Geography Important Questions Series

3 months ago 201.1K Views
geography important questions series

Very Important GK Questions of Geography 

Very important questions Geography for Bank PO , IBPS , Bank Clerical Exams, SBI and all other exams,very Very important questions Geography genral knowledge,Very important questions Geography gk, Very important questions Geography Bank PO, SBI PO, IBPS

1. Who among the following was the first person to determine the Circumference of the Earth?
[A]Plato
[B]Aristotle
[C]Eratosthenes
[D]Ptolemy III Euergetes





Answer:
Eratosthenes


Explanation:
Eratosthenes of Cyrene, 276 BC- 195 BC, was a Greek mathematician, geographer, poet, athlete, astronomer, and music theorist. He was the first person to use the word “geography” in Greek and he invented the discipline of geography as we understand it. He invented a system of latitude and longitude. He was the first person to calculate the circumference of the earth by using a measuring system using stades, or the length of stadiums during that time period (with remarkable accuracy).




2. Which of the following states is the only diamond producing state in India?
[A]Gujarat
[B]Rajasthan
[C]Madhya Pradesh
[D]Uttar Pradesh






Answer:
Madhya Pradesh


Explanation:
Madhya Pradesh is the only Diamond producing state and is leading producer of Copper conc., pyrophyllite and diaspore. State hosts country’s 68% diaspore, 41% molybdenum ore, 46% pyrophyllite, 32% diamond, 29% copper ore, 17% rock phosphate, 16% each of manganese ore and fireclay and 11% ochre resources.



3. The Bayyaram mines area, which was recently in news, is located in __? 
[A]Andhra Pradesh
[B]Karnataka
[C]Tamil Nadu
[D]Madhya Pradesh






Answer:
Andhra Pradesh


Explanation:




4. River Luni (Lavanavari river) originates from which among the following ranges?
[A]Himalaya Ranges
[B]Aravalli Ranges
[C]Vindhya Ranges
[D]Saputara Ranges






Answer:
Aravalli Ranges


Explanation:
The Luni is a river of western Rajasthan state, India. It originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range, near Ajmer and ends in the marshy lands of Rann of Kutch in Gujarat, after travelling a distance of 530 km. It is first known as Sagarmati, then after passing Govindgarh, it meets its tributary Sarsuti, which originates from Pushkar Lake, and from then on it gets its name Luni.It is also known as Lavanavari river. It means “Salt River” in Sanskrit, due high salinity of its water.Luni is the river that emerges from Naga hills of Annasagar (Ajmer) and flows Westward at Jodhpur, Barmer, Jalore and finally merges in Gulf of Kachchh.



5. Which one of the following islands is called as ‘rust belt’ of Japan ?
[A]Northern Honshu
[B]Shikoku Islands
[C]Kyushu Islands
[D]Southern Honshu






Answer:
Shikoku Islands


Explanation:
The Manufacturing Belt was called the Rust Belt in the latter decades of the 20th century because the word that describes the deterioration of iron into rust was an appropriate name to give to a region where the iron and steel and related industries were in great decline.



6. People of which among the following countries are also known as Magyars ?
[A]Hungary
[B]Malaysia
[C]Hong Kong
[D]Spain






Answer:
Hungary


Explanation:
Hungarians, also known as Magyars, are a nation and ethnic group who speak Hungarian and are primarily associated with Hungary.



7. Which among the following a line or surface drawn on a map or chart indicates connected points of equal salinity in the ocean?
[A]Isohel
[B]Isohaline
[C]Isogyre
[D]Isodiaphere






Answer:
Isohaline


Explanation:
Isohaline is a line or surface drawn on a map or chart to indicate connecting points of equal salinity in the ocean.




8. Which among the following mineral is a carbonate of calcium and magnesium?
[A]Huntite
[B]Barytocite
[C]Dolomite
[D]Ankerite






Answer:
Dolomite


Explanation:
Dolomite is a carbonate mineral composed of calcium magnesium carbonate. The term is also used to describe the sedimentary carbonate rock dolostone.Limestone that is partially replaced by dolomite is referred to as dolomitic limestone.



If you like share the post and kindly do comment.
You may visit to next page by clicking next page number.


Very Important GK Questions of Geography

Very important questions Geography for Bank PO , IBPS , Bank Clerical Exams, SBI and all other exams,very Very important questions Geography genral knowledge,Very important questions Geography gk, Very important questions Geography Bank PO, SBI PO, IBPS

9. Which among the following can best define the Neolithic Revolution ?
[A]Green Revolution
[B]Technology Revolution
[C]Milk Revolution
[D]Agricultural Revolution





Answer:
Agricultural Revolution


Explanation:
The Neolithic Revolution or Neolithic Demographic Transition, sometimes called the Agricultural Revolution, was the world’s first historically verifiable revolution in agriculture. It was the wide-scale transition of many human cultures from a lifestyle of hunting and gathering to one of agriculture and settlement which supported an increasingly large population. Archaeological data indicates that various forms of plants and animal domestication evolved in separate locations worldwide, starting around 12,000 years ago.




10. What among the following is a partially enclosed body of water along the coast where freshwater from rivers and streams meets and mixes with salt water from the ocean ?
[A]Estuary
[B]Ria
[C]Tidal bore
[D]Lagoon






Answer:
Estuary


Explanation:
An estuary is a partly enclosed coastal body of brackish water with one or more rivers or streams flowing into it, and with a free connection to the open sea. Estuaries form a transition zone between river environments and ocean environments and are subject to both marine influences, such as tides, waves, and the influx of saline water; and riverine influences, such as flows of fresh water and sediment. The inflows of both sea water and fresh water provide high levels of nutrients in both the water column and sediment, making estuaries among the most productive natural habitats in the world.



11. The ratio of the partial pressure of water vapor in an air-water mixture to the saturated vapor pressure of water at a given temperature is termed as:
[A]Relative Humidity
[B]Absolute humidity
[C]Specific Humidity
[D]None of the above






Answer:
Relative Humidity


Explanation:
Relative Humidity is the ratio of the partial pressure of water vapor in an air-water mixture to the saturated vapor pressure of water at a given temperature. The relative humidity of air in a closed system will vary with both temperature (which determines the saturated vapor pressure) and total pressure (which implies

changes in the vapor partial pressure).



12. On which among the following dates, Vernal equinox occurs__?
1. March 20-21
2. December 19-20
3. April 21-22
4. September 20-21
Choose the correct option from the codes given below:
[A]1 & 2
[B]2 & 3
[C]3 & 4
[D]1 & 4






Answer:
1& 4


Explanation:
An equinox occurs twice a year (around 20 March and 22 September), when the tilt of the Earth’s axis is inclined neither away from nor towards the Sun, the center of the Sun being in the same plane as the Earth’s equator. The term equinox can also be used in a broader sense, meaning the date when such a passage happens. The name “equinox” is derived from the Latin aequus (equal) and nox (night), because around the equinox, night and day are about equal length.




13. Which among the following states is not covered by the Chhota Nagpur Plateau ?
[A]West Bengal
[B]Orissa
[C]Chhattisgarh
[D]Assam






Answer:
Assam


Explanation:
The Chhota Nagpur Plateau (also referred as Chhota Nagpur) is a plateau in Eastern India, which covers much of Jharkhand state as well as adjacent parts of Orissa, West Bengal, Bihar and Chhattisgarh. The total area of the Chhota Plateau is approximately 65000 square kilometers. The highest point of Chhota Nagpur plateau is Pareshnath Hill.



14. Mahanadi river originates in which among the following states of India?
[A]Chhattisgarh
[B]Odisha
[C]Manipur
[D]Assam






Answer:
Chhattisgarh


Explanation:
The Mahanadi is a major river in East Central India. It drains an area of around 141,600 km² and has a total course of 858 km. The river flows through the states of Chhattisgarh and Odisha. It originates from the highlands of Chhattisgarh through collection of an array of streams and reaches Bay of Bengal. Farthest headwaters of Mahanadi are located in the Pharsiya village in Dhamtari district of Chhattisgarh



15. Which of the following mountain ranges in India is known as a young fold mountain range?
[A]Aravali
[B]Satpura
[C]Vindhyan
[D]Himalayas






Answer:
Himalayas


Explanation:
The Himalayas are among the youngest mountain ranges on the planet and consist mostly of uplifted sedimentary and metamorphic rock. They stretch from the Indus river in the West to the Brahmaputra river in the East. According to the modern theory of plate tectonics, their formation is a result of a continental collision or progeny along the convergent boundary between the Indo-Australian Plate and the Eurasian Plate. This is referred to as a fold mountain.




16. Soloman Islands are located in__:


[A]North Atlantic Ocean

[B]South Atlantic Ocean

[C]North Pacific Ocean

[D]South Pacific Ocean





Answer:
South Pacific Ocean


Explanation:
The Solomon Islands are a collection of nearly one thousand islands in Oceania that form a sovereign country. They lie to the east of Papua New Guinea in Melanesia. Recently, the islands experienced a powerful 8.0 earthquake followed by a tsunami.



If you like share the post and kindly do comment.
You may visit to next page by clicking next page number.


Very Important GK Questions of Geography

Very important questions Geography for Bank PO , IBPS , Bank Clerical Exams, SBI and all other exams,very Very important questions Geography genral knowledge,Very important questions Geography gk, Very important questions Geography Bank PO, SBI PO, IBPS

17. The pedogenic regime of podzolisation associated with which among the following areas?
[A]Hot & Dry
[B]Hot & Humid
[C]Wet and Dry
[D]Cool & Humid





Answer:
Cool & Humid


Explanation:





18. Which among the following areas are marked by the pedogenic regime of calcification?
[A]Hot, humid areas near Sea
[B]Cool temperate areas in continents
[C]Continental regions with wet-dry climatic regimes
[D]Desert Areas






Answer:
Continental regions with wet-dry climatic regimes


Explanation:




19. Which among the following factors play important role in pedogenesis?
1. Climate
2. Relief
3. Biodiversity
Choose the correct option from the codes given below:
[A]Only 1
[B]Only 1 & 3
[C]Only 2 & 3
[D]1, 2 & 3






Answer:
1, 2 & 3


Explanation:




20. Which among the following rivers is an example of superimposed drainage system in India?
[A]Ravee
[B]Narmada
[C]Ganga
[D]Chambal






Answer:
Chambal


Explanation:




21. Which among the following country is not bigger than India in terms of total geographical area?
[A]Brazil
[B]Canada
[C]Australia
[D]South Africa






Answer:
South Africa


Explanation:




22. What fraction of total geographic area of the world is covered by India?
[A]1.4%
[B]2.4%
[C]3.4%
[D]4.4%






Answer:
2.4%


Explanation:




23. Consider the following statements:
1. India lies entirely in the Northern Hemisphere
2. India is divided into two almost equal halves by Tropic of Cancer
Which among the above statements is / are correct?
[A] Only is is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 & 2 are correct
[D] Both 1 & 2 are incorrect






Answer:
Both 1 & 2 are correct


Explanation:





24. Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) is located at ___:
[A]Hawaii
[B]Cook Island
[C]Alaska
[D]Samoa






Answer:
Hawaii


Explanation:




If you like share the post and kindly do comment.
You may visit to next page by clicking next page number.


Very Important GK Questions of Geography

Very important questions Geography for Bank PO , IBPS , Bank Clerical Exams, SBI and all other exams,very Very important questions Geography genral knowledge,Very important questions Geography gk, Very important questions Geography Bank PO, SBI PO, IBPS

25. Lower Subansiri Hydro Power project is under development in which state?
[A]Nagaland
[B]Manipur
[C]Assam
[D]Sikkim





Answer:
Assam


Explanation:





26. Chandipur missile test range is located in ___:
[A]Odisha
[B]Andhra Pradesh
[C]Kerala
[D]West Bengal






Answer:
Odisha


Explanation:




27. Pench River Project is located in ___?
[A]Rajasthan
[B]Gujarat
[C]Madhya Pradesh
[D]Jharkhand






Answer:
Madhya Pradesh


Explanation:




28. Castle Naggar heritage site is located in __:
[A]Himachal Pradesh
[B]Rajasthan
[C]Haryana
[D]Punjab






Answer:
Himachal Pradesh


Explanation:




29. Satipati Sampradaya is a tribal community of ____:
[A]Himachal Pradesh
[B]Gujarat
[C]Karnataka
[D]Odisha






Answer:
Gujarat


Explanation:




30. Catalonia region is located in which country?
[A]Denmark
[B]Spain
[C]Portugal
[D]Italy






Answer:
Spain


Explanation:




31. Madagan 2 oil field is located in ___:
[A]South China Sea
[B]Sea of Okhostk
[C]Yellow Sea
[D]Chukchi Sea






Answer:
Sea of Okhostk


Explanation:





32. Petermann Glacier is located in which among the following?
[A]Greenland
[B]Antarctica
[C]Europe
[D]Siberia






Answer:
Greenland


Explanation:




If you like share the post and kindly do comment.
You may visit to next page by clicking next page number.


Very Important GK Questions of Geography

Very important questions Geography for Bank PO , IBPS , Bank Clerical Exams, SBI and all other exams,very Very important questions Geography genral knowledge,Very important questions Geography gk, Very important questions Geography Bank PO, SBI PO, IBPS

33. Consider the following statements:
1. The land border of India is approximately twice of the coastline of the country
2. Largest state with coastline in India is Gujarat
Which among the above statements is / are correct?
[A]Only 1
[B]Only 2
[C]Both 1 & 2
[D]Neither 1 nor 2





Answer:
Both 1 & 2


Explanation:




Choose from these tabs.

You may also like

About author

Rajesh Bhatia

A Writer, Teacher and GK Expert. I am an M.A. & M.Ed. in English Literature and Political Science. I am highly keen and passionate about reading Indian History. Also, I like to mentor students about how to prepare for a competitive examination. Share your concerns with me by comment box. Also, you can ask anything at linkedin.com/in/rajesh-bhatia-7395a015b/.

Read more articles

  Report Error: Geography Important Questions Series

Please Enter Message
Error Reported Successfully