History GK Questions and Answers for Competitive Exams

Rajesh BhatiaLast year 71.2K Views
History GK Questions and Answers

Friends, the history of India, which believed to be several thousand years old, is seen as different languages, cultures, civilizations, periods, and dynasties. India is one of the world's first urban civilization. So, to get success in almost all competitive examinations, conducted throughout the country, students must have knowledge of Indian history.

Today I am providing History GK Questions and Answers for Competitive Exams. You can easily get 2-3 marks with the help of History GK Questions for Competitive Exams. This post of History GK Questions and Answers for Competitive Exams is very important also related to General Knowledge Questions and Answers. and Modern History GK Questions.

I am providing you also Objective Questions with Answers of English Grammar for SSC Exams. These questions are very important for any types of Competitive exams. Visit:  Tense Exercise with Answer for SSC Exams.

You can more practice with important history blogs by visit below:

History GK Questions and Answers for Competitive Exams


1. Arabs were defeated in 738 A.D. by….

(A) Pratiharas 

(B) Rashtrakutas 

(C) Palas 

(D) Chalukyas 


Ans .D


2. Harshvardhan was defeated by….

(A) Prabhakaravardhana 

(B) Pulakesin II

(C) Narasimha Varma Pallavas 

(D) Sasanka 


Ans .B


3. Beetapala and Dhiman, the two great artists that India had produced, belonged to the……

(A) Pala Age

(B) Gupta Age

(C) Mauryas Age

(D) Rathan Age


Ans .A


4. Chalukyas king Pulakesin II was defeated by….

(A) Mahendra Varman 1

(B) Narasimha Varman 1

(C) Parameswara Varman 1

(D) Jatila Parantaka 


Ans .B


5. The most distinguished ruler of the Chalukyas dynasty was…..

(A) Jayasimha II

(B) Vikarmaditya VI

(C) Somesvara II

(D) Pulakesin II


Ans .D


6. Which ruler founded the famous Vikramshila University for the Buddhists?

(A) Mahi Pala

(B) Devapala

(C) Gopala

(D) Dharmapala


Ans .D


7.Who among the following were the first to invade India?

(A)Afghan

(B) Mongols

(C) Arabs

(D) Turks


Ans .C


8. Which rulers built the Ellora temples?

(A) Chalukyas

(B) Sunga

(C) Rashtrakutas

(D) Pallavas


Ans .C


9. The famous rock-cut temple of Kailasa is at ……

(A) Ajanta

(B) Badami

(C) Mahabalipuram

(D) Ellora


Ans .D


10. The Rathas of Mahabalipuram was built during the reign of the…….

(A) Palas

(B) Cholas

(C) Rashtrakutas

(D) Pallavas


Ans .D


Indian History


11. Which Rashtrakutas ruler built the famous Kailash temple of Siva at Ellora?

(A) Dantidurga

(B) Amoghvarsha 1

(C) Krishan 1

(D) Vats raj


Ans .C


12. The Rashtrakutas kingdom was founded by……

(A) Dandi Durga

(B) Amoghvarsha

(C) Govinda III

(D) Indra III


Ans .A


13. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of development of art under the……

(A) Rashtrakutas

(B) Pallavas

(C) Pandya’s 

(D) Chalukyas


Ans .A


14. The famous Kailas temple cut out of the solid rock at Ellora was built under the patronage of the….

(A) Cholas

(B) Kadambas

(C) Pallavas

(D) Rashtrakutas


Ans .D


15. Who established Mahabalipuram?

(A) Pallavas

(B) Pandya

(C) Chola

(D) Chalukyas


Ans .A


16. Name the capital of the Pallavas?

(A) Kanchi

(B) Vatapi

(C) Trichinopoly

(D) Mahabalipuram


Ans .A


17. The Seven Pagodas of Mahabalipuram are a witness to the art patronized by the….

(A) Pallavas 

(B) Pandya’s

(C) Cholas

(D) Chera


Ans .A


18.Rath temple at Mahabalipuram was built in the reign of which Pallav ruler?

(A) Mahendra Varman 1

(B) Narasimha Varman 1

(C) Parmeshwar 1

(D) Nandi Varman 1


Ans .B


19. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was….

(A) Raja raja 1

(B) Rajendra 1

(C) Rajadhiraja 1

(D) Kulottunga 1


Ans .A


20. Where is Brihadeshwara Temple situated?

(A) Kanchi

(B) Madurai

(C) Shri Shailan

(D) Tanjore


Ans .D


GK History


21. Prince Ellora conquered Sri Lanka in the second century BC. With Which of the following dynasties of Dravidic ruler was be associated.

(A) Chera

(B) Chola

(C) Pandya

(D) Pallavas


Ans .B


22. Which Chola king founded the city of Puhar/

(A) Rajendra Chola

(B) Ellora

(C) Senguttavan

(D) Karikala


Ans .D


23. Which of the following dynasties conquered Sri Lanka and South-East Asian countries?

(A) The Pandya’s

(B0 The Chalukyas

(C) The Cholas

(D)_ The Rashtrakutas


Ans .C


24. Who built Brihadeshwara Temple at Tanjore?

(A) Aditya Cholla

(B) Raja Raja Cholas

(C) Rajendra Cholas

(D) Kareikala Chola


Ans .B


25. Which of the following was the capital of the Chola Kings?

(A) Kanchi

(B) Tanjore

(C) Madurai

(D) Tiruchirappalli


Ans .B


Is this post really helpful for you? Write to us in the Comment box. 

Choose from these tabs.

You may also like

About author

Rajesh Bhatia

A Writer, Teacher and GK Expert. I am an M.A. & M.Ed. in English Literature and Political Science. I am highly keen and passionate about reading Indian History. Also, I like to mentor students about how to prepare for a competitive examination. Share your concerns with me by comment box. Also, you can ask anything at linkedin.com/in/rajesh-bhatia-7395a015b/.

Read more articles

  Report Error: History GK Questions and Answers for Competitive Exams

Please Enter Message
Error Reported Successfully