MCQ Questions for Sports GK in Hindi

3 weeks ago 2015 Views
Post

Here is the selective and important GK question with answers of Sports and Games for all types of competitive exams. These questions have been asked in competitive exams and there are chances to ask again in competitive exams. So these questions are for your practice. 

Sports and Games GK Questions

1. युकी भांवरी का संंबंध किस खेल से है?

  • (A) टेनिस
  • (B) तैराकी
  • (C) बैडमिंटन
  • (D) क्रिकेट


Ans .  A

 

2. अर्जुन पुरस्कार किस क्षेत्र में उत्कृष्टता के लिए प्रदान किए जाते हैं?

  • (A) सिनेमा
  • (B) साहित्य
  • (C) खेल-कूद
  • (D) विज्ञान


Ans .  C

 

3. D. C. M ट्रॉफी का सम्बन्ध किस खेल से है?

  • (A) हॉकी
  • (B) क्रिकेट
  • (C) फुटबॉल
  • (D) गोल्फ


Ans .  C

4. माइकल फेल्प्स किस खेल से सम्बन्धित हैं?

  • (A) क्रिकेट
  • (B) बिलियर्डस्
  • (C) शतरंज
  • (D) तैराकी


Ans .  D

 

5. अर्जुन पुरस्कार कब प्रारम्भ हुआ?

  • (A) 1989
  • (B) 1899
  • (C) 1961
  • (D) 1997


Ans .  C

 

6. सर डॉन ब्रैडमैन ने किस खेल में अंतर्राष्ट्रीय ख्याति प्राप्त की है?

  • (A) फुटबॉल
  • (B) मुक्केबाजी
  • (C) क्रिकेट
  • (D) शतरंज


Ans .  C

 

7. भारत के किस निशानेबाज ने लंदन ओलम्पिक खेलों (2012) में रजत पदक प्राप्त किया?

  • (A) विजय कुमार
  • (B) राज्यवर्द्धन सिंह राठौर
  • (C) मानवजीत सिंह संधू
  • (D) समरेश जंग


Ans .  A

 

8. स्पर्श रेखा किस खेल से सम्बन्धित हैं?

  • (A) तैराकी
  • (B) कबड्डी
  • (C) फुटबॉल
  • (D) मुक्केबाजी


Ans .  B

 

9. आस्ट्रेलियाई ओपन टेनिस-2012 के पुरुष एकल विजेता कौन हैं?

  • (A) नोवाक जोकोविच
  • (B) राज्यवर्द्धन सिंह राठौर
  • (C) मैस्क मिरनुई
  • (D) इनमें से कोई नहीं


Ans .  A

 

10. थ्री सेकण्डस् किस खेल से सम्बन्धित हैं?

  • (A) मुक्केबाजी
  • (B) बास्केटबॉल
  • (C) बिलियर्ड्स
  • (D) इनमें से कोई नहीं


Ans .  B

To stay updated download Examsbook andorid app now.

Showing page 1 from 4 pages. Click below links.

Read important articles by clicking these tabs.

You may also like

About author

Rajesh Bhatia

This is Rajesh Bhatia. He has been teaching to the students for preparing for competitive exams for 10 years. Talk to him about your problems by connecting social media. Like him on Facebook: https://www.facebook.com/examsbook

Read more articles

  Report Error : MCQ Questions for Sports GK in Hindi

Please Enter Message
Error Reported Successfully