Verbal Reasoning Questions and Answers for SSC and Bank Exams

Last week 2.1K Views
Verbal Reasoning Questions

All Verbal Reasoning topics are available here with complete verbal reasoning questions and answers for SSC, Bank and Other Competitive exams. Students who are searching for the verbal reasoning questions can easily practice here with all the important verbal reasoning topics.

This blog contains updated verbal reasoning topics and having selective verbal reasoning questions with answers for the competitive exams. Let's practice with these verbal reasoning questions for sure success in SSC and banking exams.

Choose to Read Latest Verbal Reasoning Blogs:

Choose verbal reasoning topic to practice verbal reasoning questions with answers:


Q:1. If MADRAS can be written as ARSARS, how can ARKONAM be written in that code?

A. ROAAKNM
B. ROAKANM
C. ROAKNNM
D. ROKANAM 

E. ROANKNM


Ans .  A

Sol.
The word is first written twice and the letters at the even positions in the word so obtained from the code.

Q:2. In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE written in the same code?

A. EOJDEJFM
B. MFEJDJOE
C. MFEDJJOE
D. EOJDJEFM

E. None of these


Ans .  D

Sol.
The letters of the word are written in a reverse order and each letter, except the first and the last one is moved one step forward, to obtain the code.

Q:3. If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN, how is PROBLEM coded in that code?

A. PELBROM
B. PRBOELM
C. PELBORM
D. RPBOELM 

E. ROBLEMP


Ans .  C

Sol.
The first and the last letters of the word remain as such and the remaining letters are written in a reverse order, to obtain the code.

Q:4. Choose the word which is least like the others word in a group?

A. Moon
B. Sun
C. Universe
D. Star 

E. Planets


Ans .  C

Sol.
All except Universe form a part of the universe.

Q:5. Choose the word which is least like the others word in a group

A. Chemistry
B. Geography
C. Zoology
D. Botany 

E. Physics


Ans .  B

Sol.
All except Geography are branches of Science.

Q:6. Choose the word which is least like the others word in a group?

A. Mechanic 
B. Engineer 
C. Mason 
D. Blacksmith E. Architect


Ans .  A

Sol.
All except Mechanic help in building a house.

Q:7. Today is Wednesday, What will be the day after 94 days?

A. Monday 
B. Wednesday 
C. Friday 
D. Sunday


Ans .  B

Sol. 
Every day of the weeks is repeated after 7 days. Hence if will be Wednesday, after 94 days.

Q:8. If 1st October is Sunday, then 1st November will be

A. Wednesday 
B. Friday 
C. Sunday 
D. Monday


Ans .  A

Sol. 
Clearly, 1st, 8th, 15th, 22nd and 29th of October are Sundays.
So 31st October is Tuesday.
Therefore 1st November will be Wednesday.

Choose verbal reasoning topic to practice verbal reasoning questions with answers:


If you have any problem or doubt regarding verbal reasoning questions, you can ask me in the comment section. To more practice for verbal reasoning questions with answers, Visit next page.    

Showing page 1 of 8

    Choose from these tabs.

    You may also like

      Report Error : Verbal Reasoning Questions and Answers for SSC and Bank Exams

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully