Simplification Questions and Answers for SSC and Bank Exams

Last week 1.8K Views
Simplification questions

Simplification questions asked in many competitive exams and Simplification questions and answers are also important for SSC and Bank exams point of view.

Here I am sharing important Simplification questions and answers to practice for the competitive exam. Try to solve yourself Simplification quantitative aptitude questions for better practice of competitive exams.


Simplification questions and answers for competitive exams: Simplification Aptitude questions

1. Income of a company doubles after every one year. If the initial income was Rs.4 Lakhs, what would be the income after 5 years?

(A) Rs. 1.24 crores

(B) Rs. 1.28 crores

(C) Rs. 2.56 crores

(D) Rs. None of these


Ans .   B


2. A light was seen at intervals of 13 seconds. It was seen for the first time at 1 hr. 54 min 50 secs. a.m. and the last time at 3 hrs. 17 min. 49 secs. a.m. How many times was the light seen?

(A) 360

(B) 375

(C) 378

(D) 384


Ans .   D


3. If 3x- 5y= 5 and  , then what is the value of x-y?

(A) 3

(B) 4

(C) 6

(D) 9

(E) None of these


Ans .   A


4. The total monthly salary of 4 men and 2 women is Rs. 46,000. If a woman earns Rs. 500 more than a man, what is the monthly salary of a woman?

(A) Rs. 6500

(B) Rs. 7500

(C) Rs. 8000

(D) Rs. 9000


Ans .   C


5. David got two and a half time as many marks in English as in History. If his total marks in the two subjects are 140, the marks obtained by him in English are:

(A) 40

(B) 75

(C) 90

(D) 100


Ans .   D


6. The number of girls in a class is 5 Time the number of boys. Which of the following cannot be the total number of children in the class?

(A) 24

(B) 30

(C) 35

(D) 42

(E) 54


Ans .   C


7. Water boils at 2120 F or 1000 C and melts at 320F or 00. If the temperature of a particular day is 350 C, it is equivalent to :

(A) 850 F

(B) 900 F

(C) 95F

(D) 990F


Ans .   C


8. The total number of digits used in numbering the pages of a book having 366 pages, is: 

(A) 732

(B) 990

(C) 1098

(D) 1305


Ans .   B


9. A printer number the pages of a book starting with 1 and uses 3189 digits in all. How many pages does the book have?

(A) 1000

(B) 1074

(C) 1075

(D) 1080


Ans .   B


10. If one-third of a tank holds 80 litres of water, then the quantity of water that half of the tank holds is:

(A)  litres

(B) 100 litres

(C) 120 litres

(D) 240 litres


Ans .   C

Ask me in the comment section, If you face any problem in solving Simplification questions. Visit next page for more Simplification questions and answers.

Simplification questions and answers for competitive exams: Simplification Aptitude questions

11. A person travels 3.5 km from place A to place B. Out of this distance, he travels  km on bicycle,  km on scooter and the rest on foot. What portion of the whole distance does he cover on foot?

(A)

(B) 

(C)

(D)


Ans .   C


12. What fraction of  must be added to itself to make the sum ??

(A)

(B)

(C)

(D)


Ans .   C


13.  of a pole is coloured red,   white,   blue,  black,  violet,  yellow and the rest is green. If the length of the green portion of the pole is 12.08 metres, then the length of the pole is:

(A) 16 m

(B) 18 m

(C) 20 m

(D) 30 m


Ans .   A


14. In an examination, a student was asked to find  of a certain number. By mistake, he found  of that number. His answer was 150 more than the correct answer. The number is:

(A) 180

(B) 240

(C) 280

(D) 290


Ans .   C


15. The marks scored in an examination are converted from 50 to 10 for the purpose of internal assessment. The highest marks were 47 and the lowest were 14. The difference between the maximum and the minimum internal assessment scores is:

(A) 3.3

(B) 4.8

(C) 6.6

(D) 7.4


Ans .   C


16. One-third of Rahul’s saving in National saving certificate is equal to one-half of his saving in public provident fund. If he has Rs. 1,50,000 as total saving, how much has he saved in public provident fund?

(A) Rs. 30,000

(B) Rs. 50,000

(C) Rs. 60,000

(D) Rs. 90,000


Ans .   C


17. To fill a tank, 25 buckets of water is required. How many buckets of water will be required to fill the same tank if the capacity of bucket is reduced to two-fifths of its present?

(A) 10

(B) 35

(C)

(D) cannot be determined

(E) None of these


Ans .   C


18. Ram gave one-fourth of the amount he had to Mohan. Mohan in turn gave half of what he received from Ram to Sohan. If the difference between the remaining amount with Ram and the amount received by Sohan is Rs.500, how much money did Mohan receive from Ram?

(A) Rs. 100

(B) Rs. 200

(C) Rs. 400

(D) Data inadequate


Ans .   B


19. A man has divided his total money in his will in such a way that half of it goes to his wife,  of the remaining among his three sons equally and the rest among his four daughters equally. If each daughter gets Rs. 20,000, how much money will each son get?

(A) Rs. 48,233.33

(B) Rs. 50,333.33

(C) Rs. 53,333.33

(D) Data inadequate

(E) None of these


Ans .   C


20. One-third of the boys and one-half of the girls of a college participated in a social works project. If the number of participating students is 300 out of which 100 are boys, what is the total number of student in the college?

(A) 500

(B) 600

(C) 700

(D) 800


Ans .   C

Ask me in the comment section, If you face any problem in solving Simplification questions. Visit next page for more Simplification questions and answers.

Simplification questions and answers for competitive exams: Simplification Aptitude questions

21. A fire 5 shots to B’s 3 but A kills only once in 3 shots while B kills once in 2 shouts. When B has missed 27 times, A has killed:

(A) 30 birds

(B) 60 birds

(C) 72 birds

(D) 90 birds


Ans .   A


22. A sum of Rs. 312 was divided among 100 boys and girls in such a way that each boy gets Rs. 3.60 and each girl Rs. 2.40. The number of girls is:

(A) 35

(B) 40

(C) 60

(D) 65


Ans .   B


23. Each boy contributed rupees equal to the number of girls and each girl contributed rupees equal to the number of boys in a class of 60 students. If the total contribution thus collected is Rs. 1600, how many boys are there in the class?

(A) 25

(B) 30

(C) 50

(D) Data inadequate


Ans .   D


24. In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 marks for every wrong answer. If he attempts all 60 question and secure 130 marks, the number of question he attempts correctly is:

(A) 35

(B) 38

(C) 40

(D) 42


Ans .   B


25. A cricket team won 3 matches more than they lost. If a win gives them 2 points and loss (-1) point, how many matches, in all, have they played if their score is 23?

(A) 17

(B) 20

(C) 37

(D) 40


Ans .   C


26. On children’s Day, sweets were to be equally distributed among 175 children in a school. Actually, on the children’s Day, 35 children were absent and therefore each child got 4 sweets extra. Total how many sweets were available for distribution?

(A) 2400

(B) 2480

(C) 2680

(D) 2750

(E) None of these


Ans .   E


27. A certain number of tennis balls were purchased for Rs. 450. Five more balls could have been purchased in the same amount if each ball was cheaper by Rs. 15. The number of balls purchased was:

(A) 10

(B) 15

(C) 20

(D) 25


Ans .   A


28. The price of 10 chairs is qual to that of 4 tables. The price of 15 chairs and 2 tables together is Rs. 4000. The total price of 12 chairs and 3 tables is:

(A) Rs. 3500

(B) Rs. 3750

(C) Rs. 3840

(D) Rs. 3900


Ans .   D


29. The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay?

(A) Rs. 1200

(B) Rs. 2400

(C) Rs. 4800

(D) cannot be determined

(E) None of these


Ans .   B


30. In a classroom, if 6 students per bench are assigned to accommodate all student, one more bench will be required. However, if 7 students are accommodated per bench, there would be space left for 5 students. What is the number of students in the class?

(A) 30

(B) 42

(C) 72

(D) None of these


Ans .   C

Ask me in the comment section, If you face any problem in solving Simplification questions. Visit next page for more Simplification questions and answers.

Simplification questions and answers for competitive exams: Simplification Aptitude questions

31. In a group of buffaloes and ducks, the number of legs are 24 more than twice the number of heads. What is the number of buffaloes in the group?

(A) 6

(B) 8

(C) 10

(D) 12


Ans .   D


32. A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be:

(A) 22

(B) 23

(C) 24

(D) 26


Ans .   D


33. N number of persons decided to raise Rs. 3 lakhs by equal contributions from each. Had they contributed Rs.50 each extra, the contribution would have been Rs. 3.25 lakhs. How many persons are there?

(A) 400

(B) 450

(C) 600

(D) Cannot be determined

(E) None of these


Ans .   E


34. Free notebooks were distributed equally among children of a class. The number of notebooks each child got was one-eighth of the number of children. Had the number of children been half, each child would have got 16 notebooks. Total how may notebook were distributed?

(A) 256

(B) 432

(C) 512

(D) Cannot be determine

(E) None of these


Ans .   C

35. A classroom has equal number of boys and girls. Eight girls left to play kho-kho, leaving twice as many boys as girls in the classroom. What was the total number of girls and boys present initially?

(A) 16

(B) 24

(C) 32

(D) Cannot be determined

(E) None of these


Ans .   C

Ask me in the comment section, If you face any problem in solving Simplification questions. Visit next page for more Simplification questions and answers.

Choose from these tabs.

You may also like

  Report Error : Simplification Questions and Answers for SSC and Bank Exams

Please Enter Message
Error Reported Successfully