Compound Interest Questions and Answers for Banks Exam and SSC

Last week 1.9K Views
Compound interest questions and answers

Here are the selective and important Compound interest questions and answers for banks exam and SSC. These Compound interest questions have been asked in competitive exams and there are chances to ask again in other competitive exams.

Practice with Compound interest questions and answers for better results in exams. Try to solve Compound interest questions yourself with the help of answers and check your performance. All the best.


Compound interest questions and answers for competitive exams

1. What is the difference between the compound interests on Rs. 5000 for  years at 4% per annum compounded yearly and half-yearly?

(A) Rs. 2.04

(B) Rs. 3.06

(C) Rs. 4.80

(D) Rs. 8.30

(E) none of these 


Ans .  A


2.The principle that amounts to Rs. 4913 in 3 years at  per annum compound interest compounded annually, is:

(A) Rs. 3096

(B) Rs. 4076

(C) Rs. 4085

(D) Rs. 4096


Ans .  D


3. If the compound interest on a sum for 2 year at  per annum is Rs. 510, the simple interest on the same sum at the same rate for the same period of time is 

(A) Rs.400

(B) Rs.450

(C) Rs.460

(D) Rs.480


Ans .  D


4. The simple interest on a certain sum of money for 3 year at 8% per annum is half the compounded interest on Rs. 4000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on simple interest is:

(A) Rs.1550

(B) Rs. 1650

(C) Rs. 1750

(D) Rs. 2000


Ans .  C


5. The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4 % per annum is Rs. 1. The sum (in Rs.) is:

(A) 625

(B) 630

(C) 640

(D) 650


Ans .  A


6. The effective annual rate of interest corresponding to a nominal rate of 6% per annum payable half-yearly is:

(A) 6.06%

(B) 6.07%

(C) 6.08%

(D) 6.09%


Ans .  D


7. A sum of money invested at compound interest amounts to Rs. 800 in 3 years and to Rs.840 in 4 years. The rate of interest per annum is: 

(A) 

(B) 4%

(C) 5%

(D) 


Ans .  C

8. What annual payment will discharge a debt of Rs. 1025 due in 2 years at the rate of 5% compound interest?

(A) Rs. 550

(B) Rs. 551.25

(C) Rs. 560

(D) Rs. 560.75


Ans .  B

If you face any problems in compound interest questions and answers, feel free and ask me in the comment section. Visit on the next page for more practice

Showing page 1 of 4

    Choose from these tabs.

    You may also like

      Report Error : Compound Interest Questions and Answers for Banks Exam and SSC

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully