Indian Art and Culture GK - Important Questions on Indian Cultural

3 weeks ago 157.7K Views
Indian Cultural Questions and answers
Today I am providing Indian cultural Questions and Answers for Competitive Exams. You can easily get 2-3 marks with the help of Indian Cultural GK Questions and answers for Competitive Exams. This post of Indian Cultural Questions are very important also related to Current GK Questions and Answers.  , 


Here’s a blog of Indian Cultural Questions and Answers for Competitive Exams.  As you know Indian Cultural General Knowledge questions are the very useful topic for Competitive and Bank Exams as like Current GK Questions. 



Important GK Questions on Indian Cultural 



1. The Sangai Festival is celebrated in __:

[A] Assam 

[B] Manipur 

[C] Mizoram 

[D] Nagaland 



Ans .  B



2. The temples constructed at Khajuraho are: 

1. Jain temples 

2. Vaishnavite Temples 

3. Saivite Temples 

Choose the correct option from the codes given below 

[A] Only 1 & 3 

[B] Only 2 & 3 

[C] 1, 2 & 3 

[D] Only 1 & 2 



Ans .  C



3. The famous ‘Hornbill festival’ is celebrated in which of the following States of India? 

[A] Nagaland 

[B] Mizoram 

[C] Assam 

[D] Meghalaya 



Ans .  A



4. Which of the following statements about the Gandhara School of Art is NOT correct? 

[A] It displays Greek artistic influence and the concept of the “man-god” was essentially inspired by Greek mythological culture. 

[B] Gandhara School of art enjoyed the liberal patronage of Indo-Greek rulers. 

[C] Artistically, the Gandhara school of sculpture is said to have contributed wavy hair, drapery covering both shoulders, shoes and sandals etc. 

[D] The Gandhara art primarily depicted the Buddhist themes. 



Ans .  B



5. Gundecha brothers are well known exponents of which among the following styles of Hindustani Classical Music ? 

[A] Khayal 

[B] Tharana 

[C] Dhrupad 

[D] Thumri 



Ans .  C



6. In which of the following city Elephant festival is celebrated annually? 

[A] Jaipur 

[B] Jodhpur 

[C] Kota 

[D] Ajmer 



Ans .  A



7. ‘Me-Dam-Me-Phi’ festival is a festival of which the communities in North Eastern India? 

[A] Tai-Ahom 

[B] Deori Tribe 

[C] Garo 

[D] Khasi 



Ans .  A



8. Today’s Gurmukhi, Dogri and Sindhi scripts have developed from which among the following scripts?

[A] Brahmi Script 

[B] Śāradā script 

[C] Tankari Script 

[D] Kushana Script 



Ans .  B



9. Ezhuthachan Puraskaram is the highest literary award of which among the following Governments? [A] Kerala 

[B] Tamil nadu 

[C] Karnataka 

[D] Andhra Pradesh 



Ans .  A



10. Which state Government confers the Basavashree award? 

[A] Gujarat 

[B] Maharashtra 

[C] Andhra Pradesh 

[D] Karnataka 



Ans .  D



11. A Fire temple is a place of worship for _____? 

[A] Sikhs 

[B] Zoroastrians 

[C] Buddhists 

[D] Shinto’s 



Ans .  B



12. Bageshwari Qamar is India’s first and only (possibly) woman player of which of the following music instruments? 

[A] Ghatam 

[B] Shehnai 

[C] Pakhawaj 

[D] Santoor 



Ans .  B



13. Which among the following material was used in Mathura School of Art? 

[A] Granite 

[B] White marble 

[C] Slate 

[D] Red Sandstone 



Ans .  D



14. As per Indian Mythology, Dhumravarna is an incarnation or avatara of _______? 

[A] Vishnu 

[B] Shiva 

[C] Ganesha 

[D] Hanuman 



Ans .  C



15. Which among the following is the oldest surviving rock-cut cave in India ? 

[A] Bagh Caves 

[B] Ellora Caves 

[C] Uday Giri Caves

[D] Barabar Caves 



Ans .  D



16. Which of the following cultural organizations was established by Maulana Abul Kalam Azad, the first Education Minister of independent India.? 

[A] Indian Council for Cultural Relations 

[B] Centre for Cultural Resources and Training 

[C] Lalit Kala Akademi 

[D] Sahitya Academy 



Ans .  A



17. In which of the following states of India, Yakshagana, a dance drama is popular 

[A] Tamil Nadu 

[B] Karnataka 

[C] Kerala 

[D] Madhya Pradesh 



Ans .  B


18. Which chapter of Mahabharata deals with fruitless efforts to bring about peace between the Kurus and the Pandavas ? 

[A] Vana Parva 

[B] Virat Parva 

[C] Udyog Parva 

[D] Drona Parva 



Ans .  C



19. What is the title of the first chapter of the Muslim holy book, the Qur’an?Al-Adiyat 

[A] Al-Adiyat 

[B] Al-Fatiha 

[C] Al-Hijr 

[D] Al-Fath 



Ans .  B



20. With which of the following is most closely related Rgyud-bzi practiced in many parts of North India? 

[A] Medicine 

[B] Custom 

[C] Agriculture 

[D] Sports 



Ans .  A


21. What is the earlier name of  “Leh Singhe-Khababs Festival”? 

[A] Ladakh Festival 

[B] Leh Darshan 

[C] Sindhu Darshan 

[D] Sindhu Festival 



Ans .  C



22. Tangaliya shawl , a unique weaving style has been given GI (Geographical Indications) recognition by the Central government in the later half of 2009. This is an indigenous craft of which of the following states? 

[A] Himachal Pradesh 

[B] Madhya Pradesh 

[C] Gujarat 

[D] Jammu & Kashmir 



Ans .  C



23. “Matrimandir” is located in: 

[A] Pondicherry 

[B] Chennai 

[C] Panaji 

[D] Hyderabad 



Ans .  A



24. Which among the following sub-school of Vedanta is followed by ISCON? 

[A] Shuddhādvaita 

[B] Achintya Bhedābheda 

[C] Purnādvaita or Integral Advaita 

[D] Modern Vedānta 



Ans .  B


25. The temple city of Osian, near Jodhpur was built by _______? 

[A] Pratiharas 

[B] Solankis 

[C] Chauhanas 

[D] Parmaras 



Ans .  A



26. “Temple of the Emerald Buddha” is located in which country? 

[A] Cambodia 

[B] China 

[C] Nepal 

[D] Thailand 



Ans .  D



27. Consider the following:  Mahavir Jayanti  Buddha Purnima  Guru Nank Jayanti  Which among the following may fall in the same months of the Gregorian calendar?

[A] 1 & 2 

[B] 2 & 3 

[C] 1 & 3 

[D] all 1, 2, 3 



Ans .  A



28. Kallol was the name of one of the most influential movements in which among the following literatures? 

[A] Gujarati 

[B] Bangla 

[C] Punjabi 

[D] Haryanvi 



Ans .  B



29. Who among the following singer is often called as “Prince of Bhangra”? 

[A] Daler Mehndi 

[B] Mika Singh 

[C] Sukhbir 

[D] Sukhvinder Singh 



Ans .  C



30. Which of the following celebration is observed by worshipping tools? 

[A] Mahatma Jyotiba Phule Jayanti 

[B] Vishwakarma Jayanti 

[C] Parashurama Jayanti 

[D] Prajapati Jayanti 



Ans .  B




31. Sattriya dance, which is one of the eight principal classical Indian dance traditions is from which of the following states? 

[A] West Bengal 

[B] Manipur 

[C] Mizoram 

[D] Assam 



Ans .  D



32. Which of the following temple in India was called as “The Black Pagoda” by the Europeans? 

[A] Tirumala Tirupati , Andhra Pradesh 

[B] Kamakhya Temple -Assam 

[C] Konark Sun Temple, Orissa 

[D] Jagannath Temple, Orissa 



Ans .  C



33. Monolithic human figures carved from rock called Moai Statues , which are also counted under seven forgotten wonders of the mediaeval world are located in which country? 

[A] Peru 

[B] Brazil 

[C] Argentina 

[D] Chile 



Ans .  D



34. In which of the following states of India , a festival called Chapchar Kut is celebrated in March ? [A] Assam 

[B] Mizoram 

[C] Karnataka 

[D] Sikkim 



Ans .  B



35. Which among the following is not located in Rajasthan? 

[A] Karni Mata temple. 

[B] Eklingji 

[C] Junagarh Fort 

[D] Narwar Fort 



Ans .  D



36. Gaudavaho of Vakpati narrates the Digvijay of whom among the following? 

[A] Bhaskara Varman 

[B] Isanavarman 

[C] Sasanka 

[D] Yasovarman 



Ans .  D



37. Shore Temple is located in which state? 

[A] Kerala 

[B] Orissa 

[C] Assam 

[D] Tamilnadu 



Ans .  D



38. For next fifty years let Mother India be the only God to be worshipped by the Indians” Who among the following said this ? 

[A] Mahatma Gandhi 

[B] Jawaharlal Nehru 

[C] Ramakrishna Paramahamsa 

[D] Swami Vivekananda 




Ans .  D



39. In which of the following fields Vyas Samman is given? 

[A] Films 

[B] Literature 

[C] Music 

[D] Dance 



Ans .  B



40. Who among the following was instrumental in designing New Delhi in collaboration with Edwin Lutyens? 

[A] John Abel 

[B] Thomas Warr Attwood 

[C] Simon Basil 

[D] Herbert Baker 



Ans .  D

Choose from these tabs.

You may also like

About author

Rajesh Bhatia

This is Rajesh Bhatia. He has been teaching to the students for preparing for competitive exams for 10 years. Talk to him about your problems by connecting social media. Like him on Facebook: https://www.facebook.com/examsbook

Read more articles

  Report Error : Indian Art and Culture GK - Important Questions on Indian Cultural

Please Enter Message
Error Reported Successfully