Ancient Indian History Objective Questions and Answers for Competitive Exams

3 weeks ago 342.0K Views
Ancient Indian History Questions

Today I am providing Ancient History GK Questions and Answers related to Competitive Exams. You can easily get 2-3 marks with the help of Ancient History Questions for SSC Exams. This post of Ancient History GK Questions for Competitive Exams is very important also related to General Knowledge Questions and Answers.  

I am providing you also Objective Questions with Answers of Ancient History for SSC Exams. These questions are very important for any type of Competitive exams. Very important questions Ancient Indian History GK for Bank PO, IBPS, Bank Clerical Exams, SBI, IAS, RAS, UPSC, SSC Tier-1 and all other exams. 

Choose History topic for complete Ancient History Gk Questions and Answers:  

Read all the Ancient Indian history questions by choosing these blogs. Visit ANcient history questions with answers.


Quizzes: Current Affairs Mock Test, Current Affairs Quiz 

Ancient History Questions and Answers for Competitive Exams:

1. Which among the following kings was also known as Mamallan (great wrestler)?
[A]Pulakesi II
[B]Mahendravarman I
[C]Narasimhavarman I
[D]None of the above


Ans .  C




2. Which among the following is the correct set of the plays written by Harshavardhan in Sanskrit?
[A]Malavikagnimitram,Vikramorvashiiyam and Abhijñanasakuntalam
[B]Svapna Vasavadattam, Pancharatra and Pratijna Yaugandharayaanam
[C]Nagananda, Priyadarshika and Ratnavali.
[D]None of these.


Ans .  C



3. Where and when was the second Buddhist council held?
[A]Patliputra in 250 B.C.
[B]Sri Lanka in 1st century B.C.
[C]Vaishali in 383 B.C.
[D]Mandalay in 1871 A.D.


Ans .  C


4. Who among the following succeeded Samudragupta as the next ruler of Gupta Dynasty ?
[A]Chandragupta II
[B]Chandragupta I
[C]Vishnugupta
[D]Mahendra


Ans .  A


5. As per Asoka’s inscriptions, which among the following place was declared tax free and proclaimed only 1/8th part as taxable?
[A]Kushinagar
[B]Lumbini
[C]Kathmandu
[D]Sarnath


Ans .  B



6. Which among the following places have given the earliest evidence of agriculture in Indian subcontinent?
[A]Pratapgarh
[B]Mehrgarh
[C]Quetta
[D]Kalat


Ans .  B



7. Which among the following Vakataka ruler performed all the seven sacrifices viz. Agnishtoma, Aptoryama, Ukthya, Shodasin, Atiratra, Vajapeya, Brihaspatisava, Sadyaskra and four Asvamedhas ?
[A]Rudrasena-I
[B]Pravarsena-I
[C]Prithvisena-I
[D]Narendrasena-I


Ans .  B




8. Who among the following was the 23rd Jain Tirthankara ?
[A]Nemi Natha
[B]Mahavira
[C]Parshvanath
[D]Malinath


Ans .  C

9. The Satapatha Brahmana and Taitriya Brahmana are the Brahmana texts of ___:
[A]Rigveda
[B]Yajurveda
[C]Samaveda
[D]Atharavaveda


Ans .  B




10. Which among the following is the most unique feature of Dholavira site of the Indus Valley Civilization?
[A]Its cities were horizontally divided in multiple parts
[B]Its cities were unevenly divided
[C]Its cities were divided into 3 parts
[D]None of these


Ans .  C



11. Which among the following Kushana king adopted the epithet Dharma-thida?
[A] Vima Kadaphises
[B] Kuzul Kadaphises
[C] Kanishka the Great
[D] Huvishka


Ans .  B



12. Which among the following Gupta emperors called himself “Lichchhavi-dauhitra”?
[A] Shrigupta
[B] Chandragupta I
[C] Chandragupta II
[D] Samudragupta


Ans .  D



13. In Pali texts, who among the following is referred to as Nigantha N?taputta?
[A] Gautam Buddha
[B] Mahavira
[C] Parshvanatha
[D] Rishabha


Ans .  B



14. At which among the following sites of Indus Valley Civilization, the rows of distinctive fire altars with provision of ritual bathing have been found ?
[A] Mohen-jo-daro
[B] Harappa
[C] Kalibangan
[D] Lothal


Ans .  C



15. The earliest evidence of rice cultivation comes from which among the following valleys?
[A] Central Ganga Valley
[B] Belan Valley
[C] Gomal Valley
[D] Bolan Valley


Ans .  B




16. The inscriptions of Ashoka and the Brahmi script were deciphered by ___?
[A] Alexander Cunningham
[B] James Princep
[C] Max Muller
[D] Mortimer Wheeler


Ans .  B

17. Which among the following is a Tamil grammatical treatise ?
[A] Pattupattu
[B] Ettutogai
[C] Silappadikaram
[D] Tolkappiam


