Boats and Streams Problems for SSC and Bank exams

Last year 5.5K Views
Boats and Strems Problems

Most of the student are puzzled to solve Boats and Streams related questions. Here are selective Boats and Streams questions and answers for SSC and bank exams. These Boats and Streams questions have been asked in competitive exams and there are chances to ask again in other competitive exams.

Practice with Boats and Streams questions and answers for better results in exams. Try to solve Boats and Streams questions yourself with the help of answers and check your performance. All the best

Boats and Streams Problems for Competitive exams

1. A man can row upstream at 8 kmph and downstream at 13 kmph. The speed of the stream is:

(A) 2.5 km/hr

(B) 2.4 km/hr

(C)  6 km/hr

(D)  5.2 km/hr

(E) None of these


Ans .   A


2. A boat running downstream covers a distance of 16 km in 2 hours while for covering the same distance upstream, it takes 4 hours. What is the speed of the boat in still water?

(A) 3 km/hr

(B) 6 km/hr

(C)  9 km/hr

(D)  12 km/hr

(E) None of these


Ans .   B

3. A man can row three-quarters of a kilometer against the stream in  minutes. The speed (in km/hr) of the man in still water is:

(A) 2

(B) 10

(C) 15

(D) 5

(E) None of these


Ans .   D


4. A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to cover a certain distance, while it takes 4 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of the water current respectively?

(A) 1 : 2

(B) 8 : 4

(C) 8 : 3

(D) 5 : 3

(E) None of these


Ans .   C


5. A man’s speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man's speed against the current is :

(A) 8.5 km/hr

(B) 9 km/hr

(C) 10 km/hr

(D) 21 km/hr

(E) None of these


Ans .   C


6. A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr, find the time taken by the boat to go 68 km downstream.

(A) 3 hours

(B) 5 hours

(C) 4 hours

(D) 8 hours


Ans .   C


7. The speed of a boat in still water is 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance traveled downstream in 12 minutes is :

(A) 2.1 km

(B) 1.8 km

(C) 4.2 km

(D) 3.6 km


Ans .   D


8. A boat takes 19 hours for traveling downstream from point A to B and coming back to a point C midway between A and B. If the velocity of the stream is 4 kmph and the speed of the boat in still water is 14 kmph, what is the distance between A and B?

(A) 170 km

(B) 180 km

(C) 190 km

(D) 200 km


Ans .   B


Ask me in the comment section, If you face any problem while solving compound interest questions. Visit next page for more Boats and Streams problems.

Showing page 1 of 4

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Vikram Singh

    Providing knowledgable questions of Reasoning and Aptitude for the competitive exams.

    Read more articles

      Report Error: Boats and Streams Problems for SSC and Bank exams

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully