Hard Chemistry Questions and Answers for SSC Exam

2 months ago 3.7K Views
Chemistry GK Questions

Chemistry General Knowledge questions asked in many competitive exams and also chemistry GK is important for SSC and Banking exams. Practice with important  Hard Chemistry Questions and Answers for SSC Exam.

You should also check physics GK questions , Biology Gk Questions and General Science GK questions for better practice of competitive exams.

Here you can learn chemistry general knowledge with the collection of 40important Hard Chemistry Questions and Answers for SSC Exam. Prepare for competitive exam by practice chemistry question and answers.

Hard Chemistry Questions and Answers

Q : 1 Which of the following gas is used in cigarette lighters ?

(A) Butane

(B) Propane

(C) Methane

(D) Ethane


Correct Answer : A

Q : 2 Which of the following is produced during the formation of photochemical smog ?

(A) Nitrogen Oxide

(B) Hydrocarbons

(C) Methane

(D) Ozone


Correct Answer : D

Q : 3 . The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called ?

(A) roasting

(B) calcinations

(C) smelting

(D) froth floatation


Correct Answer : C

Q : 4 Which gas is used in fire extinguishers ?

(A) Carbon dioxide

(B) Nitrogen oxide

(C) Carbon monoxide

(D) Sulpher dioxide


Correct Answer : A

Q : 5 The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is ?

(A) Na

(B) Ag

(C) Hg

(D) Fe


Correct Answer : D

Q : 6 Which of the primary component of natural gas?

(A) Ethane

(B) Propane

(C) Methane

(D) Butane


Correct Answer : C

Q : 7 The oxide of Nitrogen used in medicine as anaesthetic is ?

(A) Nitrogen pentoxide

(B) Nitrous oxide

(C) Nitric oxide

(D) Nitrogen dioxide


Correct Answer : A

Q : 8 Which one of the following metals does not react with water to produce Hydrogen?

(A) Cadmium

(B) Lithium

(C) Potassium

(D) Sodium


Correct Answer : A

Q : 9 The most electronegative element among the following is

(A) sodium

(B) bromine

(C) fluorine

(D) oxygen


Correct Answer : C

Q : 10 Atomic number is equal to

(A) Number of electrons

(B) Numbers of protons

(C) Number of nutron

(D) Total number of protons and neutrons


Correct Answer : B

Showing page 1 of 4

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    This is Rajesh Bhatia. He has been teaching to the students for preparing for competitive exams for 10 years. Talk to him about your problems by connecting social media. Like him on Facebook: https://www.facebook.com/examsbook

    Read more articles

      Report Error : Hard Chemistry Questions and Answers for SSC Exam

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully