Free Economics Questions and Answers

3 months ago 3.3K Views
Free-Economics-Questions-and-Answers

Here, I am providing Free Economics Questions and Answers for those learners who are preparing for competitive exams. In this post, I have updated the most important questions answers around the Indian Economics GK Questions with latest General Knowledge questions and answers about many topics covered.
 
I have prepared Free Economics Questions and Answers blog to increase your Economics GK level as well as increase your confidence level for competitive exams.

Free Economics Questions and Answers for Competitive Exam

Q : 1 Portion of deposits banks have to park with RBI is called ___?

(A) Statutory Reserve Ratio

(B) Capital Adequacy Ratio

(C) Cash Reserve Ratio

(D) CASA Ratio


Correct Answer : C

Q : 2 What is the Capital Adequacy ratio for a new bank applying for license in India, as per the draft guidelines of RBI for issuing new bank licenses?

(A) 9%

(B) 10%

(C) 11%

(D) 12%


Correct Answer : D

Q : 3 In India, the Foreign Exchange Reserves are kept in the custody of which among the following?

(A) Ministry of Finance

(B) EXIM bank

(C) Reserve bank of India

(D) Selected public sector banks


Correct Answer : C

Q : 4 Which among the following is the short name of highest authority in India for Indirect Taxes?

(A) CBED

(B) CBDT

(C) CBEC

(D) CBIT


Correct Answer : C

Q : 5 Which among the following can not be called an ant inflationary measure?

(A) Raising the Bank Rates

(B) Raising the Reserve Ratio Requirements

(C) Purchase of securities in the Open Markets

(D) Rationing of the Credit


Correct Answer : C

Q : 6 If the Reserve Bank of India wants to increase the Cash Reserves commercial Banks, which among the following would be the most probable step taken by

(A) Release Gold from its reserves

(B) Buy bonds in the open market

(C) prohibit the transactions that involve bill of exchange

(D) Increase the tranche reserves with the IMF


Correct Answer : B

Q : 7 Maximum share in India’s total external debt is of which among the following currency?

(A) US Dollar

(B) Indian Rupee

(C) Euro

(D) Japanese yen


Correct Answer : A

Q : 8 National Small Savings Fund is a part of which among them following?

(A) Consolidated Fund of India

(B) Public Account of India

(C) Contingency Fund of India

(D) Prime Minister's Relief Fund

(E) Consolidated Fund of India

(F) Public Account of India

(undefined) Contingency Fund of India

(undefined) Prime Minister's Relief Fund


Correct Answer : B, F

Showing page 1 of 5

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    This is Rajesh Bhatia. He has been teaching to the students for preparing for competitive exams for 10 years. Talk to him about your problems by connecting social media. Like him on Facebook: https://www.facebook.com/examsbook

    Read more articles

      Report Error : Free Economics Questions and Answers

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully