Area questions and answers - Area problems with answers for SSC

Last year 7.4K Views
Area questions and answers

Important Area questions and answers - Area problems:

9. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is:

(A) 1495 m2

(B) 2420 m2

(C) 2430 m2

(D) 2520 m2


Ans .   D


10. The breadth of a rectangular field is 60% of its length. If the perimeter of the field is 800 m, what is the area of the field?

(A) 17550 sq.m

(B) 37500 sq.m

(C) 38000 sq.m

(D) 4000 sq.m


Ans .   B


11. The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3: 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park ( in sq.m) is :

(A) 143000

(B) 153600

(C) 145000

(D) 365000


Ans .   B


12. The area of a rectangle is 460 square metres. If the length is 15% more than the breadth, what is the breadth of the rectangular field?

(A) 15 meters

(B) 18 meters

(C) 28 meters

(D) 30 meters

(E) None of these


Ans .   E


13. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5: 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?

(A) 17 cm

(B) 18 cm

(C) 25 cm

(D) None of these


Ans .   B


14. A towel, when bleached, was found to have lost 20% of its length and 10% of its breadth. The percentage of decrease in area is:

(A) 12%

(B) 16%

(C) 18%

(D) 28%


Ans .   D


15. The length of a rectangle is decreased by r%, and the breadth is increased by (r+5%) Find r, if the area of the rectangle is unaltered.

(A) 6

(B) 9

(C) 12

(D) 14

(E) 20


Ans .   E


16. If the area of a rectangular plot increased by 30% while its breadth remains same, what will be the ratio of the areas of new and old figures?

(A) 3: 2

(B) 2: 5

(C) 1: 5

(D) 3: 5

(E) None of these

 


Ans .   E

Ask me in the comment section, If you face any problem while solving area questions. Visit next page for more area problems with answers. 

Showing page 2 of 4

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Vikram Singh

    Providing knowledgable questions of Reasoning and Aptitude for the competitive exams.

    Read more articles

      Report Error: Area questions and answers - Area problems with answers for SSC

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully