Rajasthan General Knowledge Questions for Competitive Exams

2 months ago 27.6K Views
Rajasthan GK

Today I am providing Rajasthan General Knowledge Questions for  Competitive Exams. You can easily get 2-3 marks with the help of Rajasthan General Knowledge Questions with Answers for Competitive Exams. This post of Rajasthan GK Questions for Competitive Exams is very important also related to  Rajasthan GK Questions.  




Here’s a blog of Rajasthan General Knowledge Questions for Competitive Exams.  As you know Rajasthan GK Questions is the very useful topic for Competitive Exams as like Basic General Knowledge Questions.



Rajasthan General Knowledge Questions 




1. Which of the following is the state bird of Rajasthan? 

[A]Great Indian bustard 

[B]Emerald dove 

[C]Indian roller 

[D]Black francolin 



Ans .  A



2. Which of the following district of Rajasthan does not comes under ‘Hadauti region’? 

[A]Kota 

[B]Baran 

[C]Bundi 

[D]Pali 



Ans .  D



3. ‘Kalibangan’ a pre-historic site is located in which district of Rajasthan? 

[A]Hanumangarh 

[B]Jaisalmer 

[C]Sri Ganganagar 

[D]Bikaner 



Ans .  A



4. Which among the following district of Rajasthan does not shares border with Pakistan? 

[A]Barmer 

[B]Jodhpur 

[C]Sri Ganganagar 

[D]Jaisalmer 



Ans .  B



5. Which dance form of Rajasthan is included in Intangible Cultural Heritage list of UNESCO? [A]Ghoomar 

[B]Kalbelia 

[C]Kachi Ghodi 

[D]Terah Taali 



Ans .  B



6. Keoladeo National Park is located in which district of Rajasthan? 

[A]Bharatpur 

[B]Ajmer 

[C]Jaipur 

[D]Kota 



Ans .  A



7. ‘Jaisamand lake’ is considered as the second largest artificial lake in the world and first in Asia.In which district of Rajasthan is it situated? 

[A]Jaipur 

[B]Udaipur 

[C]Rajasamand 

[D]Ajmer 



Ans .  B



8. Which river of Rajasthan is known as ‘Van Ki Asha’ (Hope of forest)? 

[A]Banas 

[B]Luni 

[C]Chambal 

[D]Mahi 



Ans .  A


9. Which district of Rajasthan has been nicknamed “The Golden city”? 

[A]Jaisalmer 

[B]Jaipur 

[C]Bikaner 

[D]Udaipur 



Ans .  A



10. Chaurasi Khambon ki Chhatri or “84-Pillared Cenotaph” is located in which district of Rajasthan? [A]Bundi 

[B]Alwar 

[C]Jaisalmer 

[D]Jaipur 



Ans .  A



11. The ploughed fields have been found at which among the following sites of Indus Valley Civilization in Rajasthan? 

[A]Bagor 

[B]Kalibangan 

[C]Ahar 

[D]Gilund 



Ans .  B


12. Which among the following gives the details about the history of rulers of Mewar from Bappa Rawal to Kumbha? 

[A]Varvath Inscription 

[B]Ranakpur Inscription 

[C]Raj Prashashti 

[D]The inscription of Osian 



Ans .  B



13. Which among the following accounts of ancient Rajasthan provided an information upon land revenue records? 

[A]Khareeta Bahi 

[B]Hukumat ri Bahi 

[C]Adsatta 

[D]Patta Bahi 



Ans .  C



14. Who among the following is the author of “Vir Vinod” which gives a history of Mewar? [A]Muhnaut Nainsi 

[B]Suryamal Mishran 

[C]Baankidas 

[D]Shayamaldas 



Ans .  B



15. Who among the following was the author of the “Nritya Ratnakosha”, which gives finest details about Indian music? 

[A]Kumbha 

[B]Bhojraj 

[C]Rana Raimal 

[D]None of them 



Ans .  A



16. The Vijay Shahi coins were in use in which among the following areas of Rajasthan? 

[A]Jaipur 

[B]Ajmer 

[C]Jodhpur 

[D]Alwar 



Ans .  C



17. The “Manmori Inscription” has been a source of knowledge about history of which among the following areas of Rajasthan? 

[A]Mount Abu 

[B]Chittor 

[C]Udaipur & Mewar 

[D]Sirohi 



Ans .  B



18. The area in the vicinity of which among the following was earlier known as “Jangal Desh”? [A]Jodhpur & Bikaner 

[Bharatpur & Alwar 

[C]Nagaur & Sikar 

[D]Jaipur & Ajmer 



Ans .  A


19. Who among the following was the founder of Marwar Prajamandal? 

[A]Megharam Vaidya 

[B]Subhash Chandra Bose 

[C]Jaynarayan Vyas 

[D]Manikya Lal Verma Hide Answer Jaynarayan Vyas 



Ans .  B



20. The Phooldal Mela has been associated with which among the following sects of Rajasthan? [A]Ram Snehi 

[B]Sikhwal 

[C]Terapanthi sect 

[D]Bishnois 



Ans .  A



21. Who among the following was responsible for throwing a Bomb to assassinate Lord Hardings in Delhi? 

[A]Pratap Singh Baharat 

[B]Jorawar Singh Barhat 

[C]Kesari Singh Barhat 

[D]Both A & B 



Ans .  D



22. Who among the following Kings had built the Fort of Chittor? 

[A]Chitrangad 

[B]Satadhanvan 

[C]Devavarman 

[D]Samprati 



Ans .  A



23. Who among the following is generally belived to have started gold coinage in Mewar? 

[A]Bappa Rawal 

[B]Rana Sanga 

[C]Rawal Ratan Singh 

[D]Rana Kumbha 



Ans .  A



24. The Ganeshwar Civilization has been found in which among the following districts of Rajasthan? [A]Sikar 

[B]Jaipur 

[C]Alwar 

[D]Bharatpur 



Ans .  A

Choose from these tabs.

You may also like

About author

Rajesh Bhatia

A Writer, Teacher and GK Expert. I am an M.A. & M.Ed. in English Literature and Political Science. I am highly keen and passionate about reading Indian History. Also, I like to mentor students about how to prepare for a competitive examination. Share your concerns with me by comment box. Also, you can ask anything at linkedin.com/in/rajesh-bhatia-7395a015b/.

Read more articles

  Report Error: Rajasthan General Knowledge Questions for Competitive Exams

Please Enter Message
Error Reported Successfully