Indian History Questions | Indian History GK Questions and Answers

4 months ago 53.1K Views
uQtlIndian-History-Questions.webp

Here is the selective and important Indian History Question with answers on General Knowledge for all types of competitive exams. These Indian history GK questions have been asked in competitive exams and there are chances to ask again for competitive exams. So these Indian history GK questions are for your practice. 

Here is also important Rajasthan GK Questions in English. It may be asked in competitive Exams. 

 

INDIAN HISTORY


1) What was the capital of Aang Mahajanpada?
 A. Champa
 B. Vaishali
 C. Pushkalavati
 D. Koushambi


Ans .  A


2) Who was the founder of Haryark Dynasty?
A. Shishupal
 B. Bimbsar
C. Ajatashatru 

D. Udiyan


Ans .  B


3) Who was the first foreigner who invaded India/
  A. Derious
  B. Sikandar
  C. Selyucus
  D. Philip


Ans .  A


4) What was the name of Goutam Buddha’s mother?
  A. Goutami
  B. Mahamaya
  C. Yashodhara
  D. Chelna


Ans .  B


5) Who fought the war of Jhelum?
  A. Ameer and Sinndar
  B. Porash and Sikandar
  C. Yodhey and Sikandar
  D. Ghananand and Sikandar


Ans .  B


6) Gautam Buddh’s leaving home is known as 
  A. Mahabhinishkraman
  B. Dharmabhishek
  C. Dharmchakra paravartan
  D. Mahaparinirvana


Ans .  A



7) What was the symbol of first Teerthankar Rishabhdeva ?
  A. Elephant
  B. Bull
  C. Lion
  D. Blue lotus


Ans .  B


8) Where did Mahaveer Swami attain knowledge?
  A. Koushambi
  B. Nalanda
  C. Jumbhikagram
  D. Anantpuri


Ans .  C


9) Who established Pattilputra ?
  A. Bimbsar
  B. Udiyan
  C. Shishunag
  D. Chandragupta


Ans .  B


10) Which Mourya Ruler is also known as “Amitraghat”?
  A. Chandragupta
  B. Bindusar
  C. Ashok
  D. Dashrath


Ans .  B

Indian History Questions

 

11) Proto Shiva seal is found from which site of Indus Valley civilization?

  A.   Mohanjodaro

  B.   Lothal

  C.   Kalibanga

  D.   Banwali


Ans .  A

 

12) “Double burials” is found from which site of Indus Valley civilization?

  A.   Banwali

  B.   Dholaveer

  C.   Surkotda

  D.   Lothal


Ans .  D

 

13) Which is the largest Indian site of Indus civilization?

  A.   Ropar

  B.   Lothal

  C.   Kalibanga

  D.   Dholaveer


Ans .  D

 

14) In Indian Valley civilization Copper was supplied from which of these places?

  A.   Khetdi

  B.   Kolar

  C.   Kirthar

  D.   Afghanistan


Ans .  A

 

15) Kalibanga is situated in which of these states ?

  A.   Haryana

  B.   Gujarat

  C.   Rajasthan

  D.   Punjab


Ans .  A

 

16) Seven fire altars are found from which of these site?

  A.   Kalibanga

  B.   Rangpur

  C.   Mohanjodaro

  D.   Amari


Ans .  A

 

17) How many Hymes are there in Rigveda?

  A.   1014

  B.   1016

  C.   1028

  D.   1046


Ans .  C

 

18) Gopath brahman is associated with which of these Vedas ?

  A.   Rigveda

  B.   Samveda

  C.   Yajurveda

  D.   Atherva Veda


Ans .  D

 

19) Who wrote Ashtadhyayi ?

  A.   Parni

  B.   Yask

  C.   Patanjali

  D.   Bhas


Ans .  A

 

20) Who propounded Vaishesik Philosophy ?

  A.   Kapil

  B.   Jaimini

  C.   Uluk Kanad

  D.   Badrayan


Ans .  C

History Questions with Answers

 

21) “Chand Pradhyot” was the ruler of which Mahajanpada?
A. Avanti
B. Vatsa
C. Matsya
D. Ashmaka


Ans .  A


22) Who wrote “Arthshastara?

A. Chanakya
B. Kalidas
C. Kumargupta
D. Kalhan


Ans .  A


23) Chandragupta’s migration to South with Bhadra Bhahu is mentioned in which of these scriptures?

A. Kalpasutra
B. Mudrarakshas
C. Parishist Parvn
D. Bhadrabhahu charitra


Ans .  A


24) Who has written Mudrarakshas?

A. Visharavdatta
B. Matta Mayur
C. Nagarjun
D. Bhavbhuti


Ans .  A


25) Who wrote Mrachakatikam?

A. Vishakhadatta
B. Shudrak
C. Banbhatt
D. Bhas


Ans .  B


26) In which Rock edicts the information of Ashok’s visit to Bouddhgaya is found?

A. Rock edicts – 1
B. Rock edicts 2
C. Rock edicts 8
D. Rock edicts13


Ans .  C


27) How many parts of state has been described by Chanakya in ‘Arthashastra’?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7


Ans .  D


28) Which new post was created by Ashoka?

A. Sannidhata
B. Samahartta
C. Pradeshta
D. Dhammahamatra


Ans .  D


29) Who was the wife of Ashoka ?

A. Tishyrakshita
B. Devi
C. Karuvaki
D. All of these


Ans .  D


30) Deepvansh Mahavansh Text is associated with which country?

A. Srilanka
B. Verma
C. Thailand
D. Kambodiya


Ans .  A

Indian Ancient History Questions

 

31) Who was victorious in ‘Dasrajan’ war?
  A. Sudas
  B. Bhalnas
  C. Shivi
  D. Turvas


Ans .  A


32) What was the name of river Chinab known during vedic period?

  A. Visttata
  B. Askani
  C. Vipasha
  D. Purushni


Ans .  A



33) Which brahman text describes the Rituals of ploughing

  A. Satpath
  B. Aitray
  C. Gopath
  D. Koshambi


Ans .  A


34) “Satyamev Jayte” is taken from which of these text ?

  A. Kathopnishad
  B. Mundkopnishad
  C. Swetasvataronishada
  D. Sounak


Ans .  B


35) First mention of four Ashrams is found 

  A. Jabalopnishada
  B. Brihadaranyak upanishada
  C. Prashnopnishada
  D. Kenoupnishad


Ans .  A


36) Which is the Oldest Religious scripture?

  A. Bhagvat Puran
  B. Vayu Puran
  C. Matsya puran
  D. Harivansh puran


Ans .  A


37) What do you mean by ‘Bhag and Bali’

  A. Worship of god
  B. Havi
  C. Sacrifices in yagya
  D. Tax


Ans .  D


38) Which principle Mahaveer swami added into the four principles of Parshvanath ?

  A. Ahinsha
  B. Aprigrah
  C. Asteya
  D. Brahmacharya


Ans .  D


39) Who presided the first Buddist council ?

  A. Mahakasyapa
  B. Gunabhanda
  C. Sabbakami
  D. Stholbhadra


Ans .  A


40) ”Nothing definite can be said about any subject’’. What is this Jain principal

known as?
  A. Anishwarbad
  B. Janbad
  C. Syadbaad
  D. Karmawad


Ans .  C


These Indian History GK Questions are very important and generally asked in competitive exams. I am providing 40 Indian History GK Questions with Answers for your best practice. Indian History Objective questions and answers. Indian History GK Questions. Indian History GK Questions for Competitive Exams.

Is this post really helpful? Tell us in the comment.   

Choose from these tabs.

You may also like

About author

Rajesh Bhatia

A Writer, Teacher and GK Expert. I am an M.A. & M.Ed. in English Literature and Political Science. I am highly keen and passionate about reading Indian History. Also, I like to mentor students about how to prepare for a competitive examination. Share your concerns with me by comment box. Also, you can ask anything at linkedin.com/in/rajesh-bhatia-7395a015b/.

Read more articles

  Report Error: Indian History Questions | Indian History GK Questions and Answers

Please Enter Message
Error Reported Successfully