General Awareness Questions and Answers for Competitive Exams

Last week 326.1K Views
General Awareness Questions

Today I am providing General Awareness Questions 2018 for Competitive Exams. You can easily get 2-3 marks with the help of General Awareness Questions and answers for SSC and other Competitive Exams. This post of General Awareness is very important and also related to GK Questions and Answers.     

This blog is based on selective and important General Awareness Questions.  As you know General Awareness is the very useful topic for SSC, Banking and other Competitive Exams. 

Increase your level to attempt the Test Series: https://www.examsbook.com/test-series

 
Choose from general awareness topics to practice general awareness questions with answers:
 

General Awareness is important for bank exams so practice it with selective general awareness questions and answers. Here I listed general awareness questions for SSC and general awareness questions 2018.

General Awareness Questions and Answers 2018 for bank Exams:

1).In which city was 102nd Indian Science Congress held in 2015?

a) Mumbai

b) Kolkata

c) Gandhinagar

d) New Delhi


Ans .  D

2).In which city was 18th SAARC summit held in 2014?

a) Islamabad

b) Kathmandu

c) New Delhi

d) Dhaka


Ans .  A

3).In which country was 6th BRICS Summit held in 2014?

a) Russia

b) South Africa

c) India

d) Brazil


Ans .  C

4).In which city was UN Climate Change Summit held in 2014?

a) Paris

 b) Brisbane

c) New York

d) Sydney


Ans .  A

5).In which city was 9th G-20 Summit held in 2014?

www.sscexamguide.com For more SSC study materials visit: www.sscexamguide.com Page 2

a) Seoul

b) London

c) Saint Petersburg

d) Brisbane


Ans .  D

6).In which city was 25th ASEAN Summit held in 2014?

a) Nay Pyi Daw

b) Singapore

c) Bail d) Kulala Lumpur


Ans .  D

7).The 6th IBSA Summit was held in 2013 at ______.

a) Brasilia

b) New Delhi

 c) Pretoria

d) Cape Town


Ans .  D

8).The member countries of IBSA Dialogue Forum are_____.

a) India, Brazil and South Africa

b) India, Britain and Spain

c) Israel, Brazil and Sweden

d) India, Bangladesh and South Africa


Ans .  A

9).The member countries of BRICS are ______.

a) Britain, Russia, Ireland, Canada and Sweden

b) Brazil, Russia, Indonesia, China and South Africa

c) Brazil, Russia, India, China and South Africa

d) Britain, Russia, India, Canada and Spain


Ans .  C

10).Following 2014 Crimean crisis, the G-8 Group became G-7 Group by expelling _______.

a) Russia

b) Germany

c) France

d) Canada


Ans .  B

General Awareness

11).Which among the following river originated in India?

a) Ganga

b) Sutlej

 c) Chenab

 d) Brahmaputra


Ans .  C

12).Sentinelese tribe is found in which of the following States/ territories?

a) Dadra and Nagar Haveli

 b) Goa

c) West Bengal

 d) Andaman and Nicobar Islands


Ans .  D

13). How many times a person can attempt for re-election as the President of India?

a) Only thrice

 b) Only once

 c) Only twice

 d) Any number of times


Ans .  D

14).In which generation, the development of GUIs, mouse and handheld devices were took place?

a) Second Generation

b) First Generation

c) Third Generation

 d) Fourth Generation


Ans .  D

15).The governor of a state is appointed by the President on the advice of _________.

a) Prime Minister

 b) Chief Minister of the state

 c) Speaker of the state

 d) Chief Justice of High Court of the state


Ans .  A

16).Which among the following is NOT a factor of Production?

a) Bank credit

b) Labour

 c) Land

d) Capital


Ans .  A

17).Which of the following does not involve in the study of microeconomics?

 a) Households

 b) Industries

 c) Individual consumers

 d) Economic aggregates


Ans .  D

18).The stranger gas is also known as___________.

a) Xenon

b) Argon

 c) Helium

d) Neon


Ans .  A

19).A compact disc (CD) is a type of _____________ storage media. a) Electrical

 b) Magnetic

c) Optical

d) None of these

Answer is: C

20).The British established their first factory in Surat with the permission of _________.

a) Jahangir

 b) Sher Shah Suri

c) Hemu

d) Shah Jahan


Ans .  A

General Awareness Questions

21.The Curiosity rover built by National Aeronautics and Space Administration (NASA) as a part of Astrobiology mission successfully landed on the planet–

a) Mars

b) Saturn

c) Venus

 d) Mercury


Ans .  A

22.Which of the following is not an endocrine gland?

a) Pituitary gland

b) Pancreas

c) Pineal gland

d) None of these


Ans .  D

23. Which of the following is not correctly matched?

a) Cyrus Mistry : Tata Group

b) Sheryl Sandberg : Facebook

 c) Larry Page : Google

d) Deepak Parekh : HFCL


Ans .  D

24. Which of the following acts as both exocrine and endocrine gland?

 a) Pancreas

 b) Spleen

c) Liver

d) Pituitary gland


Ans .  A

 25. Which of the following does not produce hormone?

a) Heart

b) Kidney

c) Gastro-intestinal tract

d) None of these


Ans .  D

26. Who among the following Viceroys wrote the book ‘Problems of the East’?

a) Lord Curzon

b) Lord Clive

c) Lord Mayo

d) Lord Mountbatten


Ans .  A

27. Which among the following Philosophical Systems expounds ‘Critical Examination’ or ‘Solution of a problem by reflection’?

a) Vaishesika

b) Samkhya

 c) Mimansa

 d) Yoga


Ans .  C

28. Who among the following said about Md. Ali Jinnah that he was an ‘Ambassador of Hindu- Muslim Unity’?

a) Annie Besant

b) Sarojini Naidu

c) B. G. Tilak

d) None of these


Ans .  B

 29. Which among the following is considered as the best rock cut temple in the world?

a) Brihadeeswara Temple, Tanjavur

b) Lingaraja Temple, Bhubaneswar

c) Kailasha Temple, Ellora

 d) Kandariya Temple, Khajuraho


Ans .  C

30. Badayuni said that “Sultan got freedom from his masses and masses from the Sultan”. Who among the following kings does he refer to?

a) Alauddin Khilji

 b) Balban

c) Iltutmish

d) Md. Bin Tughlaq


Ans .  D

General Awareness Questions and Answers

31).The cost that changes in proportion to the goods or services that a business produces is termed as________.

a) Opportunity cost

b) Average cost

c) Variable cost

 d) Marginal cost


Ans .  C

32).Which of the following is NOT a potential gain from increased market competition?

a) Improvements in technology

b) A better variety of products

c) A faster pace of invention and innovation

d) Higher price for consumers


Ans .  D

33).Who among the following was a German philosopher, economist and revolution socialist? www.sscexamguide.com For more SSC study materials visit: www.sscexamguide.com Page 8

a) David Ricardo

b) Karl Marx

c) Adam Smith

d) John Maynard Keynes


Ans .  B

34).The existence of Parallel Economy refers to the existence of ________.

a) Foreign investment

b) Call money

c) Hot money

d) Block money


Ans .  D

35).The availability of goods and services in the marketplace at any given point in time is defined as____________.

a) Production

b) Demand

c) Supply

 d) Equilibrium


Ans .  C

36).The speaker of the Lok Sabha appoints who among the following?

a) Leader of Opposition

b) Prime minister

 c) Two members of the Anglo-Indian community

d) Deputy Speaker of the Lok Sabha


Ans .  A

37).The current President of India is Pranab Mukherjee, who is the ______.

a) 10th President of India

b) 12th President of India

c) 13th President of India

d) 14th President of India


Ans .  C

38).The ‘Provision of States’ incorporated in the Constitution of India was borrowed from the Constitution of________.

a) UK

 b) US

 c)

 Japan

d) Canada


Ans .  B

39).Who among the following non-members has the right to participate in the proceedings of the Parliament, through not to vote?

a) RBI Governor

b) CBI chief

c) Attorney General

 d) Chief Justice of India


Ans .  C

40).Part XV ( Article 324-329 ) of the Indian Constitution deal with which of the following?

a) Elections

b) Tribunals

 c) Official Language

d) Municipalities


Ans .  A

Latest Questions and Answers

41).Which state has officially declared the name of its capital city as Amaravathi?

a) Karnataka

b) Andhra Pradesh

c) Telangana

d) Tamil Nadu


Ans .  B

42).King Simuka was the founder of_________.

a) Satavahana dynasty

b) Sunga dynasty

c) Chola dynasty

 d) Kanva dynasty


Ans .  A

43).Though slavery was abolished throughout the British Empire through the Slavery Abolition Act 1833, slavery was abolished in India Slavery Act of______.

a) 1835

b) 1838

 c) 1839

d) 1843


Ans .  D

 44).Who was chosen as the first satyagrahi to launch the Individual Satyagraha in 1940?

 a) Acharya Vinoba Bhava

 b) Jawahar Lal Nehru

 c) Brahma Datt

 d) Bal Gangadhar Tilak


Ans .  A

45).Which of the following is wrongly paired? Book Author

a) Dashakumaracharita Dandin

 b) Mudrarakshasa Vishakhadatta

 c) Brihatkatha Gunadhya

 d) Rajtarangini Somdeva


Ans .  D

46).A quick-growing crop planted between two regular crops grown in consecutive seasons, is called a______.

a) Substitute crop

b) Middle crop

c) Cash crop

d) Catch crop


Ans .  D

 47).Which of the following is a project(s) constructed on the Mahanadi river in India?

 a) Dudhawa Reservior

 b) Ravishankar Sagar dam ( Gangrel Dam )

 c) Hirakud Dam

d) All the above

 


Ans .  D

48).The pre-monsoon showers that are beneficial for coffee plantation in Karnataka are called________.

a) Mango Showers

b) Cherry Blossoms

c) Kalbaishakhi

d) Brown Showers


Ans .  B

49).Which of the following pairs of cities and countries is NOT matched correctly?

 a) Istanbul - Turkey

b) Marseille – Spain

 c) Hamburg – Germany

 d) Florence – Italy


Ans .  B

50).The famous Angkor Wat temple, the largest religious monument in the world, was built in the early 12th century by_______.

 a) Indravarman

b) Suryavarman II

 c) Bhavavarman II

d) Jayavarman


Ans .  B

Showing page 1 of 14

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    This is Rajesh Bhatia. He has been teaching to the students for preparing for competitive exams for 10 years. Talk to him about your problems by connecting social media. Like him on Facebook: https://www.facebook.com/examsbook

    Read more articles

      Report Error : General Awareness Questions and Answers for Competitive Exams

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully