Verbal Reasoning Test Questions and Answers for Competitive Exams

4 months ago 1.1K Views
Verbal Reasoning Test Questions

Test your mental ability and brain skills with these verbal reasoning test questions, who are facing problems while solving verbal reasoning questions. These questions will help you to solve quickly and accurately comprehend questions in the competitive exams.

So, you should practice these verbal reasoning test questions and answers to score high and increase your performance in your competitive exams. Visit here to practice Critical Reasoning Questions.

Important Verbal Reasoning Test Questions with Answers:

Q : 1 Find the odd one out in question

(A) profit: loss

(B) wise: foolish

(C) virtue: vice

(D) seduce: attract


Correct Answer : D

Q : 2 Find the odd one out

(A) whale: mammal

(B) salamander: insect

(C) snake: reptile

(D) frog: amphibian


Correct Answer : D

Q : 3 Statements: 1. Importance of Yoga and exercise is being realized by all sections of the society. 2. There is an increasing awareness about health in the society particularly among middle ages group of people.

(A) Statement I is the cause and statement II is its effect

(B) Statement II is the cause and statement I is its effect.

(C) Both the statements I and II are independent causes.

(D) Both the statements I and II are effects of independent causes.

(E) Both the statements I and II are effects of some common cause


Correct Answer : B

Q : 4 Pointing towards a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman related to the man?

(A) Mother

(B) Grandmother

(C) Sister

(D) Daughter


Correct Answer : A

Q : 5 Arrange the words given below in a meaningful sequence.

(A) 3, 1, 2, 4, 5

(B) 1, 2, 4, 3, 5

(C) 5, 4, 3, 2, 1

(D) 3, 1, 4, 5, 2


Correct Answer : D

Q : 6 wave: crest : : _________ : peak

(A) water

(B) top

(C) moving

(D) mountain


Correct Answer : D

Q : 7 lion: animal : : flower : ___________

(A) plant

(B) roots

(C) grass

(D) rose


Correct Answer : A

Q : 8 Pointing towards a person, a man said to a woman, “His mother is the only daughter of your father.” How is the woman related to that person?

(A) Sister

(B) Daughter

(C) Mother

(D) Wife


Correct Answer : C

Q : 9 A, B, C, D, E, F and G are members of a family consisting of four adults and three children, two of whom, F and G are girls. A and D are brothers and A is a doctor. E is an engineer married to one of the brothers and has two children. B is married to D and G is their child. Who is C ?

(A) E's daughter

(B) F's father

(C) G's brother

(D) A's son


Correct Answer : D

Q : 10 The C.P. of an article is 40% of the S.P. The percent that the S.P. is of C.P. is….

(A) 250%

(B) 240%

(C) 60%

(D) 40%


Correct Answer : A

Showing page 1 of 2

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Vikram Singh

    Providing knowledgable questions of Reasoning and Aptitude for the competitive exams.

    Read more articles

      Report Error : Verbal Reasoning Test Questions and Answers for Competitive Exams

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully