GK Questions - Basic General Knowledge Questions and Answers

5 years ago 1.5M Views

Important GK Questions

121. The World Largest desert is

A. Thar
B. Kalahari
C. Sahara
D. Sonoran

Ans .C

122. Country that has the highest in Barley Production

A. China
B. India
C. Russia
D. France

Ans .C

123. The metal whose salts are sensitive to light is

A. Zinc
B. Silver
C. Copper
D. Aluminium

Ans .B

124. The Central Rice Research Station is situated in

A. Chennai
B. Cuttack
C. Bangalore
D. Quilon

Ans .B

125. The first chairman of the Atomic Energy Commission was

A. Dr.C.V.Raman
B. Dr.H.J.Bhabha
C. Dr.A.P.J.Abdul Kalam
D. Dr.Vickram Sarabhai

Ans .B

126. Pink city in India is

A. Mysore
B. Karnataka
C. Hyderabad
D. Jaipur

Ans .D

127. The famous Integral Coach Factory(ICF) for the manufacture of railway coaches are situated at

A. Kolkata
B. Borivilli
C. Perambur
D. Chittaranjan

Ans .C

128. Deficiency of Iron leads to

A. Rickets
B. Malaria
C. Dental Cavity
D. Anaemia

Ans .D

129. The state which has desert in India is

A. Rajasthan
B. Punjab
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh

Ans .A

130. The headquarters of the coffee board of India is

A. Mysore
B. Kolkata
C. Bangalore
D. Cochin

Ans .C

131. D.D.T. was invented by

A. Mosley
B. Rudeolf
C. Karl Benz
D. Dalton

Ans .A

132. Which is considered as the biggest port of India?

A. Kolkata
B. Cochin
C. Chennai
D. Mumbai

Ans .D

133. The gas used for making vegetables is

A. Oxygen
B. Carbon dioxide
C. Hydrogen
D. Nitrogen

Ans .C

134. The chief ore of Aluminium is

A. Iron
B. Cryolite
C. Bauxite
D. Haematite

Ans .C

135. Sharavati projects is in

A. Orissa
B. Kerala
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka

Ans .D

136. In which of the following states in English the Official Language?

A. Orissa
B. Nagaland
C. Kerala
D. Tripura

Ans .B

137. Which gas is used for the preparation of Soda water

A. Oxygen
B. Ammonia
C. Hydrogen
D. Carbon Dioxide

Ans .D

138. Who among the following appoints the Prime Minister of India?

A. Lok Sabha
B. Rajya Sabha
C. President of India
D. Chief Justice of Supreme Court

Ans .C

139. The most important river of Orissa is

A. Bramaputra
B. Godaveri
C. Mahanadi
D. Sharavathi

Ans .C

140. The language spoken by the people by Pakistan is

A. Hindi
B. Palauan
C. Sindhi
D. Nauruan

Ans .C

141. Gir National Park is situated in

A. Bihar
B. Allahabad
C. West Bengal
D. Gujarat

Ans .D

142. Madharasas are the schools of

A. Jain
B. Hindus
C. Muslims
D. Christians

Ans .C

143. Shore temple is located at

A. Calicut
B. Sanapur
C. Patna
D. Mahabalipuram

Ans .D

144. The highest peak in South India is

A. Everest
B. Doddabetta
C. Nilgiri hills
D. Anaimudi

Ans .D

145. Red Cross was founded by

A. A.Cursetji
B. Badel Powell
C. J.H.Durant
D. Trygve Lie

Ans .C

146. The gas used to extinguish fire, is  

A.  Carbon Monoxide
B.  Neon
C.  Nitrogen
D.  Carbon Dioxide

Ans .D

147. The largest part of the human brain is  

A.  Cerebellum
B.  Midbrain
C.  Cerebrum
D.  Medulla Oblongata

Ans .C

148. The amount of light entering the eye is regulated by  

A.  Schlera
B.  Iris
C.  Pupil
D.  Ciliary Body

Ans .B

149. The smallest cells in the human body are  

A.  Muscle cells
B.  Nerve cells
C.  Blood cells
D.  Brain Stem cells

Ans .C

150. The number of ribs in Human Body is  

A. 12
B. 18
C. 20
D. 24

Ans .D

Choose from these tabs.

You may also like

About author

Exams guru

he is keen observer of all govt exams. He loves to write articles and offer advice to students.

Read more articles

  Report Error : GK Questions - Basic General Knowledge Questions and Answers

Please Enter Message
Error Reported Successfully