Very important inventions related Gk questions for SSC CGL-13 series #9

Exams Guru6 years ago 34.4K Views Join Examsbook
45f7Image-9.webp

Important gk questions and answers, important current Gk questions, ssc questions, ssc important questions, forest department gk questions, General knowledge questions and answers.
Important inventions related Gk questions

 1. For over 500 years, paper was only available and sold as single sheets. In 1902, an inventive Australian used half size sheets of paper, a bit of glue and cardboard to create the what?
A. Notepad
B. Calendar
C. Notice Board
D. Telephone Book

 




Answer:

Option A

Explanation:

Birchall’s of Launceston in Tasmania started selling the world’s first notepads, calling them ‘Silvercity Writing Tablets’ after J A Birchall thought it would be a good idea to back sheets of paper with cardboard and glue them together at the top. His British paper suppliers weren’t so keen, but, they were persuaded by Birchall that it was a good idea!


2. Who developed the idea of Crop Rotation?
A. Potato Peterson
B. Turnip Townsend
C. Cabbage Carlson
D. Swede Svenson

 




Answer: Option B

Explanation:

Viscount Charles ‘Turnip’ Townsend developed this revolutionary concept.


 

3. CORN FLAKES – Who made them first?
A. Nabisco B. Kellogg
C. Quaker D. Archers

 




Answer: Option B

Explanation:

Will Keith Kellogg discovered the corn flake, by mistake, in 1906. They were the result of an experiment which went wrong.


 

4. William Frederick is credited with the invention of the modern frisbee in the mid 1950’s. In 1957 the Wham-O Company bought his idea and the rest is history. They named the toy after William Frisbie who was a ________?
A. Pie maker
B. Owner of a pizza parlor
C. Student at Yale
D. Ceramic plate designer

 




Answer: Option A

Explanation:

Frisbie made a brand of pies that were popular with Yale students in the 1870’s. After eating the pies they would throw the pie tins through the air.


5. Which insurance salesman invented the fountain pen in 1884?
A. Lewis Edson Waterman
B. Sir William Grove
C. Charles Kettering
D. George Fountain

 




Answer: Option A

Explanation:

Lewis Edson Waterman patented the first practical fountain pen in 1884.


 

6. When was the first elevator built?
A. 1743 B. 1739
C. 1760 D. 1785

 




Answer: Option A

Explanation:

The first elevator was built in the palace of King Louis XV. It only traveled up one floor, and was hand powered by men inside the chimney.

 


7. What charge card, developed in 1950, was the first to be accepted nationally in the US?
A. Visa B. Discover
C. MasterCharge D. Diner’s Club

 




Answer: Option D

Explanation:

The card was invented by Frank McNamara and Ralph Schneider.

 


8. What Enrico Fermi invented?
A. X ray machine
B. Betatron
C. Cyclotron
D. Nuclear reactor

 




Answer: Option D

Explanation:

Invented in 1942.


 

9. Which of the following was first patented by an Australian in 1889?
A. Electric Drill
B. Electric Shaver
C. Electric Fence
D. Electric Heater

 




Answer: Option A

Explanation:

The Electric Drill was the invention of Arthur James Arnot. On 20 August 1889 he patented his design while working for the Union Electric Company in Melbourne. His original design was meant primarily for drilling rock to find coal!


 

10. Who among the following invented the small pox vaccine?
A. Robert Koch
B. Edward Jenner
C. Robert Hooke
D. Louis Pasteur

 




Answer: Option B

 

11. What George Westinghouse invented?
A. Light bulb
B. Electric razor
C. Refrigerator
D. Railway air brakes

 



Answer: Option D

Explanation:

Invented in 1868.


 

12 Who is the only U.S. President to invent and patent something?
A. Abraham Lincoln
B. Theodore Roosevelt
C. Thomas Jefferson
D. Rutherford B. Hayes

 




Answer: Option A

Explanation:

In 1849 Honest Abe invented a method to aid ships that got stuck on sandbars. He called it A Device for Buoying Vessels Over Shoals. It was never used.


13. What treat was invented by 11-year-old Frank Epperson in 1905?
A. Popsicle
B. Banana split
C. Cotton candy
D. Cracker Jacks

 



Answer: Option A

Explanation:

It was originally called the ‘Epsicle’ in his honor. (I can see why that name didn’t catch on).


 

14. When was Milk Tray first introduced?
A. 1915 B. 1934
C. 1923 D. 1942

 




Answer: Option A

Explanation:

Milk Tray was introduced in 1915 in open boxes arranged on wooden trays. Today, with its distinctive purple and gold cartons and popularised by the “Man in Black” television adverts, its one of the most popular chocolate assortments.


 

15. When was the toothbrush invented?
A. 1770 B. 1765
C. 1790 D. 1742

 




Answer: Option A

Explanation:

The first toothbrush was made out of a bone and small brush, by jail prisoner William Addis of England.


 

16.. What item of apparel was invented by Ellery Chun, a Hawaiian clothing merchant, in 1931?
A. String bikini
B. Muumuu
C. Aloha shirt
D. Capri pants

 




Answer: Option C

Explanation:

An Aloha shirt is a brightly colored tropical print shirt that is a popular souvenir of Hawaii.


 

17. Who invented Fountain Pen?
A. John J. Loud
B. Sir Frank Whittle
C. Lewis E. Waterman
D. Kirkpatrick Macmillan

 




Answer: Option C

18. Who invented the BALLPOINT PEN?
A. Biro Brothers
B. Waterman Brothers
C. Bicc Brothers
D. Write Brothers

 




Answer: Option A

Explanation:

The Hungarian brothers, Laszlo and George Biro, made the first ball point pen in 1894. It followed the first workable fountain pen which was invented by L.E. Waterman in 1884.


 

19. In which decade was the first solid state integrated circuit demonstrated?
A. 1950s B. 1960s
C. 1970s D. 1980s




Answer: Option A

Explanation:

On September 12, 1958, Jack Kilby demonstrated the first working IC while working for Texas Instruments, although the U.S. patent office awarded the first patent for an integrated circuit to Robert Noyce of Fairchild.


20. What J. B. Dunlop invented?
A. Pneumatic rubber tire
B. Automobile wheel rim
C. Rubber boot
D. Model airplanes




Answer: Option A

Explanation:

Invented in 1887.


21 Which scientist discovered the radioactive element radium?
A. Isaac Newton
B. Albert Einstein
C. Benjamin Franklin
D. Marie Curie




Answer: Option D


22. When was barb wire patented?
A. 1874 B. 1840
C. 1895 D. 1900




Answer: Option A

Explanation:

Joseph F. Glidden was born in New York on Jan. 18, 1812. He invented barbed wire in 1873 and was granted the patent on Nov. 24, 1874. After a three year battle over the patent, which he eventually won, Gidden became known as the “Father of Barbed Wire”.


23 What is the name of the CalTech seismologist who invented the scale used to measure the magnitude of earthquakes?
A. Charles Richter
B. Hiram Walker
C. Giuseppe Mercalli
D. Joshua Rumble




Answer: Option A

Explanation:

Richter was born on an Ohio farm in 1900. He died in 1985.


24 What Galileo invented?
A. Barometer
B. Pendulum clock
C. Microscope
D. Thermometer




Answer: Option D

Explanation:

Various authors have credited the invention of the thermometer to Cornelius Drebbel, Robert Fludd, Galileo Galilei or Santorio Santorio. The thermometer was not a single invention, however, but a development.

Galileo Galilei also discovered that objects (glass spheres filled with aqueous alcohol) of slightly different densities would rise and fall, which is nowadays the principle of the Galileo thermometer (shown). Today such thermometers are calibrated to a temperature scale.


25 This statesman, politican, scholar, inventor, and one of early presidents of USA invented the swivel chair, the spherical sundial, the moldboard plow, and the cipher wheel.
A. George Washington
B. Alexander Hamilton
C. John Adams
D. Thomas Jefferson




Answer: Option D

Explanation:

Thomas Jefferson (April 13, 1743 – July 4, 1826) was the third President of the United States (1801-1809) and the principal author of the Declaration of Independence (1776).


Choose from these tabs.

You may also like

About author

Exams Guru

he is keen observer of all govt exams. He loves to write articles and offer advice to students.

Read more articles

  Report Error: Very important inventions related Gk questions for SSC CGL-13 series #9

Please Enter Message
Error Reported Successfully
google play

The Most Comprehensive Exam Preparation Platform

Get the Examsbook Prep App Today