Coding and Decoding Verbal Reasoning Questions and Answers

Exams Guru3 years ago 49.6K Views Join Examsbookapp store google play
coding-decoding-verbal-reasoning-questions

Here are the Coding and Decoding Verbal Reasoning Questions and Answers for all Exams like CAT,MAT,XAT,GRE,GMAT,MBA,MCA,Bank Exams,Bank PO,SBI,Gate,Nda,Ssc. These questions are all frequently asked in all Exams.

You can learn here easily how to solve coding and decoding problems with solutions for ssc and bank exams. Coding and decoding questions are takes time to solve. So, you should useful  coding-decoding reasoning tricks with examples to solve these questions quickly in the competitive exams. 

Practice with Coding and Decoding all topics: 


Coding and Decoding Verbal Question-Answers

Verbal Reasoning Coding and Decoding | Coding and Decoding Verbal Reasoning Questions | Verbal Reasoning Coding Questions and Answers Pdf | Coding and Decoding Aptitude Questions with Answers | Coding and Decoding Questions with Answers | Verbal Reasoning Coding Aptitude Test with Answers | Verbal Reasoning Coding Decoding Questions and Answers | Verbal Reasoning Coding and Decoding Pdf with Answers | Test of Reasoning Questions and Answers | Verbal Reasoning Questions with Answers | Verbal Reasoning Coding and Decoding Interview Questions Answers

1. If MADRAS can be written as ARSARS, how can ARKONAM be written in that code?

A. ROAAKNM 
B. ROAKANM
C. ROAKNNM
D. ROKANAM E. ROANKNM




Ans: A.
Sol.
The word is first written twice and the letters at the even positions in the word so obtained from the code.




2. In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE written in the same code?

A. EOJDEJFM
B. MFEJDJOE
C. MFEDJJOE
D. EOJDJEFM E. None of these




Ans: D.
Sol.
The letters of the word are written in a reverse order and each letter, except the first and the last one is moved one step forward, to obtain the code.




3. If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN, how is PROBLEM coded in that code?

A. PELBROM
B. PRBOELM
C. PELBORM
D. RPBOELM E. ROBLEMP




Ans: C.
Sol.
The first and the last letters of the word remain as such and the remaining letters are written in a reverse order, to obtain the code.




4. If BOMBAY is written as MYMYMY, how will TAMIL NADU be written in that code?

A. TIATIATIA
B. IATIATIAT
C. MNUMNUMNU
D. ALDALDALD E. None of these




Ans: C.
Sol.
The letters at the third and sixth places are repeated thrice to code BOMBAY as MYMYMY. Similarly, the letters at the third, sixth and ninth places are repeated thrice to code TAMIL NADU as MNUMNUMNU.




5. If CIGARETTE is coded as GICERAETT, then DIRECTION will be coded as

A. NOIETCRID
B. RIDTCENOI
C. IRDCTIONE
D. NORTECDII E. None of these




Ans: B.
Sol.
The word in divided into groups of three letters each and then the letters in each group are written in a reverse order to obtain the code.




6. According to a military code, SYSTEM is SYSMET and NEARER is AENRER. What is the code for FRACTION?

A. CARFNOIT
B. CARFTION
C. FRACNOIT
D. ARFCNOIT E. CARFNOIT




Ans: A.
Sol.
The letters in the first half and the latter half of the word are separately reversed to obtain the code.




7. In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?

A. DSOESPI
B. CHRONRD
C. ESOPSID
D. ESJTPTF E. None of these




Ans: B.
Sol.
Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code.




8. If FRAGRANCE is written as SBHSBODFG, how can IMPOSING be written?

A. NQTPJOHJ
B. NQPTJHOJ
C. NQPTJOHI
D. NQPTJOHJ E. None of these




Ans: D.
Sol.
 Each letter in the word is moved one step forward and the first letter of the group. so obtained is put at the end, to obtain the code.


9. If in a certain language KINDLE is coded as ELDNIK, how is EXOTIC coded in that code?

A. EOXITC
B. EXOTLC
C. CITOXE
D. COXITE E. CXOTIE




Ans: C.
Sol.
The letters of the word are written in a reverse order to obtain the code.




10. In a code, CORNER is written as GSVRIV. How can CENTRAL be written in that code?

A. DFOUSBM
B. GIRXVEP
C. GNFJKER
D. GJRYVEP E. None of these

Ask me anything in the comment section related coding and decoding verbal reasoning questions. Visit on the next page for more practice.

Showing page 1 of 7

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Exams Guru

    he is keen observer of all govt exams. He loves to write articles and offer advice to students.

    Read more articles

      Report Error: Coding and Decoding Verbal Reasoning Questions and Answers

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully