Indian Parliament related General Knowledge questions and answers series #39

Rajesh Bhatia2 years ago 92.9K Views Join Examsbook
indian parliament


These questions are useful for any competitive exam like IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams and all state-related exams.

Indian Parliament related General Knowledge questions and answers

31. The Constitution names our country as  

A.  Bharat
B.  India, that is Bharat
C.  Hindustan
D.  Aryavarta





Answer : B.  India, that is Bharat


32. Which of the following is not apart of the Preamble to the Indian Constitution?  

A. Secularism
B. Socialism
C. Democratic Republic
D. Federalism





Answer : D. Federalism

33. The source of India’s Sovereignty lies in the  

A.  President
B.  Prime Minister
C.  People of India
D.  Preamble to the constitution





Answer : D.  Preamble to the constitution

34. India opted for a federal form of government because of  

A.  vast territory
B.  cultural integration
C.  linguistic and regional diversity
D.  administrative conveniece





Answer : C.  linguistic and regional diversity

35. In the Rajya Sabha, the President can appoint how many representatives  

A.  6
B.  8
C.  10
D.  12





Answer : D.  12

36. Indian Constitution was Inaugurated on  

A.  Jan 26,1947
B.  Jan 26,1949
C.  Jan 27,1949
D.  Jan 26,1950





Answer : D.  Jan 26,1950

37. Salaries of the judgesn of the Supreme court are drawn from the  

A. Consolidated fund
B. Grants-in-aid
C. Constingency fund
D. Public Accounts





Answer : A. Consolidated fund


38. Who is the chairman of Rajya Sabha?  

A.  President
B.  Vice-President
C.  minister of Parliamentary
D.  Leader of Opposition





Answer : B.  Vice-President

39. Which of the following states has the largest percentage of reserved parliamentary seats  

A.  Orissa
B.  Bihar
C.  Uttar Pradesh
D.  Madhya Pradesh





Answer : C.  Uttar Pradesh

40. At present the rajya sabha consists of _____ members  

A.  250
B.  245
C.  238
D.  240





Answer : B.  245

If you like the post please give rating, share to your friends by clicking share button and comment below.

Showing page 4 of 5

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    A Writer, Teacher and GK Expert. I am an M.A. & M.Ed. in English Literature and Political Science. I am highly keen and passionate about reading Indian History. Also, I like to mentor students about how to prepare for a competitive examination. Share your concerns with me by comment box. Also, you can ask anything at linkedin.com/in/rajesh-bhatia-7395a015b/.

    Read more articles

      Report Error: Indian Parliament related General Knowledge questions and answers series #39

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully
    google play

    The Most Comprehensive Exam Preparation Platform

    Get the Examsbook Prep App Today