Ans .  D




18. Veda which is partly in prose and partly in verses is ___ ?
[A] Rigveda
[B] Samaveda
[C] Yajurveda
[D] Atharvaveda


Ans .  C



19. Which of the following Chola kings was the first to capture Maldives ?
[A] Rajaraja
[B] Rajendra I
[C] Rajadhiraja
[D] Rajendra II


Ans .  A



20. Who among the following authors is known for his satires exposing the evils of contemporary society ?
[A] Ksemendra
[B] Pravarsena
[C] Sriharsa
[D] Visakhadutta


Ans .  A



21. Among the five monolithic rathas of Pallavas at Mahabalipuram, the largest is ___?
[A] Arjuna
[B] Bhima
[C] Dharmaraja
[D] Draupadi


Ans .  C



22. Who among the following was the first Satavahana King to introduce the Ruler’s head on the coins ?
[A] Satkarni I
[B] Gautamiputra Satkarni
[C] Vasishthiputra Pulumavi
[D] Yajna Satakarni


Ans .  A



23. Which of the following parts were situated on the west coast of South India ?
1. Kaveripattanam
2. Korkai
3. Musiri
4. Tondi
Choose the correct answer from the codes given below.
[A] 1, 2
[B] 2, 3
[C] 3, 4
[D] 2, 3, 4


Ans .  C




24. Which one of the following places was a mint centre of the Yaudheyas ?
[A] Bayana
[B] Rohtak
[C] Bareilly
[D] Mathura


Ans .  B

25. Who among the following was the ruler of Kanchi during the time of Samudragupta ?
[A] Hastivarman
[B] Mantaraja
[C] Nilaraja
[D] Vishnugopa


Ans .  D




26. Who among the following is known to have performed four Asvamedha sacrifices ?
[A] Pushyamitra Sunga
[B] Pravarasena I
[C] Samudragupta
[D] Nandivarman Pallavamalla


Ans .  B



27. In which of the following inscriptions Ashoka made his famous declaration, “All men are my children”?
[A] Minor Rock Edict (Ahraura)
[B] Pillar Edict VII
[C] Lumbini Pillar Edict
[D] Separate Kalinga Rock Edict I


Ans .  D



28. The beneficiaries of Asoka’s donations in the region of Barabar Hill were__?
[A] Buddhists
[B] Ajivikas
[C] Svetambar Jains
[D] Digambar Jains


Ans .  B



29. Who identified “Sandrokottus” of the Greco-Roman literature with Chandragupta Maurya ?
[A] D. R. Bhandarkar
[B] Alexander Cunningham
[C] R. P. Chanda
[D] William Jones


Ans .  D


30. Rulers of which of the following dynasties maintained diplomatic relations with distant countries such as Syria in the West ?
[A] Maurya
[B] Gupta
[C] Pallava
[D] Chola


Ans .  A


31. Who among the following was the author of Abhidhamma treatise Kathavatthu?
[A] Mah-a kassapa
[B] Mahinda
[C] Milinda
[D] Moggaliputta Tissa.


Ans .  D



32. In which among the following sacrifices, the sacrificial materials used was sura in Vedic Era?
[A] Agnistoma
[B] Rajasuya
[C] Sautramani
[D] Vajapeya


Ans .  C

33. In the Rigvedic Dasrajan Yudha (Battle of Ten Kings) the Bharatas emerged winner at the bank of __?
[A] The Indus River
[B] The Saraswati River
[C] The Sutlej River
[D] The Parushni River


Ans .  D




34. The Boghazkoi inscription was discovered in __?
[A] India
[B] Iran
[C] Syria
[D] Turkey


Ans .  D



35. The Aryans dedicated whole of a separate Mandala in Rig-Veda for the hymns dedicated to __?
[A] Agni
[B] Varuna
[C] Indra
[D] Soma


Ans .  D



36. Which of the following pairs is not correctly matched ?
[A] Nagananda ?Harsha
[B] Mudrarakshasa?Visakhadatta
[C] Yusuf Adil Shah↔Ahmednagar
 [D] Ratnavali ?Rajasekhara


Ans .  C



37. Who among the following was a lady Alvar Saint?
[A] Andal
[B] Madhura Kavi
[C] Perumal
[D] Tirupan


Ans .  A



38. Parnadatta was appointed the Provincial Governor of Saurashtra by __?
[A] Chandragupta Maurya
[B] Rudradaman
[C] Chandragupta II
[D] Skandagupta


Ans .  D



39. The title “Paramasaugata” was adopted by ___?
[A] Bhaskar Varman
[B] Shashanka
[C] Rajya Vardhana
[D] Harsha


Ans .  C




40. Garuda was adopted as dynastic emblem after the imperial Guptas by ___?
[A] Rashtrakutas
[B] Western Chalukyas
[C] Shilaharas
[D] Chedis


Ans .  A

41. “The king was the ruler of all except Brahamanas”. This was the view of __?
[A] Manu
[B] Yajnavalkya
[C] Apasthamba
[D] Gautama


Ans .  D




42. For which among the following offenses, Manu recommended higher punishment to Brahamans than the persons of other varnas?
[A] Profanity
[B] Murder
[C] Theft
[D] Treason


Ans .  C



43. Metronymics were borne by the later rulers of which among the following dynasties?
[A] Maurya
[B] Sunga
[C] Kanva
[D] Satavahana


Ans .  D


44. One of the writers of the Dharmashashtra disapproved the practice of Sati declaring it as an act of suicide. Identify him from the given options:
[A] Angiras
[B] Medhatithi
[C] Usana
[D] Visnu


Ans .  B



45. Vallabhi era is identical with which of the following era?
[A] The Vikrama era
[B] The Gupta era
[C] The Harsha era
[D] None of the above


Ans .  B



46. The cotton cloth worn by Indians had a brighter white colour than any cotton found elsewhere. This view was recorded by __?
[A] Alexander
[B] Megasthenes
[C] Nearchus
[D] Pliny


Ans .  B



47. Which among the following is / are the terms used for coins of the Gupta period?
1. Dinara
2. Dramma
3. Rupaka
4. Suvarna
Choose the correct answer from the codes given below:
[A] 4 only
[B] 2, 3
[C] 1, 4
[D] 1, 2, 3, 4


Ans .  C



48. The Kushans issues the coins made of __?
1. Gold
2. Silver
3. Copper
Choose the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3


Ans .  D

49. The last Mauryan ruler, who was killed by his Commander-in-Chief was __?
[A] Dasaratha
[B] Kun-ala
[C] Samprati
[D] Brihadratha


Ans .  D




50. According to the beliefs of the Pasupata sect, Siva is the lord of Pasu. Pasu here refers to __?
[A] Lion
[B] Bull
[C] Parvati
[D] Jiva


Ans .  D

51. King Ashvapati of the Upanishadic Age was the ruler of which among the following Kingdoms?
[A] Kekaya
[B] Matsya
[C] Panchala
[D] Sursena


Ans .  A



52. With which among the following Vedas, the Shatapatha Brahmana is related to___?
[A] Rigveda
[B] Yajurveda
[C] Samaveda
[D] Atharvaveda


Ans .  B



53. Which of the following was not a diety of the Harappans?
[A] Shiva
[B] Mother Goddess
[C] Peepal Tree
[D] Vishnu


Ans .  D


54. Which among the following places has given the earliest evidence of agriculture in Indian Subcontinent?
[A] Brahmagiri
[B] Chirand
[C] Mehrgarh
[D] Burzahom


Ans .  C



55. Robert Bruce Foote, who discovered first Palaeolithic tools in India, was originally ___?
[A] Palaeobotanist
[B] Geologist
[C] Archaeologist
[D] Historian


Ans .  B




56. Which of the following is the most common motif of the Indus Seals ?
[A] Unicorn
[B] Bull
[C] Rhinoceros
[D] Elephant


Ans .  A

57. Which of the following Harappan towns is divided into three parts ?
[A] Kalibanga
[B] Lothal
[C] Chanhudaro
[D] Dholavira


Ans .  D




58. The rulers of which among the following dynasties adopted the title Devaputra ?
[A] Maurya
[B] Sunga
[C] Kushana
[D] Saka-Kshatrapa


Ans .  C



59. The Mahasamghika School arose at which among the following places?
[A] Bodha Gaya
[B] Rajagriha
[C] Sravasti
[D] Vaisali


Ans .  D



60. Which of the following pairs is not correctly matched ? Sakiyas ?Kapilvastu Koliyas ?Ramagrama
[A] Sakiyas ?Kapilvastu
[B] Koliyas ?Ramagrama
[C] Kalamas ?Allakappa
[D] Mallas ?Kusinagara


Ans .  C



61. Who among the following laid down for punishment for a person becoming mendicant without making adequate provision for dependent wife and children?
[A] Manu
[B] Yajnavalkya
[C] Kautilya
[D] Narada


Ans .  C



62. With which among the following places, the twenty third Jain Tirthankara was associated?
[A] Vaishali
[B] Kausambi
[C] Varanasi
[D] Sravasti


Ans .  C



63. Which of the following Upanishads is written in prose ?
[A] Isa
[B] Katha
[C] Brihadaranyaka
[D] Svetasvatara


Ans .  C




64. Who among the following were teachers of Gautama Buddha before his enlightenment ?
1. Alara Kalama
2. Udraka Ramputra
3. Makkhali Gosala
4. Nigantha Nataputta
Indicate your answer from the codes given below.
[A] 1 and 4
[B] 4 and 2
[C] 2 and 3
[D] 1 and 2


Ans .  D

65. Which among the following is an extant Shaka of the Rigveda Samhita?
[A] Saunaka
[B] Ashvalayan
[C] Shakala
[D] Sankhayana


Ans .  C




66. Who was the priest of the Bharatas in the battle of Ten Kings ?
[A] Visvamitra
[B] Vasishtha
[C] Atri
[D] Bhrigu


Ans .  A



67. That the homeland of the Aryans was Arctic Region, was propounded by ___?
[A] Max Muller
[B] Edward Meyer
[C] Bal Gangadhar Tilak
[D] Herzefeld


Ans .  C



68. Who among the following invented Zero?
[A] Aryabhatta
[B] Varahamihira
[C] Bhaskara I
[D] An unknown Indian


Ans .  D


69. Which of the following musical instruments is / are composite or Indo-Islamic in origin ?
1. Sitar
2. Shehnai
3. Tabla
4. Sarangi
Choose the correct option from the codes given below:
[A] 1 & 2 Only
[B] 1, 3 & 4 Only
[C] 1, 2 & 3 Only
[D] 1, 2, 3 & 4


Ans .  B



70. Which among the following is known as the earliest example of Panchayatana style of temple?
[A] Dashavatara temple at Deogarh
[B] Temple at Pathari
[C] Shatrughneshwara temple at Bhubaneshwar
[D] Lakshmana temple at Sirpur


Ans .  A



71. Which among the following is the hallmark feature of the Dravida style of temple architecture?
[A] Shikhara
[B] Gopuram
[C] Vimana
[D] Mandapa


Ans .  C




72. Which among the following is / are works of Kalidasa?
1. Ritusamhara
2. Meghaduta
3. Dasakumarcharita
4. Kumarashambhava
Choose the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2, 3 &4
[C] Only 1, 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4


Ans .  C

73. Which among the following is the most famous Bronze Image of Chola Period?
[A] Murugan
[B] Nataraja
[C] Venkateshwar
[D] Vishnu


Ans .  B



74. Which among conclusions has been derived from the debasement of the coins and gradual disappearance of gold coins during the post-Gupta period?
[A] Commodities became cheap
[B] Gold Mining was stalled
[C] Money economy was gradually replaced by Barter Economy
[D] There was a decline in trade


Ans .  D



75. Which among the following ancient authors has complained of the drain of gold to India (due to trade hegemony of ancient India)?
[A] Ptolemy
[B] Nero
[C] Strabo
[D] Pliny


Ans .  D



76. In the revenue department of Mauryas, who among the following was in-charge of the collection of all revenues in the empire?
[A] Sannidhatri
[B] Pradeshta
[C] Yukta
[D] Samahatra


Ans .  D



77. The Pagodas at Mahabalipuram had been constructed by ___?
[A] Cholas
[B] Chalukyas of Kalyani
[C] Pallavas
[D] Pandyas


Ans .  C


Indian History Questions for Competitive Exams

81. The most important source of our information on ancient India's cultural history are:

A. archaeological excavations

B. antiquities and monuments

C. literature and epics

D. inscriptions and coins


Ans .C

82. The granary discovered at Harappa was located:

A. within the citadel at Mohenjodaro

B. in the "Lower town'

C. near the river Ravi

D. beside the western gate of the city


Ans .C

83. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I                                                   List-II

a. Rock-cut Rathas                                  1. Ellora

b. Kailasa Temple                                    2. Mahabalipuram

c. Brihadisvara Temple                            3. Nachnakuthara

d. Parvati Temple                                    4. Thanjavur

Codes:    

       A  B  C  D

(a)  1  2  4  3

(b)  1  4  2  3

(c)  2  4  3  1

(d)  2  1  4  3


Ans .C

84. In his inscriptions Ashoka calls himself:

A. Devanampriya Priyadarshni king

B. Asoka Priyadarshi

C. Dhammasoka (Dharmasoka)

D. Daivaputra


Ans .A

85. Which one of the following Harappan sites is NOT located in Gujarat?

A. Surkotada

B. Rangpur

C. Sutkagendor

D. Desalpur


Ans .C

86. Which one of the following Indus cities has houses with doors on the main streets?

A. Lothal

B. Surkotada

C. Chanhudaro

D. Banawali


Ans .A

87. Which of the all Harappan sites, which has the most impressive drainage system?

A. Harappa

B. Banawali

C. Dhaulavira

D. Mohenjodaro


Ans .A

88. Which of the following was not one of the ruling dynasties of South India in the Sangam Age?

A. Chola

B. Chera

C. Pandya

D. Pallava


Ans .D

89. Which was probably the most popular assembly in which even women enjoyed an equal status with men in the Early Vedic period?

A. Sabha

B. Samiti

C. Gana

D. Vidatha


Ans .D

90. Which one of following pairs is not correctly matched?

A. Samaveda Samhita - Origins of Indian music

B. Atharvaveda Samhita - Origins of Indian medicine

C. Rigveda Samhita - Earliest prose

D. Yajurveda Samhita - Origins of rituals


Ans .C

Indian History GK Questions

91. Pushti marg is a Vaishnav sect of the Hinduism was founded by?

A. Shankaracharya

B. Ramanujacharya

C. Vallabhacharya

D. Nimbarkacharya


Ans .C

92. What is pietra dura?

A. A form of music

B. Pictorial mosaic work using semi-precious stones

C. Armour

D. None of the above


Ans .B

93. Who wrote famous book Kitab-ul-hind?

A. Abul Fazl

B. Amir Khusrau

C. Al Biruni

D. Firdausi


Ans .C

94. Who said Hanooz Dilli Door Ast?

A. Nizamuddin Aulia

B. Farid

C. Todarmal

D. Firdausi


Ans .A

95. Which mughal emperor was a good veena player?

A. Aurangazeb

B. Akbar

C. Jahangir

D. Shahjahan


Ans .A

96. Who was the author of famous Persian series of 52 stories Tutinama?

A. Nakhshabi

B. Amir Khusrau

C. Abul Fazl

D. Hasan Nizami


Ans .A

97. Who propagated the Vaishnava Theology of Dvaitadvaita?

A. Adi Shankaracharya

B. Ramanujacharya

C. Nimbarkacharya

D. Vallabhacharya


Ans .C

98. Who has written famous book Padmavat?

A. Nakhshabi

B. Malik Muhammad Jayasi

C. Al Biruni

D. Hasan Nizami


Ans .B

99. Atala Masjid which was built by Sultan Ibrahim is located at?

A. Jaunpur

B. Kanpur

C. Agra

D. Mysore


Ans .A

100. The caves and rock-cut temples at Ellora are?

A. Buddhist and Jain

B. Hindu and Muslim

C. Buddhist only


Ans .  D

History Questions

101.Arabs were defeated fin 738 A.D. by….

(A) Pratiharas 

(B) Rashtrakutas 

(C) Palas 

(D) Chalukyas 


Ans .D

102. Harshvardhan was defeated by….

(A) Prabhakaravardhana 

(B) Pulakesin II

(C) Narasimha Varma Pallavas 

(D) Sasanka 


Ans .B

103. Beetapala and Dhiman, the two great artists that India had produced, belonged to the……

(A) Pala Age

(B) Gupta Age

(C) Mauryas Age

(D) Rathan Age


Ans .A

104. Chalukyas king Pulakesin II was defeated by….

(A) Mahendra Varman 1

(B) Narasimha Varman 1

(C) Parameswara Varman 1

(D) Jatila Parantaka 


Ans .B

105. The most distinguished ruler of the Chalukyas dynasty was…..

(A) Jayasimha II

(B) Vikarmaditya VI

(C) Somesvara II

(D) Pulakesin II


Ans .D

106. Which ruler founded the famous Vikramshila University for the Buddhists?

(A) Mahi Pala

(B) Devapala

(C) Gopala

(D) Dharmapala


Ans .D

107.Who among the following were the first to invade India?

(A)Afghan

(B) Mongols

(C) Arabs

(D) Turks


Ans .C

108. Which rulers built the Ellora temples?

(A) Chalukyas

(B) Sunga

(C) Rashtrakutas

(D) Pallavas


Ans .C

109. The famous rock-cut temple of Kailasa is at ……

(A) Ajanta

(B) Badami

(C) Mahabalipuram

(D) Ellora


Ans .D

110. The Rathas of Mahabalipuram was built during the reign of the…….

(A) Palas

(B) Cholas

(C) Rashtrakutas

(D) Pallavas


Ans .D

111. Which Rashtrakutas ruler built the famous Kailash temple of Siva at Ellora?

(A) Dantidurga

(B) Amoghvarsha 1

(C) Krishan 1

(D) Vats raj


Ans .C

112. The Rashtrakutas kingdom was founded by……

(A) Dandi Durga

(B) Amoghvarsha

(C) Govinda III

(D) Indra III


Ans .A

113. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of development of art under the……

(A) Rashtrakutas

(B) Pallavas

(C) Pandya’s 

(D) Chalukyas


Ans .A

114. The famous Kailas temple cut out of the solid rock at Ellora was built under the patronage of the…..

(A) Cholas

(B) Kadambas

(C) Pallavas

(D) Rashtrakutas


Ans .D

115. Who established Mahabalipuram?

(A) Pallavas

(B) Pandya

(C) Chola

(D) Chalukyas


Ans .A

116. Name the capital of the Pallavas?

(A) Kanchi

(B) Vatapi

(C) Trichinopoly

(D) Mahabalipuram


Ans .A

117. The Seven Pagodas of Mahabalipuram are a witness to the art patronized by the…..

(A) Pallavas 

(B) Pandya’s

(C) Cholas

(D) Chera


Ans .A

118.Rath temple at Mahabalipuram was built in the reign of which Pallav ruler?

(A) Mahendra Varman 1

(B) Narasimha Varman 1

(C) Parmeshwar 1

(D) Nandi Varman 1


Ans .B

119. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was….

(A) Raja raja 1

(B) Rajendra 1

(C) Rajadhiraja 1

(D) Kulottunga 1


Ans .A

120. Where is Brihadeshwara Temple situated?

(A) Kanchi

(B) Madurai

(C) Shri Shailan

(D) Tanjore


Ans .D

121. Prince Ellora conquered Sri Lanka in the second century BC. With Which of the following dynasties of Dravidic ruler was be associated.

(A) Chera

(B) Chola

(C) Pandya

(D) Pallavas


Ans .B

122. Which Chola king founded the city of Puhar/

(A) Rajendra Chola

(B) Ellora

(C) Senguttavan

(D) Karikala


Ans .D

123. Which of the following dynasties conquered Sri Lanka and South-East Asian countries?

(A) The Pandya’s

(B0 The Chalukyas

(C) The Cholas

(D)_ The Rashtrakutas


Ans .C

124. Who built Brihadeshwara Temple at Tanjore?

(A) Aditya Cholla

(B) Raja Raja Cholas

(C) Rajendra Cholas

(D) Kareikala Chola


Ans .B

125. Which of the following was the capital of the Chola Kings?

(A) Kanchi

(B) Tanjore

(C) Madurai

(D) Tiruchirappalli


Ans .B

INDIAN HISTORY

126) What was the capital of Aang Mahajanpada?
  A. Champa
  B. Vaishali
  C. Pushkalavati
  D. Koushambi


Ans .  A


127) Who was the founder of Haryark Dynasty?
  A. Shishupal
  B. Bimbsar
  C.  Ajatashatru
  D. Udiyan


Ans .  B


128) Who was the first foreigner who invaded India/
  A. Derious
  B. Sikandar
  C. Selyucus
  D. Philip


Ans .  A


129) What was the name of Goutam Buddha’s mother?
  A. Goutami
  B. Mahamaya
  C. Yashodhara
  D. Chelna


Ans .  C


130) Who fought the war of Jhelum?
  A. Ameer and Sinndar
  B. Porash and Sikandar
  C. Yodhey and Sikandar
  D. Ghananand and Sikandar


Ans .  B


131) Gautam Buddh’s leaving home is known as  
  A. Mahabhinishkraman
  B. Dharmabhishek
  C. Dharmchakra paravartan
  D. Mahaparinirvana


Ans .  A


 132) What was the symbol of first Teerthankar Rishabhdeva ?
  A. Elephant
  B. Bull
  C. Lion
  D. Blue lotus


Ans .  B


133) Where did Mahaveer Swami attain knowledge?
  A. Koushambi
  B. Nalanda
  C. Jumbhikagram
  D. Anantpuri


Ans .  C


134) Who established Pattilputra ?
  A. Bimbsar
  B. Udiyan
  C. Shishunag
  D. Chandragupta


Ans .  B


135) Which Mourya Ruler is also known as “Amitraghat”?
  A. Chandragupta
  B. Bindusar
  C. Ashok
  D. Dashrath


Ans .  B

136) Proto Shiva seal is found from which site of Indus Valley civilization?

  A.   Mohanjodaro

  B.   Lothal

  C.   Kalibanga

  D.   Banwali


Ans .  A

137) “Double burials” is found from which site of Indus Valley civilization?

  A.   Banwali

  B.   Dholaveer

  C.   Surkotda

  D.   Lothal


Ans .  D

138) Which is the largest Indian site of Indus civilization?

  A.   Ropar

  B.   Lothal

  C.   Kalibanga

  D.   Dholaveer


Ans .  D

139) In Indian Valley civilization Copper was supplied from which of these places?

  A.   Khetdi

  B.   Kolar

  C.   Kirthar

  D.   Afghanistan


Ans .  A

140) Kalibanga is situated in which of these states ?

  A.   Haryana

  B.   Gujarat

  C.   Rajasthan

  D.   Punjab


Ans .  C

141) Seven fire altars are found from which of these site?

  A.   Kalibanga

  B.   Rangpur

  C.   Mohanjodaro

  D.   Amari


Ans .  A

142) How many Hymes are there in Rigveda?

  A.   1014

  B.   1016

  C.   1028

  D.   1046


Ans .  C

143) Gopath brahman is associated with which of these Vedas ?

  A.   Rigveda

  B.   Samveda

  C.   Yajurveda

  D.   Atherva Veda


Ans .  D

144) Who wrote Ashtadhyayi ?

  A.   Parni

  B.   Yask

  C.   Patanjali

  D.   Bhas


Ans .  A

145) Who propounded Vaishesik Philosophy ?

  A.   Kapil

  B.   Jaimini

  C.   Uluk Kanad

  D.   Badrayan


Ans .  C

146) “Chand Pradhyot” was the ruler of which Mahajanpada?
A. Avanti
B. Vatsa
C. Matsya
D. Ashmaka


Ans .  A


147) Who wrote “Arthshastara?
A. Chanakya
B. Kalidas
C. Kumargupta
D. Kalhan


Ans .  A


148) Chandragupta’s migration to South with Bhadra Bhahu is mentioned in which of these scriptures?
A. Kalpasutra
B. Mudrarakshas
C. Parishist Parvn
D. Bhadrabhahu charitra


Ans .  A


149) Who has written Mudrarakshas?
A. Visharavdatta
B. Matta Mayur
C. Nagarjun
D. Bhavbhuti


Ans .  A


150) Who wrote Mrachakatikam?
A. Vishakhadatta
B. Shudrak
C. Banbhatt
D. Bhas


Ans .  B

151) In which Rock edicts the information of Ashok’s visit to Bouddhgaya is found?
A. Rock edicts – 1
B. Rock edicts 2
C. Rock edicts 8
D. Rock edicts13


Ans .  C


152) How many parts of state has been described by Chanakya in ‘Arthashastra’?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7


Ans .  D


153) Which new post was created by Ashoka?
A. Sannidhata
B. Samahartta
C. Pradeshta
D. Dhammahamatra


Ans .  D


154) Who was the wife of Ashoka ?
A. Tishyrakshita
B. Devi
C. Karuvaki
D. All of these


Ans .  D


155) Deepvansh Mahavansh Text is associated with which country?
A. Srilanka
B. Verma
C. Thailand
D. Kambodiya


Ans .  A

156) Who was victorious in ‘Dasrajan’ war?
  A. Sudas
  B. Bhalnas
  C. Shivi
  D. Turvas


Ans .  A


157) What was the name of river Chinab known during vedic period?
  A. Visttata
  B. Askani
  C. Vipasha
  D. Purushni


Ans .  A



158) Which brahman text describes the Rituals of ploughing
  A. Satpath
  B. Aitray
  C. Gopath
  D. Koshambi


Ans .  A


158) “Satyamev Jayte” is taken from which of these text ?
  A. Kathopnishad
  B. Mundkopnishad
  C. Swetasvataronishada
  D. Sounak


Ans .  B


159) First mention of four Ashrams is found  
  A. Jabalopnishada
  B. Brihadaranyak upanishada
  C. Prashnopnishada
  D. Kenoupnishad


Ans .  A


160) Which is the Oldest Religious scripture?
  A. Bhagvat Puran
  B. Vayu Puran
  C. Matsya puran
  D. Harivansh puran


Ans .  A

161) What do you mean by ‘Bhag and Bali’
  A. Worship of god
  B. Havi
  C. Sacrifices in yagya
  D. Tax


Ans .  D


162) Which principle Mahaveer swami added into the four principles of Parshvanath ?
  A. Ahinsha
  B. Aprigrah
  C. Asteya
  D. Brahmacharya


Ans .  D


163) Who presided the first Buddist council ?
  A. Mahakasyapa
  B. Gunabhanda
  C. Sabbakami
  D. Stholbhadra


Ans .  A


164) ”Nothing definite can be said about any subject’’. What is this Jain principal
known as?
  A. Anishwarbad
  B. Janbad
  C. Syadbaad
  D. Karmawad


Ans .  C

Q.165 Who was the founder of Gupta Empire?

(A) Samudra Gupta

(B) Chandra Gupta 1

(C) Ram Niwas Gupta

(D) Vikarmaditya


Ans .  B

To Know Selective GK Questions: selective-important-history-gk-question-in-hindi

Q.166 What was the period of rule of Samudra Gupta?

(A) 375-396 AD

(B) 370-380 AD

(C) 380-398 AD

(D) 330-375 AD


Ans .  D

Q. 167 The Gupta king who was good player of Veena?

(A) Chandra Gupta

(B) Samudra Gupta

(C) Vikarmaditya

(D) Kumara Gupta


Ans .  C

Q.168 The Vengi king who was defeated by Samudra Gupta?

(A) Hastiverma

(B) Danarnava

(C) Vimaladitya

(D) Vijayaditya


Ans .  A

Q.169 The Gupta king who destroyed Sakas?

(A) Samudra Gupta

(B) Chandra Gupta 1

(C) Kumara Gupta

(D) Chandra Gupta 2


Ans .  D

Q.170 The gold coin during Gupta period called?

(A) Rupaka

(B) Niska

(C) Tanka

(D)  Pana


Ans .  A

Q.171 The Gupta king who has the title of “Mahendraditya”?

(A) Vishnu Gupta

(B) Rama Gupta

(C) Buddha Gupta

(D) Kumara Gupta


Ans .  A

Q.172 The Gupta ruler who repaired Sudarshan Lake for second time?

(A) Skand Gupta

(B) Rama Gupta

(C) Samudra Gupta

(D) Vishnu Gupta


Ans .  A

Q.173 How many inscriptions are available for Guptas Period?

(A) 40

(B) 38

(C) 42

(D) 48


Ans .  C

Q.174 The court Poet of Samudra Gupta was?

(A) Mahasena

(B) Harisena

(C) Ravikeerthi

(D) Veerasena


Ans .  B

Indian History GK Question of Gupta Empire 

Q.175 Who was the author Allahabad Pillor inscriptions?

(A) Aswaghosha

(B) Harisena

(C) Ravikeerthi

(D) Veersena


Ans .  B

To know more about GK Questions:selective-important-gk-question-in-hindi-for-ssc

Q.176 Gupta kings ruled over North India for a period of…..

(A) 230

(B) 130

(C) 330

(D) 430


Ans .  C

Q.177 Who was the title of “Kaviraja”?

(A) Samudra Gupta

(B) Chandra Gupta 2

(C) Kumara Gupta

(D) Chandra Gupta 1


Ans .  A

Q.178 Gupta Era was started in……

(A) 330 AD

(B) 340 AD

(C) 350 AD

(D) 320 AD


Ans .  D

Q.179 Who was son of Samudra Gupta?

(A) Chandra Gupta 2

(B) Kumara Gupta

(C) Vishnu Gupta

(D) Skand Gupta


Ans .  A

Q.180 The Kosala king who was defeated by Samudra Gupta?

(A) Udayan

(B) Mahendra

(C) Kalashoka

(D) All the above


Ans .  B

Q.181 The language patronized by Guptas was…..

(A) Sanskrit

(B) Prakrit

(C) Arabic

(D) Hindu


Ans .  A

Q.182 Who called Samudra Gupta as Indian Napoleon?

(A) Dayanand

(B) Marshal

(C) V.A. Smith

(D) D.N. Acharya


Ans .  C

Q.183 What was the normal rate of interest on loans during the Guptas period?

(A) 20%

(B) 25%

(C) 10%

(D) 15%


Ans .  D

Q.184 Who among the following was expert musicians?

(A) Samudra Gupta

(B) Vishnu Gupta

(C) Sri Gupta

(D) Chandra Gupta 1


Ans .  A

Q.185 There was a sharp class division at Harappa and Mohen-jodaro. This is clear from the …….

(A) Indus seals excavated

(B) religious beliefs of the Harappans

(C) tools and implements used by the Harappans

(D) different types of dwellings excavated

The correct answer is options D

Q.186 Tipu sultan was the ruler of…….

(A) Hyderabad

(B) Madurai

(C) Mysore

(D) Vijayanagar

The correct answer is option C

Q.187 Pulakesin II was the most famous ruler of……..

(A) Chalukyas

(B) Cholas

(C) Pallavas

(D) Satavahanas

The correct answer is option A

Q.188 Under whose leadership was the all India Muslim league set up?

(A) Mohmmed Ali Jinnha

(B) Sayyid Ahmed Khan

(C) Faisal Khan

(D) None of these

The correct answer is option B

Q.189 We can know about early vedic period from…….

(A) archaeological excavations

(B) the Rig Veda

(C) Jatak Katha

(D) Contemporary culture

The correct answer is option B

Q.190 The Upanishads are……

(A) a source of Hindu philosophy

(B) books of ancient Hindu laws

(C) books on social behavior of man

(D) prayers to God

The correct answer is option A

Q.191 Universities in the Presidency towns in India were established in ……

(A) 1857

(B) 1858

(C) 1900

(D) 1909

The correct answer is option A

Q.192 The two principles monuments of Alaud-din Khilji’s reign the Jama at Kana Masjid and Alai Darwaza were constructed at……

(A) Agra

(B) Delhi

(C) Dhar

(D) Gulbarga

The correct answer is option B

Q.193 The term Nirgrantha is associated with…..

(A) Ajivikas

(B) Charvakas

(C) Jainas

(D) Pasupatas

The correct answer is option C

Q.194 The Kalinga was fought in……

(A) 321 BC

(B) 301 BC

(C) 261 BC

(D) 241 BC

The correct answer is option C

Q.195 The Turko-Afghan rule in India lasted for about….

(A) two centuries

(B) three centuries

(C) four centuries

(D) a little over one century

The correct answer is option B.

Q.196 Though Ashoka had many sons, the inscriptions mentioned only one who is not mentioned in any other source. He is…….

(A) Kunala

(B) Tivara

(C)Mahendra

(D) Jalauka

The correct answer is option B

Q.197 The Vijayanagara king who employed skilled archers of the Turkish clan and raised the fighting capacity of his bowmen was……..

(A) Bukka I

(B) Devaraya I

(C) Krishnadevaraya

(D) Ramaraya

The correct answer is option B

Q.198 Visakhadatta sketches the event after the death of Samudragupta in his work……

(A) Mudrarakasam

(B) Devi Chand Guptam

(C) Mrichekakatika

(D) Malavikagnimitra

The correct answer is option A

Q.199 To evolve a peaceful settlement of the conflict between India and China, which of the following non-aligned Afro-Asian nations participated in a conference held in December 1962?

(A) Burma (now Myanmar), Combodia, Indonesia and UAR

(B) Burma, Sri Lanka, Combodia and Indonesia

(C) Burma, Indonesia, Ghana and Sri Lanka

The correct answer is option D

Q.200 The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya’s work Amuktamalyada, was in…..

(A) Telugu

(B) Sanskrit

(C) Tamil

(D) Kannada

The correct answer is option A

Q.201 The use of spinning wheel (Charkha) became common during the ……..

(A) 9th century AD

(B) 10th century AD

(C) 12th century AD

(D) 14th century AD

The correct answer is option D

Q.202 Velu Thampi led a revolt against the British in state of………

(A) Travancore

(B) Baroda

(C) Hyderabad

(D) Mysore

The correct answer is option A

Showing page 1 of 4

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Rajesh Bhatia

    This is Rajesh Bhatia. He has been teaching to the students for preparing for competitive exams for 10 years. Talk to him about your problems by connecting social media. Like him on Facebook: https://www.facebook.com/examsbook

    Read more articles

      Report Error : Ancient Indian History Objective Questions and Answers for Competitive Exams

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully