Indian Parliament related General Knowledge questions and answers series #39

Last month 85.9K Views
indian parliament

Indian Parliament related General Knowledge questions and answers series #39

1. Who is authorized to decide over a dispute regarding disqualification of a member of parliament?  

A.  Speaker of lok sabah
B.  President  
C.  Election Commisioner
D.  A committee set up by the parliament
Indian Parliament Quiz Questions | Indian Parliament General Knowledge | Tnpsc Indian Parliament Questions and Answers | Indian Parliament GK | General Questions of Indian Parliament | Indian Parliament Multiple Choice of General Knowledge | Basics Indian Parliament Question and Answeres Pdf 2012 | Indian Parliament Quiz with Answers for Tnpsc | Indian Parliament Quiz Questions and Answers | Indian Parliament General Knowledge Pdf | Indian Parliament Quiz Questions and Answers 2012 Pdf | Indian Parliament Quiz Questions | General Questions and Answers 2010 | Indian Parliament General Knowledge Questions | Indian Parliament GK Questions with Answers | Indian Parliament GK Questions with Answers 2011 – 2012 | TNPSC General Science Questions and Answers | Indian Parliament GK Questions and Answers | Indian Parliament Questions and Answers for Quiz | Online Indian Parliament Quiz | Indian Parliament Quiz Questions and Answers | Tnpsc Group 1 Model Question Papers 2011 – 2012 Pdf | Gk Indian Parliament Questions with Answers | General Knowledge Indian Parliament Questions | Online Indian Parliament Quiz Questions and Answers | Indian Parliament General Knowledge Questions with Answers | Indian Parliament Quiz | General Awareness questions and Answers 2012 | General Knowledge Indian Parliament | General Knowledge May 2012 | Indian Parliament Ministers| RRB Model Exam Papers 2012 PDF | General Knowledge Questions| General Knowldege Ebooks | Online GK Quiz Test | GK Indian Parliament Quiz | School Parliament Book Questions | Gk Indian Parliament Questions with Answers | General Knowledge Indian Parliament Questions | Online Indian Parliament Quiz Test Questions | GK Indian Parliament Questions with Answers | Tamilnadu General Knowledge Questions and Answers | GK Questions and answers in Tamil | GK Test for Childrens | Gk Questions with Answers in Tamil Language Pdf | General Knowledge Questions For IPS Exams | General Knowledge Questions For Bank PO Exams | GK Questions for IPS Exams | GK Questions for Bank | Online Objective GK Questions
parliament of india,tnpsc,questions,answers,model questions,pdf,question papers, parliament house, news,Parliament syllabus,ias,ips,study meterials,definistions,day,upsc,civil services,glossary,Parliament of world,Parliament books,basics,map,meaning,models,tutorials,topics,test,terms,General Knowledge Informations, General Knowledge about World, Current GK Informations, Current GK about Indian History, GK Questions on Current Affairs, General Knowledge about Parliament, General Knowledge about Indian History, GK Current Affairs, General Knowledge Current Events





Answer : B.  President
 


2. Who among the following was never the lok sabha speaker?  

A.  KVK Sundaram
B.  GS Dhillon
C.  Baliram Bahgat
D.  Hukum Singh





Answer : A.  KVK Sundaram

3. What is the age of retirement of a Judge of a supreme  

A.  62yrs
B.  68yrs
C.  60yrs
D.  65yrs





Answer : D.  65yrs

4. The Constitution of India provides a  

A.  Presidential form Govt
B.  Cabinet System of Government
C.  Parliamentry System
D.  Bicameral System of government





Answer : B.  Cabinet System of Government

5. Mr.P.V.Narashima Rao is the_____Prime Minister of India  

A.  Seventh
B.  Sixth
C.  Fifth
D.  Ninth





Answer : D.  Ninth

6. In 2011, The present Majority Leader of the Lok Sabha is  

A.  Pranab Mukerjee
B.  Sushma Swaraj
C.  Mrs.Meira Kumar
D.  Dr. Manmohan Singh





Answer : A.  Pranab Mukerjee

7. The Indian Constitution is regarded as  

A. federal
B. unitary
C. parliament
D. federal in form and unitary in spirit





Answer : D. federal in form and unitary in spirit


8. The part of the constitution that reflects the mind and ideals of the framers is  

A.  directive principles
B.  fundamental rights
C.  preamble
D.  Citizenship





Answer : C.  preamble

9. The Indian Constitution has borrowed the ideas of preamble from the  

A.  Italian Constitution
B.  Canadian Constitution
C.  French Constitution
D.  Constitution of USA





Answer : D.  Constitution of USA

10. What is the minimum permissible age for employment in any factory or mine?  

A.  12 years
B.  14 years
C.  16 years
D.  18 years





Answer : B.  14 years

If you like the post please give rating, share to your friends by clicking share button and comment below.

Showing page 1 of 5

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    A Writer, Teacher and GK Expert. I am an M.A. & M.Ed. in English Literature and Political Science. I am highly keen and passionate about reading Indian History. Also, I like to mentor students about how to prepare for a competitive examination. Share your concerns with me by comment box. Also, you can ask anything at linkedin.com/in/rajesh-bhatia-7395a015b/.

    Read more articles

      Report Error: Indian Parliament related General Knowledge questions and answers series #39

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully