Inventions-General Knowledge questions and answers

Last month 170.4K Views
inventions general knowledge questions

Inventions-General Knowledge questions and answers

151. This English inventor is known as the ‘Father of Computing.’

A.Philo Farnsworth
B.J. Presper Eckert
C.John Mauchly
D.Charles Babbage





Answer & Explanation Answer: Option A Explanation: Mauchly and Eckert invented the ENIAC computer. Farnsworth was a pioneer of early television.

152. Who invented Airship (rigid)?

A.Dr. Alan M. Turing
B.Roger Bacon
C.G. Ferdinand Von Zeppelin
D.Otto





Answer & Explanation Answer: Option D Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss.

153. In which decade was the telegraph invented?

A.1810s
B.1840s
C.1870s
D.1890s





Answer & Explanation Answer: Option A Explanation: On May 24, 1844, Samuel Morse send his famous message, “What hath God wrought?”

154. What inspired reflecting road lights to be invented?

A.Car door reflecting mirrors
B.The light a cat’s eyes gave off on a fence
C.Sun light on steel posts on road sides
D.The sun light on the windshield





Answer & Explanation Answer: Option C Explanation: In 1933, Englishman Percy Shaw was driving home when he saw a cat’s eyes reflecting. He had been headed straight towards a fence with the cat on it, but on the other side was a drop of hundreds of feet.

155. When were blue jeans invented?

A.1900s
B.1860s
C.1870s
D.1850s





Answer & Explanation Answer: Option B Explanation: The first blue jeans were invented by tailor Levi Strauss, who invented tougher working pants for the miners of the California Gold Rush.

156. Who invented Electric Generator?

A.Sir Alexander Graham Bell
B.Michael Faraday
C.Alfred B. Nobel
D.Thomas Alva Edison





Answer & Explanation Answer: Option E Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss.

157. What device for new parents did Ann Moore invent in 1969?

A.Bottle warmer
B.Baby monitor
C.Disposable diaper
D.Infant carrier





Answer & Explanation Answer: Option C Explanation: Ann got the idea for the Snugli infant carrier from the traditional African baby carriers she observed while a volunteer for the Peace Corps in Africa.

158. In which decade was the transistor invented?

A.1940s
B.1950s
C.1960s
D.1980s





Answer & Explanation Answer: Option B Explanation: On December 23, 1947, William Shockley, Walter Brattain and John Bardeen, of Bell Labs, announced their discovery of the point-contact germanium transistor to management.

159. What Igor Sikorsky invented?

A.Hydroplane
B.Jet engine airplane
C.Helicopter
D.Glider





Answer & Explanation Answer: Option A Explanation: Invented in 1939.

160. What Henry Bessemer invented?

A.Aluminum
B.Electroplating
C.Steel Converter
D.Steel rolling mill





Answer & Explanation Answer: Option C Explanation: Invented in 1856.

Click to read Next questions

If you like the post please give rating, share to your friends by clicking share button and comment below.

 These questions are useful for any competitive exam like IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams, and all state-related exams. You can attempt them for fun too.

Showing page 16 of 17

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Exams Guru

    he is keen observer of all govt exams. He loves to write articles and offer advice to students.

    Read more articles

      Report Error: Inventions-General Knowledge questions and answers

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully