GK Questions in English on The Council of Ministers

Rajesh Bhatia4 years ago 20.3K Views Join Examsbookapp store google play
GK Questions in English

Hello Aspirants,

Do you know the proper functions of Council of Minister? Do you know these types of questions may be asked the competitive exams? So, I am sharing 40 questions with answers on the Council of Ministers in this blog for your best practice so that you can know easily the functions of Council of Minister.

GK Questions in English on The Council of Ministers

1.Which of the following amendment of the Indian Constitution restricts the size of the Union Ministry/

(A) 78th Amendment

(B) 88th Amendment

(C) 90th Amendment

(D) 91st Amendment


Ans .  D

2. Which one of the following is not a department in the Ministry of Human Resource Development?

(A) Department of Elementary Education and Literacy

(B) Department of Secondary Education and Higher Education 

(C) Department of Technical Education

(D) Department of Woman and Child Development


Ans .  C

3. Which one of the following motions can the Council of Minister of India move?

(A) No confidence Motion

(B) Censure Motion

(C) Adjournment Motion

(D) Confidence Motion


Ans .  D

4. The member of Lok Sabha members who can table a No Confidence Motion against the Council of Minister is…..

(A) 30

(B) 40

(C) 50

(C) 60


Ans .  C

5. The first Law Minister of Independent India was…..

(A) M.C. Stalwart

(B) B.R. Ambedkar

(C) Kailash Nath Katja

(D) Rafi Ahmad Kiwaid


Ans .  B

6. Cabinet means……

(A) All ministers in the governance

(B0 Minister s with Cabinet Rank

(C) Cabinet Minister and their Secretaries

(D0f Minister of State


Ans .  B

7. To whom is the Council of Ministers responsible?

(A) Parliament

(B) President

(C) Speaker of Lok Sabha

(D) Speaker of Lok Sabha and Chairman of Rajya Sabha


Ans .  B

8. According to Indian Constitution, the Union Minister hold office during the pleasure of…..

(A) The President 

(B0 The Prime Minister

(C) The Speaker of the Lok Sabha

(D) The chief justice of the Supreme Court of India


Ans .  A

9. Survey of India is under of Ministry of……

(A) Defence

(B) Enrolment and Forests

(C) Home Affairs

(D) Science and Technology


Ans .  D

10. Archaeological Survey of India is an attached office of the Department/Minister of…..

(A) Culture

(B0 tourism

(C) Science and Technology

(D) Human Resource Development


Ans .  A

For more GK Questions in English on The Council of Ministers, visit next page.

Showing page 1 of 4

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    A Writer, Teacher and GK Expert. I am an M.A. & M.Ed. in English Literature and Political Science. I am highly keen and passionate about reading Indian History. Also, I like to mentor students about how to prepare for a competitive examination. Share your concerns with me by comment box. Also, you can ask anything at linkedin.com/in/rajesh-bhatia-7395a015b/.

    Read more articles

      Report Error: GK Questions in English on The Council of Ministers

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully