Indian History Questions for Competitive Exams

3 weeks ago 156.6K Views
nKkv015.webp

Today I am providing Indian History GK Questions and Answers for Competitive Exams. You can easily get 2-3 marks with the help of Indian History GK Questions for Competitive Exams. This Indian History Questions and Answers post is very important for competitive exams and it also related to General Knowledge Questions and Answers.

I am providing you also Objective Questions with Answers of English Grammar for SSC Exams. These questions are very important for any types of Competitive exams. Visit: Tense Exercise with Answer for SSC Exams. 

Here you can more practice with these Indian history blogs which are below:


Indian History Questions for Competitive Exams


1. The most important source of our information on ancient India's cultural history are: 

A. archaeological excavations

B. antiquities and monuments

C. literature and epics

D. inscriptions and coins


Ans .C


2. The granary discovered at Harappa was located:

A. within the citadel at Mohenjodaro

B. in the "Lower town'

C. near the river Ravi

D. beside the western gate of the city


Ans .C


3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I                                                   List-II

a. Rock-cut Rathas                                  1. Ellora

b. Kailasa Temple                                    2. Mahabalipuram

c. Brihadisvara Temple                            3. Nachnakuthara

d. Parvati Temple                                    4. Thanjavur

Codes:    

       A  B  C  D

(a)  1  2  4  3

(b)  1  4  2  3

(c)  2  4  3  1

(d)  2  1  4  3


Ans .C


4. In his inscriptions Ashoka calls himself:

A. Devanampriya Priyadarshni king

B. Asoka Priyadarshi

C. Dhammasoka (Dharmasoka)

D. Daivaputra


Ans .A


5. Which one of the following Harappan sites is NOT located in Gujarat?

A. Surkotada

B. Rangpur

C. Sutkagendor

D. Desalpur


Ans .C


6. Which one of the following Indus cities has houses with doors on the main streets?

A. Lothal

B. Surkotada

C. Chanhudaro

D. Banawali


Ans .A


7. Which of the all Harappan sites, which has the most impressive drainage system?

A. Harappa

B. Banawali

C. Dhaulavira

D. Mohenjodaro


Ans .A


8. Which of the following was not one of the ruling dynasties of South India in the Sangam Age?

A. Chola

B. Chera

C. Pandya

D. Pallava


Ans .D


9. Which was probably the most popular assembly in which even women enjoyed an equal status with men in the Early Vedic period?

A. Sabha

B. Samiti

C. Gana

D. Vidatha


Ans .D


10. Which one of following pairs is not correctly matched?

A. Samaveda Samhita - Origins of Indian music

B. Atharvaveda Samhita - Origins of Indian medicine

C. Rigveda Samhita - Earliest prose

D. Yajurveda Samhita - Origins of rituals


Ans .C


Indian History GK Questions



11. Pushti marg is a Vaishnav sect of the Hinduism was founded by?

A. Shankaracharya

B. Ramanujacharya

C. Vallabhacharya

D. Nimbarkacharya


Ans .C



12. What is pietra dura?

A. A form of music

B. Pictorial mosaic work using semi-precious stones

C. Armour

D. None of the above


Ans .B



13. Who wrote famous book Kitab-ul-hind?

A. Abul Fazl

B. Amir Khusrau

C. Al Biruni

D. Firdausi


Ans .C



14. Who said Hanooz Dilli Door Ast?

A. Nizamuddin Aulia

B. Farid

C. Todarmal

D. Firdausi


Ans .A



15. Which mughal emperor was a good veena player?

A. Aurangazeb

B. Akbar

C. Jahangir

D. Shahjahan


Ans .A



16. Who was the author of famous Persian series of 52 stories Tutinama?

A. Nakhshabi

B. Amir Khusrau

C. Abul Fazl

D. Hasan Nizami


Ans .A



17. Who propagated the Vaishnava Theology of Dvaitadvaita?

A. Adi Shankaracharya

B. Ramanujacharya

C. Nimbarkacharya

D. Vallabhacharya


Ans .C



18. Who has written famous book Padmavat?

A. Nakhshabi

B. Malik Muhammad Jayasi

C. Al Biruni

D. Hasan Nizami


Ans .B



19. Atala Masjid which was built by Sultan Ibrahim is located at?

A. Jaunpur

B. Kanpur

C. Agra

D. Mysore


Ans .A



20. The caves and rock-cut temples at Ellora are?

A. Buddhist and Jain

B. Hindu and Muslim

C. Buddhist only

D.Hindu, Buddhist and Jain


Ans .  D


History Questions


1.Arabs were defeated fin 738 A.D. by….

(A) Pratiharas 

(B) Rashtrakutas 

(C) Palas 

(D) Chalukyas 


Ans .D


2. Harshvardhan was defeated by….

(A) Prabhakaravardhana 

(B) Pulakesin II

(C) Narasimha Varma Pallavas 

(D) Sasanka 


Ans .B


3. Beetapala and Dhiman, the two great artists that India had produced, belonged to the……

(A) Pala Age

(B) Gupta Age

(C) Mauryas Age

(D) Rathan Age


Ans .A


4. Chalukyas king Pulakesin II was defeated by….

(A) Mahendra Varman 1

(B) Narasimha Varman 1

(C) Parameswara Varman 1

(D) Jatila Parantaka 


Ans .B


5. The most distinguished ruler of the Chalukyas dynasty was…..

(A) Jayasimha II

(B) Vikarmaditya VI

(C) Somesvara II

(D) Pulakesin II


Ans .D


6. Which ruler founded the famous Vikramshila University for the Buddhists?

(A) Mahi Pala

(B) Devapala

(C) Gopala

(D) Dharmapala


Ans .D


7.Who among the following were the first to invade India?

(A)Afghan

(B) Mongols

(C) Arabs

(D) Turks


Ans .C


8. Which rulers built the Ellora temples?

(A) Chalukyas

(B) Sunga

(C) Rashtrakutas

(D) Pallavas


Ans .C


9. The famous rock-cut temple of Kailasa is at ……

(A) Ajanta

(B) Badami

(C) Mahabalipuram

(D) Ellora


Ans .D


10. The Rathas of Mahabalipuram was built during the reign of the…….

(A) Palas

(B) Cholas

(C) Rashtrakutas

(D) Pallavas


Ans .D


11. Which Rashtrakutas ruler built the famous Kailash temple of Siva at Ellora?

(A) Dantidurga

(B) Amoghvarsha 1

(C) Krishan 1

(D) Vats raj


Ans .C


12. The Rashtrakutas kingdom was founded by……

(A) Dandi Durga

(B) Amoghvarsha

(C) Govinda III

(D) Indra III


Ans .A


13. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of development of art under the……

(A) Rashtrakutas

(B) Pallavas

(C) Pandya’s 

(D) Chalukyas


Ans .A




14. The famous Kailas temple cut out of the solid rock at Ellora was built under the patronage of the…..

(A) Cholas

(B) Kadambas

(C) Pallavas

(D) Rashtrakutas


Ans .D


15. Who established Mahabalipuram?

(A) Pallavas

(B) Pandya

(C) Chola

(D) Chalukyas


Ans .A


16. Name the capital of the Pallavas?

(A) Kanchi

(B) Vatapi

(C) Trichinopoly

(D) Mahabalipuram


Ans .A


17. The Seven Pagodas of Mahabalipuram are a witness to the art patronized by the…..

(A) Pallavas 

(B) Pandya’s

(C) Cholas

(D) Chera


Ans .A


18.Rath temple at Mahabalipuram was built in the reign of which Pallav ruler?

(A) Mahendra Varman 1

(B) Narasimha Varman 1

(C) Parmeshwar 1

(D) Nandi Varman 1


Ans .B


19. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was….

(A) Raja raja 1

(B) Rajendra 1

(C) Rajadhiraja 1

(D) Kulottunga 1


Ans .A


20. Where is Brihadeshwara Temple situated?

(A) Kanchi

(B) Madurai

(C) Shri Shailan

(D) Tanjore


Ans .D


21. Prince Ellora conquered Sri Lanka in the second century BC. With Which of the following dynasties of Dravidic ruler was be associated.

(A) Chera

(B) Chola

(C) Pandya

(D) Pallavas


Ans .B


22. Which Chola king founded the city of Puhar/

(A) Rajendra Chola

(B) Ellora

(C) Senguttavan

(D) Karikala


Ans .D


23. Which of the following dynasties conquered Sri Lanka and South-East Asian countries?

(A) The Pandya’s

(B0 The Chalukyas

(C) The Cholas

(D)_ The Rashtrakutas


Ans .C


24. Who built Brihadeshwara Temple at Tanjore?

(A) Aditya Cholla

(B) Raja Raja Cholas

(C) Rajendra Cholas

(D) Kareikala Chola


Ans .B


25. Which of the following was the capital of the Chola Kings?

(A) Kanchi

(B) Tanjore

(C) Madurai

(D) Tiruchirappalli


Ans .B

Choose from these tabs.

You may also like

About author

Rajesh Bhatia

This is Rajesh Bhatia. He has been teaching to the students for preparing for competitive exams for 10 years. Talk to him about your problems by connecting social media. Like him on Facebook: https://www.facebook.com/examsbook

Read more articles

  Report Error : Indian History Questions for Competitive Exams

Please Enter Message
Error Reported Successfully