Pipe and Cistern questions for SSC and bank exams

Last week 919 Views
NEW Pipe and Cistern Questions

Here are important Pipe and Cistern questions and answers for SSC and bank exams. These Pipe and Cistern questions have been asked in competitive exams and there are chances to ask again in other competitive exams.

Practice with these selective Pipe and Cistern questions and answers. Let's start solving yourself Pipe and Cistern questions with answers for better results.

To know that how to solve these questions, you can visit Pipes and Cisterns Formula for competitive exams.

Pipe and Cistern questions for Competitive exams

1. A Cistern can be filled by a tap in 4 hours while it can be emptied by another tap in 9 hours. If both the taps are opened simultaneously then after how much time will the cistern get filled?

(A) 2.5 hrs

(B) 3 hrs

(C) 6.5 hrs

(D) 7.2 hrs


Ans .   D



2. A tap can fill a tank in 6 hours. After the tank is filled, three more similar taps are opened. What is the total time taken to fill the tank completely?

(A) 2 hrs

(B) 3 hrs 45 min

(C) 4 hrs

(D) 5 hrs 15.


Ans .   B


3. A water tank is two-fifth full. Pipe A can fill a tank in 10 minutes and pipe B can empty it in 6 minutes. If both the pipes are open, how long will it take to empty or fill the tank completely?

(A) 6 min to empty

(B) 6 min to fill

(C) 8min to empty

(D) 8 min to fill

(E) None of these


Ans .   A


4. Pipe A can fill a tank in 5 hours, pipe B in 10 hours and pipe C in 30 hours. If all the pipes are open, in how many hours will the tank be filled?

(A) 1

(B) 2.5

(C) 3

(D) 3.5


Ans .   C


5. Pipes A and B can fill a tank in 5 and 6 hours respectively. Pipe C can empty it in 12 hours. If all the tree pipe are opened together, then the tank will be filled in:

(A)   hours

(B)   hours

(C)   hours

(D)   hours


Ans .   C


6. Two pipes A and B can separately fill a cistern in 60 minutes and 75 minutes respectively. There is a third pipe in the bottom of the cistern to empty it. If all the tree pipes are simultaneously opened, then the cistern is full in 50 minutes. In how much time the third pipe alone can empty the cistern?

(A) 80 min

(B) 100 min

(C) 110 min

(D) 120 min


Ans .   B


7. A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak, it took   hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in:

(A)  hrs

(B) 8 hrs

(C) 10 hrs

(D) 14 hrs


Ans .   D


8. One pipe can fill a tank three times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 36 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in :

(A) 80 min

(B) 108 min

(C) 144 min

(D 180 min


Ans .   C


If you face any problems while solving Pipe and Cistern questions, ask me in the comment section. Visit next page for more Pipe and Cistern problems.

Pipe and Cistern questions for Competitive exams

9. A tank is filled in 5 hours by three pipes A, B and C. The pipe C is twice as fast as B and B is twice as fast as A. How much time will pipe A alone take to fill the tank?

(A) 15 hrs

(B) 25 hrs

(C) 35 hrs

(D)45

(E) None of these


Ans .   C


10. A tank is filled by three pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. The time required by the first pipe is:

(A) 6 hrs

(B) 12 hrs

(C) 15 hrs

(D) 30 hrs


Ans .   C


11. Two Pipes A and B can fill a tank in 15 minutes and 20 minutes respectively. Both the pipes are opened together but after 4 minutes, pipe A is turned off. What is the total time required to fill the tank?

(A) 10 min 20 sec

(B) 10 min 45 sec

(C) 14 min 30 sec

(D) 14 min 40 sec


Ans .   D


12. A large tanker can be filled by two pipes A and B in 60 minutes and 40 minutes respectively. How many minutes will it take to fill the tanker from empty state if B is used for half the time and A and B it together for the other half?

(A) 15 min

(B) 20 min

(C) 27.5 min

(D) 30 min


Ans .   D


13. Three taps A, B and C can fill a tank in 12,15 and 20 hours respectively. If A is open all the time and B and C are open for one hour each alternately, the tank will be full in:

(A) 6 hrs

(B)  hrs

(C) 5

(D)


Ans .   C


14. Two pipes can fill a tank in 20 and 24 minutes respectively and a waste pipe can empty 3 gallons per minute. All the three pipes working together can fill the tank in 15 minutes. The capacity of the tank is:

(A) 70 gallons

(B) 90 gallons

(C) 120 gallons

(D) 150 gallons


Ans .   C


15. Two pipes A and B can fill a cistern in  minutes and 45 minutes respectively. Both pipes are opened. The cistern will be filled in just half an hour, if the pipe B is turned off after:

(A) 6min

(B) 9 min

(C) 12 min

(D) 15 min


Ans .   B


16. Three pipes A, B and C can fill a tank in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the tank is:

(A) 12

(B) 18

(C) 14

(D) 16


Ans .   C


If you face any problems while solving Pipe and Cistern questions, ask me in the comment section. Visit next page for more Pipe and Cistern problems.

Pipe and Cistern questions for Competitive exams

17. Two pipes can fill a tank in 10 hours and 12 hours respectively while a third pipe empties the full tank in 20 hours. If all the three pipes operate simultaneously, how much time will the tank be filled?

(A) 7 hrs 30 min.

(B) 7 hrs 45 min.

(C) 7 hrs 15 min.

(D) 8 hrs 5 min.


Ans .   A


18. An electric pump can fill a tank in 3 hours. Because of a leak in the tank, it took   hours to fill the tank. If the tank is full, how much time will the leak take to empty it?

(A) 21 hrs 15 min

(B) 22 hrs

(C) 22 hrs 5 min

(D) 21 hrs


Ans .   D


19. Two pipes A and B can fill a tank in 36 min and 45 min. respectively. A water pipe C can empty the tank in 30 min. First A and B are opened. After 7 minutes, C is also opened. In how much time, the tank is full?

(A) 39 min

(B) 46 min

(C) 48 min

(D) 41 min


Ans .   B


20. Two pipes A and B can fill a tank in 24 min and 32 min respectively. If both the pipes are opened simultaneously, after how much time B should be closed so that the tank is full in 18 minutes?

(A) 8 min 2 sec.

(B) 7 min.

(C) 8 min.

(D) 7 min 5 sec.


If you face any problems while solving Pipe and Cistern questions, ask me in the comment section. Visit next page for more Pipe and Cistern problems.

All the best for the exam!

Choose from these tabs.

You may also like

  Report Error : Pipe and Cistern questions for SSC and bank exams

Please Enter Message
Error Reported Successfully