Model question papers Computer Awareness for Competitive Exams: Paper-1

2 months ago 76.8K Views
model question papers computer awareness

Model question papers Computer Awareness for Bank PO , IBPS , Bank Clerical Exams, SBI and all other exams Paper-1

Computer Awareness for Bank PO , IBPS , Bank Clerical Exams, SBI and all other Banking exams, RBI, SBI and other Banking Recruitment Examinations of 2013 and 2014.If you like the post kindly give rating.

Model question papers for Bank PO, SBI , IBPS exams, Sample questions papers, very important questions Very important questions Computer Awareness for Bank PO , IBPS , Bank Clerical Exams, SBI and all other exams, important computer gk questions, very important computer related questions for bank exams, very important computer related questions for Bank PO, SBI PO, IBPS

1. Which of the following is NOT a hardware of a computer?

A. windows
B. monitor
C. Central Processing Unit
D. Key Board


Answer: A

2. The central processing unit consists of

A. The arithmetic logic unit
B. The registers
C. The control unit
D. All the above


Answer:D

3. Which of the following was not used in first generation computers?

A. punch cards
B. magnetic core
C. vacuum tubes
D. all of the above


Answer: B

4. The computer keyboard in English normally uses

A. Abcdef base
B. QWERT base
C. Asdfg base
D. None of these


Answer: B

5. In this generation, transistors replaced vacuum tubes

A. First generation computers
B. Second generation computers
C. Third generation computers
D. Fourth generation computers


Answer: B

6. One trillionth of a second is

A. minute
B. micro sound
C. pico second
D. mille second


Answer: C

7. The —– is the administrative section of the computer system.

A. Memory Unit
B. Control Unit
C. Input Unit
D. Central Processing Unit


Answer: D

8. Integrated circuits are classified on the basis of

A. number of transistors
B. type of computer
C. manufacturing company
D. none of the above


Answer: A

9. The base of the hexadecimal number system is

A. 2
B. 8
C. 10
D. 16


Answer: D

10. To recall all the deleted records, which command can be used?

A. RECALL
B. RECALL ALL
C. Both (a) and (b)
D. None of the above


Answer: B

If you like the post please give rating, share to your friends by clicking share button and comment below.

Showing page 1 of 5

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    A Writer, Teacher and GK Expert. I am an M.A. & M.Ed. in English Literature and Political Science. I am highly keen and passionate about reading Indian History. Also, I like to mentor students about how to prepare for a competitive examination. Share your concerns with me by comment box. Also, you can ask anything at linkedin.com/in/rajesh-bhatia-7395a015b/.

    Read more articles

      Report Error: Model question papers Computer Awareness for Competitive Exams: Paper-1

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully