Social Science Quiz & GK Questions for Competitive Exams

6 days ago 204.3K Views
Social Science Quiz

Today I am providing Social Science Quiz and GK Questions for TET Exams. You can easily get 2-3 marks with the help of Social Science Quiz and GK Questions for TET Exams. This post of Social Science Quiz and GK Questions for TET Exams is very important also related to Economics GK Questions.  



 Here’s a blog of Social Science Quiz and GK Questions for TET Exams.  As you know Economics GK questions and answers are the very useful topic for Competitive Exams as like Basic GK Questions.  

Social Science MCQ with answers for Teacher Eligibility Test – TET. These questions will help you to prepare your TET examinations for Social Study papers.

Social Science Quiz and GK Questions 

1. The science of classification of organisms is called:
 (a) Astrology
 (b) Anatomy
 (c) Taxonomy
 (d) Morphology


Ans .   C

2. Which statement is incorrect as the function of Nyaya Panchayat?
 (a) It maintains village schools
 (b) It runs health centres
 (c) It gives loans to the farmers
 (d) All of the above


Ans .   D

3. Who was known as the frontier Gandhi:
 (a) Jawahar Lal Nehru
 (b) Ali brothers
 (c) Khan Abdul Ghaffar Khan
 (d) Jinina


Ans .   C

4. Who was called the grand old man of the Indian National Congress?
 (a) Lala Lajpat Rai
 (b) Sardar vallabh bhai patel
 (c) Mahatma Gandhi
 (d) Dadabhai Naoroji


Ans .   D

5. Who was called Deshbandhu?
 (a) Lala Lajpat Rai
 (b) Chandra Shekhar Azad
 (c) Chittarajan Das
 (d) Bal Gangadhar Tilak


Ans .   C

6. The rock which is harder than its original constituent is:
 (a) Sedimentary rock
 (b) Igneous rock
 (c) Metamorphic rock
 (d) Coal


Ans .   C

7. Environmental pollution has taken place on a large scale in:
 (a) Rural areas only
 (b) Industrial and urban areas
 (c) Urban areas only
 (d) All of the above


Ans .   B

8. The release of water vapour from the leaves is:
 (a) Evaporation
 (b) Transpiration
 (c) Frost
 (d) Dew


Ans .   B

9. What is the source of income of the Panchayats?
 (a) House Tax
 (b) Education Tax
 (c) Income Tex
 (d) Transport Tax


Ans .   A

10. A joint sitting of the two houses in called as
 (a) The members of parliament
 (b) Joint Session
 (c) The Speaker of Loksabha
 (d) The defense minister


Ans .   B

If you have any problem or doubt regarding Social Science Quiz and GK Questions for TET Exams, you can ask me in the comment section. To more practice for Social Science Quiz and GK Questions, Visit next page.

Showing page 1 of 7

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    This is Rajesh Bhatia. He has been teaching to the students for preparing for competitive exams for 10 years. Talk to him about your problems by connecting social media. Like him on Facebook: https://www.facebook.com/examsbook

    Read more articles

      Report Error : Social Science Quiz & GK Questions for Competitive Exams

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully