Statement and Conclusion Reasoning Questions with Answers for SSC and Bank Exams

Vikram Singh5 years ago 54.4K Views Join Examsbookapp store google play
Statement and Conclusion questions

Statement and Conclusion questions are very important for competitive exams. You should practice of Statement and Conclusion questions and answers if you doing preparation for SSC, Bank exam and other competitive exams.

Here are the very useful Statement and Conclusion questions for exams, which asked mostly in competitive exams. Students can easily practice and improve their performance with these selective statements and Conclusion Questions.

Candidates should also solve these useful Statement and Argument questions here for exams preparation.

You can practice of Statement and Assumption questions with answers.

Important Statement and Conclusion reasoning questions with answers:

Direction: A statement is given & then two conclusions – 1 & 2 are given. You have to consider the statement as true though it seems to be different from the actual facts. Then give your answer regarding the given statement that which of the conclusions/is/ are followed by it Properly.

1. Statement: The people with religion thoughts & afraid of God will not betray.

Conclusion:

1. Betraying people are atheists

2. The religion develops the virtues

(A) Only 1 is followed

(B) Only 2 is followed

(C) 1 & 2 – both are followed

(D) Neither 1 nor 2 is followed


Ans .   B


2. Statement: India is multi lingual country. Hindi is the National Language of India.

Conclusion:

1. All Indians should learn multiple languages.

2. Hindi should be learnt to be an Indian.

(A) Only 1 is followed

(B) Only 2 is followed

(C) Neither 1 nor 2 is followed

(D) 1 & 2 – both are followed

 


Ans .   C


3. Statement: All the philosophers are males. Socrates was a philosopher.

Conclusion:

1. Socrates was male.

2. Females cannot be the philosophers.

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) both are not correct

(D) both are correct


Ans .   D


4. Statement: If he is an intelligent, he will pass in the examination.  

Conclusion:

1. It is required to be an intelligent to pass in the examination.

2. He will pass the examination.

(A) Only 1 is inherited

(B) Only 2 is inherited

(C) 1 & 2 – both are inherited

(D) None is inherited


Ans .   A


5. Statement: Using the cosmetics is dangerous.

Conclusion:

1. Cosmetics effect concomitantly

2. Cosmetics are not costly

(A) Only 1 is followed

(B) Only 2 is followed

(C) 1 & 2 – both are followed

(D) Neither 1 nor 2 is followed


Ans .   A


6. Statement: A person achieves the economical growth through honesty & hard work.

Conclusion:

1. Honesty & economical development are directly related.

2. Hard work & honesty are always profitable.

(A) Only 1 is followed

(B) Only 2 is followed

(C) 1 & 2 – both are followed

(D) Neither 1 nor 2 is followed


Ans .   B


7. Statement: Only good people die at the young age.

Conclusion:

1. Not any good person alive till old age.

2. Each of all the person alive till old age are bad.

(A) Only 1 is followed

(B) Only 2 is followed

(C) 1 & 2 – both are followed

(D) Neither 1 nor 2 is followed


Ans .   D


8. Light comes from the Sun. Wings are the lights.

Conclusion:

1. Wings come from the Sun.

2. The Sun is a light.

(A) Only 1 is followed

(B) Only 2 is followed

(C) 1 & 2 – both are followed

(D) Neither 1 nor 2 is followed


Ans .   D

Ask me in the comment section, if you face any problem while solving Statement and Conclusion questions. Visit next page for more Statement and Conclusion problems.

Showing page 1 of 6

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Vikram Singh

    Providing knowledgable questions of Reasoning and Aptitude for the competitive exams.

    Read more articles

      Report Error: Statement and Conclusion Reasoning Questions with Answers for SSC and Bank Exams

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully