Physics General Knowledge Questions: Physics GK Question for Competitive Exams

2 months ago 260.7K Views
physics question

Physics related questions and answers, Physics questions and quizzes, quiz on Physics, important Physics, important Physics and questions, general knowledge questions and answers related to general science, ssc cgl gk questions, ssc sample papers,gk questions for ssc,gk questions for ssc cgl, gk for IAS, GK for RAS, Invetions related questions and answers, physics,questions and quizzes, quiz on physics, important inventions, important inventions and questions.

In this post, I am sharing important physics questions. Practice physics gk with these important and selective physics questions and answers. You should try to memorize this collection of physics general knowledge questions for better results in competitive exams.

If you want to read Gk 2018 at a single page: Visit Gk Questions Blog.

These Physics related questions are useful and there is strong chance to ask these physics questions again for competitive exam of 2018 like IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams and all state-related exams. 

You should also check General Science Questions and Chemistry GK Questions for better practice of Physics General knowledge for Competitive Exams. Try to solve these basic physics questions for better results in SSC and Banking exams.


Physics GK Questions - Basic Physics Questions and Answers


1)Who was the first pre-Socratic philosopher to suggest that matter could neither be created nor destroyed?


Ans . Parmenides 


2) In 1729 AD, Pieter Van Musschenbroek used the term ‘PHYSICS’ for the first time. What was the subject called so far?


Ans . Natural philosophy 


3) Which Greek philosopher suggested that the material world was composed of four basic elements – air, water, fire and earth?


Ans . Empedocles 


4) Who in 1231 was the first to describe the science of optics?


Ans . Robert Grosseteste 


5) Who was burnt to death for suggesting that the sun might be an ordinary star?


Ans . Giordano Bruno


6) Who in 1643 was the first person to create vacuum above the liquid?


Ans . Evangelista Torricelli 


7) Who in 1786 invented the gold leaf electro scope?


Ans . Abraham Bennet 


8) Who encouraged Newton to write his idea for principia?


Ans . Edmund Halley 


9) Who in 1808 discovered polarization of light and introduced the term ‘Polarization’?


Ans . Etienne-Louis Malus 


10) The first scientist to apply scientific reasoning to cosmology was Rene Descartes. What was his theory called?


Ans . Vortex Theory 

If you have any problem or doubt regarding Physics Questions and Answers for Competitive Exams, you can ask me in the comment section. To more practice for Physics General Knowledge Questions, Visit next page.


Showing page 1 of 25

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    This is Rajesh Bhatia. He has been teaching to the students for preparing for competitive exams for 10 years. Talk to him about your problems by connecting social media. Like him on Facebook: https://www.facebook.com/examsbook

    Read more articles

      Report Error : Physics General Knowledge Questions: Physics GK Question for Competitive Exams

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully