Reasoning Questions and Answers for Bank Exams and SSC

Last week 3.3K Views
Reasoning questions and Answers

All Reasoning topics are available here with complete reasoning questions and answers for SSC, Bank and Other Competitive exams. Aspirants who are searching for the reasoning questions can easily practice here with all the important reasoning topics related to reasoning. 

This blog contains updated reasoning topics and having selective reasoning questions with answers for the competitive exams. Lets practice reasoning question for sure success in SSC and banking exams.

Choose from these reasoning topics for complete reasoning questions practice:

Logical Reasoning

Verbal Reasoning


Direction Sense Test Questions and Answers  Simple Venn Diagram Problems with Answers 
Data Sufficiency Reasoning Questions  Coding Decoding New Pattern Questions 
Circular Seating Arrangement Questions  Syllogism Questions on Possibility with Answers 
Word Analogy Test Questions with Answers  Verbal Reasoning Test Questions and Answers 
Methods and Concept to Solve Syllogism Questions  Blood Relation Problems with Solutions 
Seating Arrangement Problems with Solutions  Coding and Decoding Reasoning Tricks 
Coding and Decoding Reasoning Problem with solutions    Calendar Reasoning Questions Tricks 
Logical Arrangement of Words Verbal Reasoning Questions  Venn Diagram Questions and Answers for SSC 
Relationship Analogy reasoning Questions  Logical Venn Diagrams Questions 
Word Analogy Questions and Answers of Verbal Reasoning  Data Sufficiency questions and answers 
Blood Relations Questions and Answers  Coding and Decoding Verbal Reasoning Questions 
Seating arrangement questions  Latest Problems with Solutions of Coding and Decoding 
Syllogism Questions for Bank PO with Answers  Verbal Reasoning Classification Questions and Answers 
Calendar Verbal Reasoning Questions  Letter Coding and Decoding Verbal Reasoning 
Verbal Reasoning Ranking Test with Answers  Verbal Reasoning Direction Sense Test 
Verbal Reasoning Analogy Questions and Answers  Mathematical reasoning questions with answers 
Ranking related Verbal Reasoning questions  Logical sequence of words questions and answers 
Number analogy reasoning questions  Blood Relation Questions with answers 

Non-Verbal Reasoning

1. If MADRAS can be written as ARSARS, how can ARKONAM be written in that code?

A. ROAAKNM
B. ROAKANM
C. ROAKNNM
D. ROKANAM E. ROANKNM


Ans .  (A) Sol: The word is first written twice and the letters at the even positions in the word so obtained from the code.

2. In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE written in the same code?

A. EOJDEJFM
B. MFEJDJOE
C. MFEDJJOE
D. EOJDJEFM E. None of these


Ans .  (D) Sol: The letters of the word are written in a reverse order and each letter, except the first and the last one is moved one step forward, to obtain the code.

3. Choose the word which is least like the others word in a group?

A. Parrot 
B. Vulture 
C. Swan 
D. Sparrow E. Koel


Ans .  (C) Sol: Swan is the only water bird in the group.

4. Choose the word which is least like the others word in a group?

A. Moon
B. Sun
C. Universe
D. Star E. Planets


Ans .  (C) Sol: All except Universe form a part of the universe.

05. If every second Saturday and all Sundays are holidays in a 30 days month beginning on Saturday, then how many working days are there in that month?

A. 15 
B. 18 
C. 23 
D. 25


Ans .  (C) 

Sol. 
Since the month begins on Saturday, so 2nd, 9th, 16th, 23rd, 30th days are Sundays.
While 8th and 22nd days are second Saturdays.
Thus, there are 7 holidays in all.
Therefore number of working days = 30 – 7 = 23.

06. If the first day of the year(other than the leap) was Friday, then which was the last of that year?

A. Wednesday
B. Thursday
C. Friday
D. Sunday


Ans .  (C) 

Sol. 
If the year is not a leap year, then the last day of the year is the same as the first day.

7. In a row of boys, if A who is tenth from the left and B who is ninth from the right interchange their positions. A becomes fifteenth from the left. How many boys are there in the row?

A. 21
B. 23
C. 27
D. 28


Ans .  (B) 

Sol.
Clearly, A’s new position is 15th from the left. But this is the same as B’s earlier position which is 9th from the right.

8. In a row of girls, Ramya is fifth from the left and Priya is sixth from the right. When they exchange their positions, then Ramya becomes thirteenth from the left. What will be Priya’s position from the right?

A. 7th
B. 9th
C. 12th
D. 14th


Ans .  (D) 

Sol.
Ramya’s new position is 13th from left. But it is the same as Priya’s earlier position which is 6th from the right.
Thus, the row consists of ( 12 + 1 + 5 ) = 18 girls.
Now, Priya’s new position is Ramya’s earlier position which is 5th from the left.
Number of girls to the right of Priya = (18 – 5) = 13.
So, Priya’s new position is 14th from the right.

If you have any problem or doubt regarding reasoning questions, you can ask me in the comment section. To more practice for reasoning questions with answers, Visit next page. 

Showing page 1 of 15

    Choose from these tabs.

    You may also like

    About author

    Ashu

    I am author at Examsbook

    Read more articles

      Report Error : Reasoning Questions and Answers for Bank Exams and SSC

    Please Enter Message
    Error Reported Successfully