Inventions-General Knowledge questions and answers

Last month 170.4K Views
inventions general knowledge questions

Inventions-General Knowledge questions and answers

71. Who invented the phonograph?

A.Thomas Edison
B.John Kruesi
C.Jules Levy
D.Alexander Graham Bell





Answer & Explanation Answer: Option C Explanation: John Kruesi was a mechanic for Edison, and Kruesi built the phonograph. Edison designed it, and later improved the phonograph.

72. What beverage was invented by Charles Alderton in 1885 in Waco, Texas?

A.Cream soda
B.Coca-Cola
C.Dr. Pepper
D.Sprite





Answer & Explanation Answer: Option D Explanation: The cherry-flavored cola made its debut at Morrison’s Old Corner Drugstore.

73. Who invented fuel cells in 1839?

A.Buckminster Fuller
B.Sir William Grove
C.Sylvester Graham
D.Joyce Hall





Answer & Explanation Answer: Option E Explanation: Fuel cells were invented in 1839 by Sir William Grove.

74. The ELECTRIC BATTERY, who’s charged with inventing this one?

A.Hertz
B.Amper
C.Galvani
D.Volta





Answer & Explanation Answer: Option D Explanation: Italian, Alessandro Volta discovered the first practical battery in 1800. Life would be very different without batteries.

75. Who synthesized the first wholly artificial gene?

A.Hargobind Khorana
B.J.J. Thompson
C.Benjamin Franklin
D.Meghnad Saha





Answer & Explanation Answer: Option A Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss.

76. FROZEN FOOD – Who discovered the first practical method of freezing food?

A.C. Birdseye
B.F. Rozenosh
C.G. Findus
D.R. Scott





Answer & Explanation Answer: Option D Explanation: In the 1920s Clarence Birdseye discovered that if food was flash-frozen under pressure, it would freeze without the formation of ice crystals.

77. When was the Raggedy Ann doll patented?

A.1915
B.1920
C.1919
D.1911





Answer & Explanation Answer: Option E Explanation: Johnny Gruelle patented the Raggedy Ann doll in 1915. The Raggedy Andy doll and the Raggedy Ann books came later.

78. What Frank Whittle invented?

A.Radar
B.Ethyl gasoline
C.Sonar
D.Jet propulsion





Answer & Explanation Answer: Option D Explanation: Invented in 1937.

79. When was the first Lionel trains manufactured?

A.1920
B.1890
C.1901
D.1944





Answer & Explanation Answer: Option E Explanation: Joshua Lionel Cowen and Harry C. Grant started the Lionel Manufacturing Company on Sept. 5, 1900 in New York City. The first train, which was called the Electric Express, was manufactured in 1901 and was an open gondola propelled by a fan motor. As time has passed, the trains have been made in different colors and styles.

80. What item, originally called the ‘Whirlwind’, was invented by Ives McGaffey in 1869?

A.Blender
B.Electric mixer
C.Washing machine
D.Vacuum cleaner





Answer & Explanation Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss.

Click to read Next questions

If you like the post please give rating, share to your friends by clicking share button and comment below.

 These questions are useful for any competitive exam like IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams, and all state-related exams. You can attempt them for fun too.

Showing page 8 of 17

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Exams Guru

    he is keen observer of all govt exams. He loves to write articles and offer advice to students.

    Read more articles

      Report Error: Inventions-General Knowledge questions and answers

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully