Indian Constitution-General Knowledge questions and answers Part-2

2 weeks ago 178.8K Views
Indian Constitution-General Knowledge

Indian Constitution related gk related questions and answers, Indian Constitution related general knowledge questions and quizzes, important general knowledge questions related to Indian Constitution, important gk questions, ssc cgl gk questions, ssc sample papers,gk questions for ssc,gk questions for ssc cgl, gk for IAS, GK for RAS,This questions are useful for any competitive exam like IAS, bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams and all state related exams.

Indian Constitution-General Knowledge questions and answers

Basic General Knowledge Questions and Answers


1. Who is authorised to decide over a dispute regarding disqualification of a member of parliament?   

A.  Speaker of lok sabah
B.  President
C.  Election Commisioner
D.  A committee set up by the parliament





Answer : B.  President


Selective GK of Indian Constitution: mcq-on-indian-constitution-gk-for-competitive-exams

2. Who among the following was never the Lok sabha speaker?   

A.  KVK Sundaram
B.  GS Dhillon
C.  Baliram Bahgat
D.  Hukum Singh





Answer : A.  KVK Sundaram

3. What is the age of retirement of a Judge of a supreme  

A.  62yrs
B.  68yrs
C.  60yrs
D.  65yrs





Answer : D.  65yrs

4. The Constitution of India provides a  

A.  Presidential form Govt
B.  Cabinet System of Government
C.  Parliamentry System
D.  Bicameral System of government





Answer : B.  Cabinet System of Government

5. Mr.P.V.Narashima Rao is the_____Prime Minister of India  

A.  Seventh
B.  Sixth
C.  Fifth
D.  Ninth





Answer : D.  Ninth

6. In 2011, The present Majority Leader of the Lok Sabha is  

A.  Pranab Mukerjee
B.  Sushma Swaraj
C.  Mrs.Meira Kumar
D.  Dr. Manmohan Singh





Answer : A.  Pranab Mukerjee

7. The Indian Constitution is regarded as  

A. federal
B. unitary
C. parliament
D. federal in form and unitary in spirit





Answer : D. federal in form and unitary in spirit


8. The part of the constitution that reflects the mind and ideals of the framers is  

A.  directive principles
B.  fundamental rights
C.  preamble
D.  Citizenship





Answer : C.  preamble

9. The Indian Constitution has borrowed the ideas of preamble from the  

A.  Italian Constitution
B.  Canadian Constitution
C.  French Constitution
D.  Constitution of USA





Answer : D.  Constitution of USA

10. What is the minimum permissible age for employment in any factory or mine?  

A.  12 years
B.  14 years
C.  16 years
D.  18 years





Answer : B.  14 years

If you like the post please give rating, share to your friends by clicking share button and comment below.

Indian Constitution-General Knowledge questions and answers

11. Which of the following is not a condition for become a citizen of india?  

A.  Birth
B.  Descent
C.  Naturalisation
D.  Acquiring Property





Answer : D.  Acquiring Property


12. Who is competent to prescribe conditions as for acquiring Indian Citizenship?  

A.  State Legislatures
B.  Parliament
C.  President
D.  Attorney General





Answer : B.  Parliament

13. The Lok Sabha is also known as  

A.  Council of states
B.  The Upper House
C.  The House of the People
D.  Parliament





Answer : C.  The House of the People

14. The chairman of the Rajya Sabha is the  

A.  President of India
B.  Vice President of India
C.  Prime Minister of India
D.  None of the above





Answer : B.  Vice President of India

15. Which schedule of the constitution of india contains special provisions for the administration and control of schedule areas in several states?  

A.  Fifth
B.  Sixth
C.  Seventh
D.  Eighth





Answer : A.  Fifth

16. Who was the first Foreign Minister of free India?  

A.  Jawaharlal Nehru
B.  Gulzari Lal Nanda
C.  Lal Bahadur Shastri
D.  John Mathai





Answer : A.  Jawaharlal Nehru

17. The idea of the constitution of india was first of all given by  

A.  Mahatama Gandhi
B.  Dr BR Ambedkar
C.  Jawaharlal Nehru
D.  MN Roy





Answer : D.  MN Roy


18. The Government of India Act 1935 vested the residuary power in the  

A.  British Parliament
B.  Federal Legislature
C.  State Legislature
D.  Government General





Answer : D.  Government General

19. India become a Sovereign democratic republic on  

A.  Aug 15, 1947
B.  Jan 30, 1948
C.  Jan 26, 1950
D.  Nov 26, 1929





Answer : C.  Jan 26, 1950

20. The design of the national flag was adopted by the constituent assembly of india in  

A.  july, 1948
B.  july, 1950
C.  july, 1947
D.  august, 1947





Answer : C.  july, 1947

If you like the post please give rating, share to your friends by clicking share button and comment below.

Indian Constitution-General Knowledge questions and answers

21. The constitution of India was adopted by the  

A.  Governor General
B.  British Parliament
C.  Constituent Assembly
D.  Parliament o India





Answer : C.  Constituent Assembly


22. Who among the following was the chairman of the drafting committee of the Indian Constitution?  

A. Rajendra Prasad
B. BR Ambedkar
C. Tej BAhadur Sapru
D. C Rajgopalachari





Answer : B. BR Ambedkar

23. Who was the president of the Constituent Assembly?  

A.  Pt Jawaharlal Prasad
B.  Dr Rajendra Prasad
C.  Dr BR Ambedkar
D.  C Rajgopalachari





Answer : B.  Dr Rajendra Prasad

24. The Constituent Assemble for undivide India first met on  

A.  6th December,1946
B.  9th December,1946
C.  20th February 1947
D.  3rd June 1947





Answer : B.  9th December,1946

25. The Council of States in India is generally known as  

A.  Lok Sabha
B.  Parliament
C.  Raj Sabha
D.  AD hoc Committee





Answer : C.  Raj Sabha

26. The Presiding Chairman of the Lok Sabha is the following  

A.  Prime Minister
B.  President
C.  Vice President
D.  Elected from the Lok Sabha Members





Answer : D.  Elected from the Lok Sabha Members

27. In a parliament form of government real powers of the state are vested in the   

A.  President
B.  Council of Ministers headed by Prime Minister
C.  Government
D.  175 km





Answer : B.  Council of Ministers headed by Prime Minister


28. Indian President and Prime Minister are a replica of the heads of the state of which country?  

A.  Britain
B.  USA
C.  Iraland
D.  Russia





Answer : A.  Britain

29. The President of the Indian Union has the same constitutional authority as the  

A.  President of USA
B.  President of Egypt
C.  British Monarch
D.  President of Russia





Answer : C.  British Monarch

30. The inspiration of Liberty, Equality and Fraternity was derived from  

A.  French revolution
B.  American revolution
C.  Russian revolution
D.  None of these





Answer : A.  French revolution

If you like the post please give rating, share to your friends by clicking share button and comment below.

Indian Constitution-General Knowledge questions and answers

31. The Constitution names our country as  

A.  Bharat
B.  India, that is Bharat
C.  Hindustan
D.  Aryavarta





Answer : B.  India, that is Bharat


32. Which of the following is not apart of the Preamble to the Indian Constitution?  

A. Secularism
B. Socialism
C. Democratic Republic
D. Federalism





Answer : D. Federalism

33. The source of India’s Sovereignty lies in the  

A.  President
B.  Prime Minister
C.  People of India
D.  Preamble to the constitution





Answer : D.  Preamble to the constitution

34. India opted for a federal form of government because of  

A.  vast territory
B.  cultural integration
C.  linguistic and regional diversity
D.  administrative conveniece





Answer : C.  linguistic and regional diversity

35. In the Rajya Sabha, the President can appoint how many representatives  

A.  6
B.  8
C.  10
D.  12





Answer : D.  12

36. Indian Constitution was Inaugurated on  

A.  Jan 26,1947
B.  Jan 26,1949
C.  Jan 27,1949
D.  Jan 26,1950





Answer : D.  Jan 26,1950

37. Salaries of the judgesn of the Supreme court are drawn from the  

A. Consolidated fund
B. Grants-in-aid
C. Constingency fund
D. Public Accounts





Answer : A. Consolidated fund


38. Who is the chairman of Rajya Sabha?  

A.  President
B.  Vice-President
C.  minister of Parliamentary
D.  Leader of Opposition





Answer : B.  Vice-President

39. Which of the following states has the largest percentage of reserved parliamentary seats  

A.  Orissa
B.  Bihar
C.  Uttar Pradesh
D.  Madhya Pradesh





Answer : C.  Uttar Pradesh

40. At present the rajya sabha consists of _____ members  

A.  250
B.  245
C.  238
D.  240





Answer : B.  245

If you like the post please give rating, share to your friends by clicking share button and comment below.

Indian Constitution-General Knowledge questions and answers

41. In 2011, The current leader of the Rajya Sabha is  

A.  Sonia Gandhi
B.  Mr. Arun Jaitly
C.  Pratibha Patil
D.  Dr. Manmohan Singh





Answer : D.  Dr. Manmohan Singh


42. Right to Consitutional Remedies comes under  

A. fundamental rights
B. legal rights
C. consitutional rights
D. natural rights





Answer : A. fundamental rights

43. Indian Constitutional recognises Minorities on the basis of  

A.  religion
B.  caste
C.  population
D.  colour





Answer : A.  religion

44. On Whom does the Constitution conferspecial responsibility for the enforcement of fundamental rights?  

A.  Parliament
B.  Supreme court
C.  President
D.  State legislature





Answer : B.  Supreme court

45. The budget is presented by the Finance Minister to the  

A.  Prime Minister
B.  President
C.  Lok Sabha
D.  Rajya Sabha





Answer : C.  Lok Sabha

46. The government of India has launched a new scheme for the Girl Child. What is the name of the scheme?  

A.  Raj Lakshmi
B.  Rani Bitia
C.  Dhan Lakshmi
D.  Aanandita





Answer : C.  Dhan Lakshmi

47. Protection of the interests of the minorities is envisaged in which of the following articles?  

A.  14
B.  29
C.  19
D.  32





Answer : B.  29


48. The President’s rule in a state means that the state is ruled by  

A.  the president
B.  a caretaker government
C.  the C.M nominated by the president
D.  the governor of the state





Answer : D.  the governor of the state

49. Under which article of the constitution is the president’s rule promulgated on any state in India?  

A.  352
B.  356
C.  360
D.  370





Answer : B.  356

50. Who administers the oath of office to the President?  

A.  Chief Justice of India
B.  Speaker of Lok Sabha
C.  Prime minister
D.  Vice President





Answer : A.  Chief Justice of India

If you like the post please give rating, share to your friends by clicking share button and comment below.

Choose from these tabs.

You may also like

About author

Exams Guru

he is keen observer of all govt exams. He loves to write articles and offer advice to students.

Read more articles

  Report Error: Indian Constitution-General Knowledge questions and answers Part-2

Please Enter Message
Error Reported Successfully