Inventions-General Knowledge questions and answers

Exams GuruLast year 176.2K Views
inventions general knowledge questions

Inventions-General Knowledge questions and answers

81. What office item was invented by Bette Nesmith Graham in 1951?

A.Fax machine
B.Stapler
C.Liquid Paper
D.Copy machine





Answer & Explanation Answer: Option A Explanation: Bette’s other claim to fame was being the mother of Michael Nesmith of the Monkees.

82. What George Pullman invented?

A.Sleeping (railway) car
B.Airship
C.Box car (railway)
D.Air brakes





Answer & Explanation Answer: Option E Explanation: Invented in 1857.

83. What James Watt invented?

A.Diving bell
B.Steam boat
C.Hot air balloon
D.Rotary steam engine





Answer & Explanation Answer: Option A Explanation: Invented in 1765.

84. Where is the village of Branston, after which the famous pickle is named?

A.Yorkshire
B.Lancashire
C.Staffordshire
D.Norfolk





Answer & Explanation Answer: Option C Explanation: The village of Branston is in Staffordshire, just south of Burton-on-Trent.

85. Who invented Jet Engine?

A.Sir Frank Whittle
B.Gottlieb Daimler
C.Roger Bacon
D.Lewis E. Waterman





Answer & Explanation Answer: Option C Explanation: Dr. Hans von Ohain and Sir Frank Whittle are recognized as the co-inventors of the jet engine. Each was working separately and knew nothing of the others work. Although Whittle started first, von Ohain was first to design and develop a turbojet engine to power an aircraft. Of the many honors received by both, the most significant honor was probably “The Charles Draper Prize” in 1992 which was given to both Hans von Ohain and Sir Frank Whittle for their efforts and contributions to aviation and mankind. “The Charles Draper Prize” is recognized as the equivalent to the Nobel Prize in technology.

86. What invention caused many deaths while testing it?

A.Dynamite
B.Ladders
C.Race cars
D.Parachute





Answer & Explanation Answer: Option E Explanation: Many people who tried to test the first parachutes died by jumping from high places. One attempt was a parachute hat, but the inventor broke his neck while testing it. The first successful parachute was tested from a hot air balloon in 1797, in France, by Jacques Garnerin.

87. Who invented Gunpowder?

A.G. Ferdinand Von Zeppelin
B.Sir Frank Whittle
C.Roger Bacon
D.Leo H Baekeland





Answer & Explanation Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss.

88. Until Victorian times, chocolate was thought of as a drink. When did the first chocolate bar appear?

A.1828
B.1831
C.1825
D.There is no sure date





Answer & Explanation Answer: Option D Explanation: No one knows for sure when the first chocolate bar appeared or even who made it, but an important event occurred in 1828. The Van Houten press was invented, which extracted cocoa butter from the bean – the same press that brought the Cadbury Brothers success with Cocoa Essence.

89. In which decade was the telephone invented?

A.1850s
B.1860s
C.1870s
D.1880s





Answer & Explanation Answer: Option B Explanation: Alexander Graham Bell’s notebook entry of 10 March 1876 describes his successful experiment with the telephone. Speaking through the instrument to his assistant, Thomas A. Watson, in the next room, Bell utters these famous first words, “Mr. Watson — come here — I want to see you”.

90. Who perfected GENETIC ENGINEERING?

A.Cohen & Boyer
B.Hunt & Davids
C.Sinclair & Roberts
D.Jaysson & Simons





Answer & Explanation Answer: Option D Explanation: Genetic Engineering, the technique of DNA cloning was perfected by Stanley Cohen and Herbert Boyer in 1973.

Click to read Next questions

If you like the post please give rating, share to your friends by clicking share button and comment below.

 These questions are useful for any competitive exam like IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams, and all state-related exams. You can attempt them for fun too.

Showing page 9 of 17

    Choose from these tabs.

      Report Error: Inventions-General Knowledge questions and answers

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully