Correct
    Incorrect
  • 3
    Yeast
    Correct
    Incorrect
  • 4
    Acetobacter
    Correct
    Incorrect
  • Show Answer
  • Workspace
  • Discuss

Answer : 2. "Lactobacillus"
Explanation :

      Report Error : Which one is the second glacial source of river Ganga, other than Gangotri glacier.q

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : Which river integrates into The Great Desert of India.

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : The Indian city which experiences longest period of sunlight during summer is

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : Which of the following State has the lowest Infant Mortality Rate (IMR).

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : Stand-UP India Scheme relates to encouraging.

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : ASHA means

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : When was the Federation of the Indian Chamber of Commerce and industries (FICIC) form.

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully

      Report Error : Which one of the following is elected as the national microbe of India.

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully