Rajasthan GK Questions with Answers for Competitive Exams

Rajesh BhatiaLast month 240.6K Views Join Examsbook
Rajasthan GK Questions with Answers

Here are the selective and important Rajasthan GK Questions 2020 with Answers in English for all types of competitive exams. Rajasthan general knowledge Questions have been asked in competitive exams and there are chances to ask again in exams.  

So, I am sharing Rajasthan's current GK questions 2022  for better practice of Rajasthan general knowledge topic. You should also Check for complete 1000 Latest GK Questions on one page.

Rajasthan GK Quiz and GK Questions in Hindi and GK Questions in English are very important and generally asked for competitive exams. I am providing 50 questions of Rajasthan GK for your best practice.

Blogs for more Rajasthan general knowledge questions with answers:

Rajasthan GK Questions with Answers  


1.Which of the following is the state bird of Rajasthan? 
[A]Great Indian Bustard 
[B]Emerald Dove 
[C]Indian roller 
[D]Black francolin 
Hide Answer


Ans .  A

 

2. Which of the following district of Rajasthan does not come under ‘Hadauti region’? 
[A]Kota 
[B]Baran 
[C]Bundi 
[D]Pali 
Hide Answer


Ans .  D

 

3. ‘Kalibangan’ a pre-historic site is located in which district of Rajasthan? 
[A]Hanumangarh 
[B]Jaisalmer 
[C]Sri Ganganagar 
[D]Bikaner 
Hide Answer


Ans .  A

 

4. Which among the following district of Rajasthan does not shares border with Pakistan? 
[A]Barmer 
[B]Jodhpur 
[C]Sri Ganganagar 
[D]Jaisalmer 


Ans .  B

 

5. Which dance form of Rajasthan is included in Intangible Cultural Heritage list of UNESCO? 
[A]Ghoomar 
[B]Kalbelia 
[C]Kachi Ghodi 
[D]Terah Taali 


Ans .  B

 

6. Keoladeo National Park is located in which district of Rajasthan? 
[A]Bharatpur 
[B]Ajmer 
[C]Jaipur 
[D]Kota 


Ans .  A

 

7. ‘Jaisamand lake’ is considered as the second largest artificial lake in the world and first in Asia. In which district of Rajasthan is it situated? 
[A]Jaipur 
[B]Udaipur 
[C]Rajasamand 
[D]Ajmer 


Ans .  B

 

8. Which river of Rajasthan is known as ‘Van Ki Asha’ (Hope of the forest)? 
[A]Banas 
[B]Luni 
[C]Chambal 
[D]Mahi 


Ans .  A

 

9. Which district of Rajasthan has been nicknamed “The Golden city”? 
[A]Jaisalmer 
[B]Jaipur 
[C]Bikaner 
[D]Udaipur 


Ans .  A

 

10.Chaurasi Khambon Ki Chhatri or “84-Pillared Cenotaph” is located in which district of Rajasthan? 
[A]Bundi 
[B]Alwar 
[C]Jaisalmer 
[D]Jaipur 


Ans .  A

Showing page 1 of 7

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    A Writer, Teacher and GK Expert. I am an M.A. & M.Ed. in English Literature and Political Science. I am highly keen and passionate about reading Indian History. Also, I like to mentor students about how to prepare for a competitive examination. Share your concerns with me by comment box. Also, you can ask anything at linkedin.com/in/rajesh-bhatia-7395a015b/.

    Read more articles

      Report Error: Rajasthan GK Questions with Answers for Competitive Exams

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully
    google play

    The Most Comprehensive Exam Preparation Platform

    Get the Examsbook Prep App Today